Rumah » Maklumat Kesihatan » Vasektomi dua hala

  Vasektomi dua hala

  Definisi

  Apakah vasektomi dua hala?

  Vasektomi adalah kaedah kontraseptif yang tetap untuk lelaki. Prosedur vasektomi dua hala melibatkan memotong dua saluran ejakulasi, yang mengangkut sperma dari buah zakar ke zakar anda. Pemotongan dilakukan supaya sperma tidak dicampur dengan air mani. Semen yang tidak mengandungi sperma tidak boleh menyuburkan ovum, jadi vasektomi boleh digunakan sebagai kaedah kontraseptif.

  Bilakah saya perlu menjalani vasektomi dua hala?

  Apabila anda dan pasangan anda tidak mahu menggunakan kaedah kontraseptif lain, anda boleh mempertimbangkan prosedur vasektomi dua hala.

  Pencegahan & amaran

  Apa yang perlu saya ketahui sebelum melakukan vasektomi dua hala?

  Pembuangan saluran ejakulasi tidak akan menjejaskan keupayaan seksual anda, atau fungsi dan sensasi ereksi. Jumlah air mani semasa orgasme tidak akan berkurang selepas anda mempunyai vasektomi. Ia hanya semen anda tidak lagi mengandungi sperma. Vasektomi biasanya selamat dan merupakan kaedah yang berkesan, tetapi anda juga perlu memahami kemungkinan komplikasi sebelum memutuskan untuk menjalani vasektomi..

  Adalah penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan ujian ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

  Proses

  Apa yang perlu saya lakukan sebelum vasektomi dua hala?

  Prosedur ini dilakukan selepas anda diberikan anestesia, setempat atau keseluruhan. Sebelum prosedur, anda diminta untuk mencukur rambut kemaluan anda di bawah pengawasan seorang doktor. Kemudian basuh dan bilas kawasan alat kelamin anda dengan teliti. Anda dibenarkan untuk sarapan pagi terlebih dahulu sebelum memulakan prosedur. Anda akan diminta untuk membawa kompres yang mengandungi ais kiub untuk menyokong skrotum anda apabila anda pergi ke klinik. Adalah disyorkan untuk meminta seseorang, ahli keluarga atau hubungan, untuk mengiringi anda pergi ke hospital.

  Bagaimana vasektomi dua hala?

  Prosedur vasektomi dua hala berlangsung sekitar 15-20 minit.

  Pakar bedah akan membuat kepingan kecil di setiap bahagian skrotum anda. Dalam sesetengah kes, doktor hanya akan membuat kepingan tepat di tengah-tengah skrotum. Kemudian, doktor akan memotong saluran ejakulasi bermula dari pangkal testis ke hujung zakar dan menjahit kedua-dua hujung supaya mereka tidak lagi bersambung satu sama lain.

  Apa yang perlu dilakukan selepas vasektomi dua hala?

  Anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama selepas menjalankan prosedur ini. Mungkin anda akan merasa sakit di buah zakar selama beberapa hari.

  Anda boleh kembali ke rutin harian anda (kerja / sekolah) dua hari kemudian, atau seminggu kemudian jika kerja anda termasuk buruh manual dan menggunakan tenaga besar.

  Senaman yang kerap akan membantu anda memulihkan kekuatan anda untuk menjalankan aktiviti harian. Sebelum memulakan, mintalah nasihat daripada pasukan doktor mengenai sukan yang sesuai untuk anda.

  Doktor akan meminta 1-2 sampel air mani anda selepas anda mengalami ejakulasi sebanyak 20 kali, selepas pembedahan. Sampel ini akan diuji untuk memeriksa sama ada terdapat sperma yang terkandung di dalamnya.

  Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor anda dengan lebih baik.

  Komplikasi

  Komplikasi ?

  Komplikasi Umum

  • kesakitan
  • pendarahan
  • jangkitan di kawasan pembedahan (luka)

  Komplikasi Khusus

  • Anda mungkin masih mempunyai peluang untuk mempunyai anak
  • kesakitan testicular yang berpanjangan
  • epididymitis kongestif
  • granuloma sperma

  Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan risiko komplikasi, dapatkan nasihat doktor untuk pemahaman yang lebih baik.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.