Rumah » Kanser kolon » Tanda dan Gejala Kanser Kolon yang Anda Tidak Boleh Abaikan

  Tanda dan Gejala Kanser Kolon yang Anda Tidak Boleh Abaikan

  Kanser kolon peringkat awal tidak menunjukkan tanda-tanda yang ketara. Akibatnya, ramai orang gagal mendapat diagnosis lebih awal, jadi kanser mungkin tersebar dan dilayan terlambat. Oleh itu, penting untuk mengenali gejala kanser usus besar agar rawatan dapat lebih baik dan lebih berkesan.

  Apakah tanda-tanda dan gejala kanser usus besar untuk diperhatikan??

  Secara umumnya, gejala kanser kolon boleh merangkumi satu atau lebih keadaan berikut:

  • Perubahan dalam tekstur dan kepadatan najis yang berlangsung lebih dari empat minggu. Sebagai contoh, najis anda terlalu keras yang menyebabkan sembelit atau terlalu berair, menyebabkan cirit-birit.
  • Merasakan bahawa anda perlu buang air besar tetapi tidak mendapat kelegaan selepas itu
  • Anus berdarah
  • Pergerakan buang air besar
  • Kram perut, kembung, atau kesakitan berterusan
  • Tubuh berasa letih dan bersemangat
  • Kehilangan berat badan yang drastik tanpa sebab yang jelas

  Gejala kanser usus juga boleh menyebabkan pendarahan. Ini kadang-kadang menyebabkan perubahan warna najis anda yang kelihatan lebih gelap. Walaupun begitu, sesetengah orang yang mengalami pendarahan juga sering mengalami najis biasa. Pendarahan dari kanser kolon biasanya berlaku dengan perlahan dan berkumpul dari masa ke masa, menyebabkan penurunan bilangan sel darah merah (anemia).

  Kadangkala gejala kanser kolon yang paling biasa dijumpai apabila pesakit menjalani ujian darah. Dari hasil ujian darah diketahui bahawa kiraan sel darah merah pesakit adalah rendah. Malangnya, jumlah sel darah merah yang rendah juga boleh disebabkan oleh keadaan selain kanser kolon. Sekiranya anda mempunyai jangkitan, buasir, sindrom usus, atau penyakit usus radang, keputusan ujian darah anda mungkin menunjukkan sel darah merah yang rendah.

  Oleh itu, jika anda mengalami satu atau beberapa gejala kanser kolon seperti yang dinyatakan di atas, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan doktor. Terutama jika simptom yang anda mengadu adalah teruk, bertahan lama, dan berubah dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, ramai orang yang mempunyai kanser kolon tidak mempunyai apa-apa gejala sehingga penyakit itu berkembang, jadi seseorang perlu disiasat secara teratur.

  Dengan menyedari gejala kanser kolon, anda boleh mengesan penyakit ini lebih awal. Terdahulu penyakit ini dikesan, lebih mudah rawatan akan menjadi dan lebih besar peluang untuk pesakit pulih.

  Gejala kanser kolon metastatik

  Gejala kanser kolon yang meluas (metastasis) bergantung kepada lokasi di mana kanser merebak, saiz dan lokasi tumor di dalam badan. Pesakit kanser kolon metastatik tidak selalu mengetahui simptom sebelum diagnosis.

  • Sekiranya tulang itu terjejas, gejala boleh merangkumi kesakitan, patah tulang, sembelit atau penurunan kecemasan kerana tahap kalsium yang tinggi,
  • Sekiranya paru-paru terjejas, gejala boleh merangkumi sesak nafas atau kesukaran bernafas, batuk, sakit dinding dada, atau keletihan yang melampau.
  • Sekiranya hati terjejas, gejala boleh termasuk loya, keletihan yang melampau, ketebalan abdomen meningkat, bengkak kaki dan tangan akibat pembentukan cecair, dan kulit gatal atau menguning.
  • Sekiranya otak atau saraf tunjang dipengaruhi, gejala boleh merangkumi kesakitan, kebingungan, kehilangan ingatan, sakit kepala, penglihatan berganda atau kabur, kesukaran bercakap, sukar bergerak atau kejang.

  Bila hendak berjumpa doktor?

  Rujuk doktor anda jika anda mengalami satu atau bahkan gejala kanser kolon seperti yang dinyatakan di atas. Terutama jika gejala kanser kolon yang anda alami telah bertahan lebih daripada beberapa minggu atau menjadi teruk. Juga berjumpa dengan doktor anda jika anda merasa cemas dan bimbang tentang satu atau lebih gejala kanser kolon seperti yang disenaraikan di atas. Doktor anda biasanya akan menjadualkan kolonoskopi untuk mencari punca masalah yang anda miliki.

