Rumah » Maklumat Kesihatan » Vanilla dan Cinnamon Vape adalah yang Paling Berbahaya! Bagaimana datang?

  Vanilla dan Cinnamon Vape adalah yang Paling Berbahaya! Bagaimana datang?

  Sekarang ramai perokok beralih ke e-rokok. Mereka menganggap bahawa vape adalah lebih selamat daripada rokok. Orang lain menggunakan vape sebagai cara untuk berhenti merokok. Walaupun begitu, vape juga mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan anda. Satu kajian menunjukkan bahawa rasa yang digunakan dalam vap cair mempunyai potensi untuk menjadi bahagian yang paling toksik dari stim yang anda nafas.

  Apa yang membuat rasa vape cair berbahaya?

  Vape cecair mengandungi pelbagai bahan kimia yang berbeza pada setiap produk. Menurut Flori Sassano, penyelidik utama di Fakulti Perubatan, University of North Carolina melaporkan bahawa pelbagai bahan kimia dalam vape adalah toksik kepada sel manusia, tetapi yang paling toksik adalah rasa yang terkandung dalam cecair atau vape cair.

  Bahan kimia ini termasuk vanillin dan cinnamaldehyde, yang masing-masing menghasilkan rasa vanila dan kayu manis.

  Bahan perisa sebenarnya telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah, badan POM di Amerika Syarikat untuk dimakan oleh mulut. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna ramuan rasa selamat untuk bernafas dari vape atau rokok elektrik. Bahan perasa ini dikatakan selamat apabila dicerna di dalam badan tetapi bahaya apabila disedut memasuki sistem pernafasan.

  Vanilla cair berbahaya dan vulkan kayu manis

  Kebanyakan cecair dalam vape terdiri daripada propylene glycol dan sayur gliserin.

  Satu kajian yang diterbitkan di Frontiers in Physiology melaporkan bahawa vape cair dengan perasa vanila dan kayu manis adalah rasa yang paling toksik. Tambahan pula, mencampurkan pelbagai perasa atau e-rokok mempunyai kesan yang jauh lebih teruk daripada hanya menggunakan satu rasa.

  Penggunaan e-rokok telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan pelbagai perisa yang unik. Apabila cecair ini dipanaskan dan dihirup, bahan kimia dalam rasa memasuki paru-paru dan boleh berbahaya.

  Di samping itu, bahan kimia ini merangsang sel-sel imun badan, terutama sel darah putih yang dipanggil monosit.

  Penulis kajian ini, Dr. Thivanka Muthumalage, menyatakan bahawa walaupun ia dianggap selamat untuk sistem pencernaan, ternyata rasa telah terbukti merosakkan sistem pernafasan.

  Kayu manis dan vanila adalah bahan kimia perisa yang paling toksik. Di samping itu, penyelidik dari University of North Carolina, Chapel Hill, mendapati pengaruh 13 selera vape pada perkembangan sel paru-paru.

  Kesan ini berlangsung selama 30 minit hingga satu hari penuh. Terdapat sekurang-kurangnya 5 perisa, iaitu kayu manis, puding pisang, kola, vanila dan mentol yang menjejaskan sel paru-paru.

  Apabila anda mengambilnya dalam dos yang tinggi, rasa ini boleh membunuh sel-sel normal di dalam paru-paru. Sesetengah sel yang telah dipengaruhi oleh rasa ini tidak boleh diterbitkan semula oleh tubuh pada tahap normal. Oleh itu, dikhuatirkan bahawa fungsi paru-paru akan berkurangan atau rosak dalam jangka panjang.

  Walau bagaimanapun, kerana ini adalah bidang penyelidikan yang baru, kajian lanjut masih diperlukan. Agar lebih selamat, anda harus mengelakkan menggunakan vap cair terlebih dahulu dengan perasa yang disebut tadi.

  Juga Baca:

  • Berhati-hati, Penyelidikan Mengungkapkan Bahaya Vape Cair untuk Kesihatan Jantung
  • Apa yang ada dalam vape? Adakah Berbahaya kepada Tubuh?
  • Berhati-hati! Rokok Elektrik (Vape) Boleh Menyebabkan Kanser