Rumah » Puasa Ramadhan » Vaping Semasa Bulan Puasa untuk Mengganti Rokok, Adakah Sihat?

  Vaping Semasa Bulan Puasa untuk Mengganti Rokok, Adakah Sihat?

  Manfaat utama puasa untuk kesihatan adalah proses detoksifikasi tubuh. Tetapi adakah anda tahu, jika aktiviti merokok terus dijalankan, sama ada rokok atau najis semasa puasa, maka faedah akan hilang?

  Umumnya penagih rokok memilih untuk terus lapar berbanding dengan tidak merokok apabila berpuasa. Mereka membatalkan puasa hanya dengan minum segelas air dan rokok. Nah sebenarnya ini sangat memudaratkan. Kerana, manfaat kesihatan yang diperoleh dari puasa yang dilakukan sepanjang hari akan hilang hanya karena merokok rokok - dalam apa jua jenis, ketika berbuka puasa.

  Apakah bahaya menghisap fitnah semasa berpuasa?

  Vape tidak mengeluarkan asap, tetapi stim. Untuk menghasilkan stim, rokok elektrik diisi dengan cecair yang mengandungi nikotin, propilena glikol, bahan berperisa (untuk mensimulasikan rasa tembakau), dan air. Perbezaan dengan rokok biasa, rokok elektrik tidak mengandungi bahan kimia berbahaya dan toksik berbahaya.

  Tetapi sayangnya cecair yang dipanaskan dan mengeluarkan stim dengan mekanisme elektrik yang menyebabkan radikal bebas. Radikal bebas yang memasuki tubuh dari masa ke masa boleh merosakkan sel yang sihat. Di samping itu, kajian itu mendapati, cecair vape yang dipanaskan yang menghasilkan bahan-bahan yang karsinogenik atau boleh mencetuskan kanser. Wap stim juga boleh menyebabkan serangan asma, sesak nafas, dan batuk.

  Hampir semua rokok elektrik mengandungi nikotin, malah beberapa produk rokok elektrik yang dikatakan bebas nikotin juga mengandungi nikotin. Nah, e-rokok ini adalah kaedah baru untuk menyuntik nikotin ke dalam badan. Seperti yang diketahui, nikotin mempunyai kesan buruk pada tubuh yang boleh menyebabkan ketagihan. Di samping itu nikotin akan merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan tekanan darah, pernafasan, dan kadar denyutan jantung.

  Ejen perisa untuk menghasilkan pelbagai aroma buah yang sebenarnya mengandungi bahan kimia yang tidak sihat. Satu lagi bahaya e-rokok adalah kemungkinan meletup. Dalam beberapa laporan kes, sesetengah pengguna mengalami kecederaan teruk kerana vape meletup di tangan, walaupun di dalam mulut ketika merokok.

  Vaping semasa berpuasa bukanlah cara yang betul untuk berhenti merokok

  Pada dasarnya rokok elektrik atau rokok tembakau, kedua-duanya menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan anda, sama ada dalam jangka pendek atau panjang. Jadi anggapan bahawa rokok elektrik lebih selamat daripada rokok biasa tidak betul. Kerana, hingga sekarang, rokok elektrik belum terbukti selamat saintifik. Jika anda ingin menjadi sihat, jangan menggantikan rokok konvensional dengan e-rokok. Tetapi cara terbaik ialah berhenti merokok.

  Anda boleh memanfaatkan masa Ramadan untuk berhenti merokok. Lambat tetapi pasti, ketagihan terhadap rokok akan diredamkan apabila kita berpuasa. Waktu merokok yang sempit semasa bulan puasa boleh membantu anda mengurangkan merokok. Memulakan langkah memulihkan kelaparan dan minum akan membuatkan kita terbiasa menjalani proses memegang segala-galanya yang biasa, termasuk merokok.

  Salah satu yang paling penting, cara yang paling berkesan untuk berjaya keinginan untuk berhenti merokok adalah dalam niatnya. Kerana, setiap aktiviti yang akan kita lakukan mestilah berdasarkan niat kuat untuk mencapai kejayaan. Selain berniat untuk berpuasa, anda juga mempunyai niat untuk menolak keinginan untuk merokok semasa puasa. Mungkin pada hari-hari awal Ramadhan akan menjadi sukar untuk dikawal kerana anda biasa merokok, tapi dari masa ke masa dengan niat dan mentaliti yang kuat akan lebih mudah.

  Juga Baca:

  • Adakah Alias ​​Rokok Elektrik Menimbulkan Bantuan Berkesan Berhenti Merokok?
  • Mengapa Perokok Kerap Merasakan Mulut Asam dan Bitter Jika Tidak Merokok?
  • 3 Cara Pantas untuk Menghapus Bau Bau Mulut Semasa Puasa