  Kanser kolon biasanya berlaku pada orang tua, tetapi ia tidak menolak kemungkinan kanak-kanak. Oleh itu, tanpa mengira usia, jika anda mengalami atau mengesyaki gejala kanser kolon, anda perlu segera berjumpa doktor. Doktor akan menentukan sama ada anda perlu menjalani kolonoskopi atau tidak. Biasanya peperiksaan akan bermula dengan soalan berapa lama dan berapa kerap anda mengalami gejala, keadaan perubatan lain yang anda ada, ubat yang anda ambil, dan sejarah perubatan anda dalam keluarga. Perkara-perkara ini boleh membantu mencari punca masalah yang anda buang.

  Jika anda didiagnosis dengan kanser, gejala melegakan tetap menjadi bahagian penting dalam rawatan kanser dan rawatan. Pastikan anda berbincang dengan pasukan penjagaan kesihatan anda tentang gejala anda, termasuk gejala baru atau perubahan gejala.

  Tahap kanser kolon

  Stadium memainkan peranan penting untuk melihat status keadaan anda. Dalam kes kanser, panggung digunakan untuk mengetahui sejauh mana sel-sel kanser merebak ke organ-organ lain. Stadium juga boleh membantu doktor mencari rawatan dan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

  Berikut adalah peringkat atau peringkat perkembangan kanser kolon:

  Peringkat 0. Pada peringkat ini, sel-sel yang tidak normal dijumpai dalam lapisan paling dalam usus besar. Sel-sel yang tidak normal ini boleh menjadi kanser dan merebak ke tisu biasa yang paling dekat. Tahap 0 kanser sering juga disebut karsinoma in situ.

  Peringkat I. Pada tahap ini, sel-sel kanser telah terbentuk dan mula menyebar dari lapisan tisu terdalam di dinding usus besar ke tisu terdekat. Tetapi penyebaran sel-sel kanser belum lagi membawa kepada nodus limfa.

  Peringkat II. Di peringkat II, kanser kolon terbahagi kepada 3 fasa, iaitu:

  • Peringkat II A. Kanser telah merebak melalui lapisan otot ke serous (lapisan terluar) dinding usus besar.
  • Peringkat II B. Kanser telah merebak melalui serosa (lapisan paling luar) dinding usus besar tetapi tidak merebak ke organ berdekatan.
  • Peringkat II C. Kanser telah merebak melalui serosa (lapisan terluar) dinding usus besar dan organ berdekatan.

  Peringkat III. Pada peringkat III, kanser kolon dibahagikan kepada 3 fasa, iaitu:

  • Peringkat IIIA. Kanser telah merebak dari lapisan tisu terdalam di dinding usus besar ke lapisan tengah dan tersebar ke sebanyak 3 nodus limfa.
  • Peringkat IIIB. Kanser telah merebak ke 3 nodus limfa yang berdekatan dan telah merebak lapisan tisu tengah di dinding usus besar, tisu terdekat di sekitar usus besar atau rektum, atau di luar dinding usus besar ke dalam organ-organ berdekatan dan / atau menembus peritoneum.
  • Peringkat IIIC. Kanser telah merebak ke 4 atau lebih nod limfa dan telah merebak ke atau menembusi lapisan tisu tengah dalam dinding usus besar, atau ke tisu terdekat di sekitar usus besar atau rektum.

  Peringkat IV. Pada peringkat IV, kanser mungkin merebak ke nodus limfa yang paling dekat dan menyebar ke bahagian tubuh yang lain, seperti hati atau paru-paru.

  Mengetahui tahap dan peringkat perkembangan kanser kolon dapat membantu doktor menentukan rancangan rawatan yang sesuai dengan keperluan anda. Apabila didiagnosis dengan kanser kolon, anda boleh meminta doktor anda untuk menjelaskan peringkat kanser anda.

  Faktor risiko yang menyebabkan kanser kolon

  Sehingga kini punca utama kanser kolon masih belum diketahui dengan pasti. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko seseorang untuk membangunkan sel-sel kanser kolon, kedua-duanya yang boleh diubah dan yang tidak dapat diubah.

  Walau bagaimanapun, ia mempunyai faktor risiko, atau kadang-kadang beberapa faktor risiko tidak bermakna anda akan mendapat kanser kolon. Sesetengah orang dengan kanser kolon tidak mempunyai faktor risiko. Ini bermakna semua orang mungkin mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser kolon.

