Rumah » Maklumat Kesihatan » Vasektomi Tidak Menyebabkan Impotensi, Walaupun Meningkatkan Prestasi Seks

  Vasektomi Tidak Menyebabkan Impotensi, Walaupun Meningkatkan Prestasi Seks

  Vasektomi adalah prosedur perubatan untuk mencegah sperma daripada bercampur dengan air mani. Ini dilakukan untuk mengelakkan kehamilan yang kekal, sehingga semasa hubungan seks tidak perlu diganggu lagi dengan kontrasepsi. Selain mencegah kehamilan, vasektomi dapat meningkatkan daya tahan lelaki, menurut satu kajian. Adakah itu benar? Ketahui tentang kesan vasektomi terhadap prestasi seksual lelaki di bawah.

  Kesan vasektomi pada kehidupan seks

  Biasanya, semasa ejakulasi, otot-otot yang mengikat dan menolak sperma daripada zakar. Walau bagaimanapun, pada lelaki yang menjalani luas luas, hanya cecair dari kelenjar prostat dan air mani yang dihasilkan oleh kelenjar beg air mani (vesikel mani).

  Pada masa ini, kesan vasektomi yang sering dikhuatiri menyebabkan lelaki mengalami mati pucuk, iaitu ketidakupayaan untuk mencapai pendirian semasa hubungan seks. Walau bagaimanapun, dilaporkan dari Healthline, vasektomi tidak akan menjejaskan keupayaan seksual lelaki. Kerana doktor hanya akan membedah kawasan di bawah skrotum (beg testrik), yang dikenali sebagai vas deferens dan mencegah sperma daripada melewati testis dan uretra supaya tidak bercampur dengan air mani.

  Prosedur ini tidak mengubah penampilan zakar, rasa, dan jumlah air mani yang dikeluarkan selepas pembedahan. Kemudian, proses pembedahan tidak menghampiri saraf yang bertanggungjawab untuk pendirian, klimaks, atau orgasme. Libido juga selamat kerana testosteron hormon yang berfungsi sebagai pemandu untuk hubungan seks tidak terjejas oleh luas luas.

  Ini disokong oleh kajian yang dilaporkan oleh Kesihatan Lelaki. Empat daripada sepuluh lelaki dalam kaji selidik itu mengatakan bahawa kehidupan seks mereka meningkat selepas vasektomi. Kemudian, 12.4 peratus daripada mereka melaporkan bahawa mereka mempunyai hubungan seks lebih kerap selepas vasektomi.

  Satu kajian di Stanford mendapati bahawa lelaki yang mempunyai vasektomi adalah intim sebanyak 5.9 kali sebulan berbanding lelaki yang tidak menjalani prosedur, iaitu 4.9 kali sebulan. Ini kerana pasangan yang tidak menjalani luasektomi cenderung berfikir dua kali tentang melakukan hubungan seks sehingga tidak ada kehamilan yang tidak dirancang. Walau bagaimanapun, vasektomi tidak menjamin bahawa anda tidak akan dijangkiti dengan penyakit kelamin. Oleh itu, lelaki yang mempunyai vasektomi masih harus menggunakan kondom sebagai perlindungan terbaik dari penyakit ini.

  Vasektomi tidak akan mengganggu prestasi seks anda, dengan syarat ...

  Walaupun prosedur pesakit luar dapat dilakukan dengan cepat, artinya pesakit tidak perlu mengunjungi rumah sakit dan dapat pulang ke rumah pada hari yang sama, dokter dapat menasihati Anda untuk mengambil dua atau tiga hari cuti kerja.

  Ya, kesan vasektomi yang mungkin anda alami selepas pembedahan adalah bahawa anda mesti mengelakkan aktiviti berat seperti mengangkat benda atau bergerak terlalu banyak. Aktiviti seksual juga tidak boleh dilakukan selama seminggu. Anda perlu kembali ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

  Dalam peperiksaan, anda mesti menjalani ujian untuk memeriksa sama ada terdapat sperma dalam air mani anda. Biasanya ujian akan dilakukan selepas anda mengalami 10 hingga 20 pancutan selepas vasektomi. Sekiranya keputusan menunjukkan bahawa masih ada sperma dalam air mani anda, doktor akan mengesyorkan anda melakukan ujian lain pada hari yang lain untuk memastikan tiada sperma dalam air mani.

  Sebelum menjalani vasektomi, anda mesti yakin bahawa anda tidak akan mempunyai anak di masa depan. Kerana vasektomi adalah cara untuk mengelakkan kehamilan yang kekal atau hampir tidak dapat dipulihkan.

  Juga Baca:

  • Kedudukan Seks Yang Terbaik untuk Anda Berumur 30, 40, 50, dan 60-an
  • Bagaimana Kecemasan Dapat Menurunkan Gairah Anda Untuk Mempunyai Seks
  • 5 Posisi Seks Yang Perlu Dipraktikkan Apabila Tekanan Berlaku

  Artikel seterusnya
  Apakah Anda Vegetarian?
  Artikel sebelumnya
  Pembalikan Vasektomi