Rumah » Maklumat Kesihatan » Pembalikan Vasektomi

  Pembalikan Vasektomi

  Definisi

  Apakah Vasektomi Pembalikan??

  Prosedur vasektomi adalah kaedah kontraseptif yang tetap pada lelaki. Vasektomi pembalikan atau pembalikan vasektomi adalah satu prosedur untuk menggabungkan kembali saluran potong semasa vasektomi. Prosedur ini mungkin gagal, walaupun saluran telah dikombinasikan semula.

  Bilakah saya perlu menjalani pembedahan vasektomi?

  Prosedur ini dilakukan apabila anda mempunyai vasektomi dan ingin kembali ke kesuburan.

  Pencegahan & amaran

  Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan vasektomi?

  Kebarangkalian keberhasilan pembalikan vasektomi bergantung kepada berapa selang masa antara prosedur vasektomi dan pembalikan. Dari masa ke masa, halangan antara saluran akan terbentuk, dan beberapa lelaki boleh membina antibodi ke sperma mereka sendiri.

  Prosuder ini agak kompleks dan mengambil masa yang lebih lama jika ada halangan yang terbentuk di antara vas penangguhan (saluran sperma dari testis ke poket sperma) dan epididimis memerlukan pembaikan (vasoepididymostomy).

  Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

  Anda mungkin ingin mempertimbangkan menggunakan penderma sperma, dari seseorang yang rapat dengan anda atau dari bank sperma.

  Ada kemungkinan doktor anda mengambil sperma dari salah satu testis anda menggunakan aspirasi sperma. Prosedur ini boleh digunakan dalam terapi IVF.

  Proses

  Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani Vasektomi Pembalikan?

  Bincang dengan doktor anda mengenai rawatan terbaru anda, alergi anda, atau keadaan kesihatan anda. Sebelum menjalankan operasi, anda akan bertemu dengan ahli bius dan membincangkan kaedah sedatif yang akan digunakan. Adalah penting untuk sentiasa mengikuti arahan doktor tentang bila anda perlu berpuasa sebelum pembedahan.

  Anda akan diberikan garis panduan yang jelas untuk pra-pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan makanan / minuman sebelum prosedur. Pada amnya, anda dikehendaki berpuasa 6 jam sebelum operasi bermula. Anda boleh dibenarkan meminum minuman, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan.

  Bagaimana proses pembalikan vasektomi?

  Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia umum. Tempoh prosedur adalah kira-kira 60 - 90 minit.

  Doktor akan memotong 2 incisions ke dalam setiap skrotum anda (beg testis).

  Doktor akan memeriksa kedua-dua buah zakar sebelum mencari dan menyatukan semula saluran, dan mengeluarkan tisu parut yang ada. Pakar bedah akan menggunakan mikroskop operasi khas untuk menyusun semula hujung setiap saluran.

  Apa yang perlu dilakukan selepas mengalami vasektomi pembalikan?

  Selepas prosedur, anda akan:

  • pulang ke rumah pada hari yang sama, atau keesokan harinya
  • kembali bekerja selama kira-kira seminggu selepas itu
  • senaman yang kerap akan membantu anda pulih dengan cepat. Sebelum memulakan, dapatkan nasihat dari doktor dan pegawai perubatan yang mengendalikan anda.
  • doktor anda akan meminta sampel air mani anda selepas 6-8 minggu. Sampel akan diuji untuk sperma. Sekiranya sperma tidak muncul, operasi pembedahan vasektomi yang anda tinggal agak tidak berjaya

  Jika pembedahan diisytiharkan sebagai kegagalan dan anda dan pasangan anda masih mahu bayi, bincangkan dan pertimbangkan alternatif yang mungkin dicadangkan oleh doktor anda.

  Komplikasi

  Apa komplikasi yang boleh berlaku?

  Pembedahan vasektomi pembalikan adalah prosedur yang selamat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa risiko komplikasi kecil yang mungkin berlaku. Rujuk pakar bedah anda mengenai risiko yang mungkin anda dapatkan.

  Komplikasi dari beberapa prosedur perubatan secara amnya termasuk tindak balas tak terduga kepada anestesia, pendarahan atau pembekuan darah (vena trombosis vena yang mendalam).

  Komplikasi lain yang lebih spesifik, iaitu:

  • jangkitan di kawasan operasi
  • pembekuan bendalir dalam skrotum (hydrocele) yang memerlukan penyaliran
  • kecederaan pada arteri atau saraf di skrotum

  Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan berhati-hati dan sentiasa mengikuti peraturan doktor anda mengenai persediaan untuk menerima endoskopi, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.