  Faktor risiko berikut yang boleh menyebabkan kanser kolon adalah:

  Faktor yang boleh diubah

  Faktor risiko untuk kanser kolon yang diubah dapat dipengaruhi oleh gaya hidup tidak sihat. Ini termasuk:

  • Diet. Diet yang buruk boleh menjadi alasan bagi seseorang yang mempunyai kanser kolon. Diet ini termasuk penggunaan berlebihan makanan berlemak seperti daging merah dan daging yang diproses. Bukan itu sahaja, kaedah memasak yang tidak betul juga boleh menyebabkan kanser kolon. Kaedah memasak yang dipersoalkan adalah memasak (terutamanya daging memasak) dengan suhu tinggi, yang menyebabkan peningkatan dalam sebatian kimia tertentu yang mencetuskan berlakunya kanser di usus.
  • Kurangnya aktiviti fizikal. Orang yang malas untuk bergerak, tidak suka sukan, dan cenderung untuk menjalani gaya hidup yang tidak aktif pasti lebih berisiko untuk mengembangkan kanser kolon daripada mereka yang rajin atau melakukan aktiviti fizikal secara rutin. Malah kekurangan aktiviti fizikal bukan sahaja meningkatkan risiko kanser kolon, tetapi penyakit kronik lain.
  • Mengambil sejumlah besar minuman beralkohol. Makan semua jenis minuman beralkohol terlalu banyak akan meningkatkan risiko anda mengembangkan kanser kolon. Mengehadkan atau mengelakkan penggunaan alkohol sama sekali akan mengurangkan risiko kanser kolon.
  • Merokok. Tingkah laku ini telah dikenali sebagai faktor risiko bagi pelbagai jenis kanser termasuk kanser kolon. Semakin lama anda merokok, semakin besar risiko kanser kolon. Walaupun tidak mudah berhenti merokok, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya sama sekali. Kuncinya adalah niat dan konsistensi. Ingatlah, mengurangkan atau menghentikan merokok bukan sahaja menghalang anda daripada mendapat kanser, tetapi meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan.
  • Berat badan berlebihan. Obesiti atau obesiti boleh meningkatkan risiko pertumbuhan sel kanser dan meningkatkan risiko kematian akibat kanser. Risiko mendapat kanser kerana obesiti lebih tinggi ditemui pada lelaki berbanding wanita. Satu cara yang berkesan untuk mengatasi keadaan ini adalah untuk meningkatkan aktiviti fizikal dan memberi perhatian kepada pengambilan makanan yang anda makan setiap hari.

  Punca yang tidak boleh diubah

  Terdapat beberapa faktor risiko yang tidak dapat diperbetulkan untuk mengurangkan risiko kanser kolon, di kalangan mereka

  • Umur tua. Orang tua atau orang berumur lebih 50 tahun mempunyai risiko kanser yang lebih tinggi, termasuk kanser kolon. Kanser memerlukan masa untuk berkembang dari sel-sel yang tidak normal, jadi dalam banyak kes, sesetengah orang akan didiagnosis dengan kanser pada usia tua.
  • Sejarah menderita polip atau kanser kolon. Seseorang yang telah diisytiharkan sembuh kanser kolon atau polip boleh mengalami kekambuhan. Pengulangan ini bermula dengan pertumbuhan sel-sel kanser baru dalam usus. Risiko ini akan menjadi lebih besar jika seseorang mempunyai kanser kolon pada usia muda.
  • Pernah berpengalaman penyakit radang usus (IBD). IBD atau juga dikenali sebagai penyakit usus radang (kolitis) adalah gangguan yang menyebabkan sistem pencernaan menjadi radang. Keradangan yang berlaku telah lama berlaku. Dinding usus orang dengan IBD mengalami pertumbuhan sel yang tidak normal apabila dilihat dengan mikroskop (displasia). Jika anda pernah didiagnosis dengan penyakit ini, lakukan pemeriksaan kanser kolon secara teratur. IBD adalah berbeza daripada sindrom usus radang (IBS) yang tidak meningkatkan risiko kanser kolon.
  • Mempunyai sejarah keluarga kanser kolonRisiko membina kanser kolon akan lebih tinggi jika terdapat ibu bapa, saudara mara darah, atau anak-anak yang menderita kanser jenis ini. Di samping itu, risiko seseorang itu akan lebih tinggi jika seorang ahli keluarga mempunyai kanser kolon di bawah umur 45 tahun. Kondisi kanser dapat dikurangkan dalam satu keluarga akibat faktor genetik atau dipengaruhi oleh faktor persekitaran atau interaksi antara kedua-duanya. Walaupun kebanyakan pesakit tidak mempunyai sejarah keluarga penyakit ini, tetapi dengan sejarah keluarga akan meningkatkan risiko sebanyak 20 peratus daripada kanser kolon.
  • Mempunyai sejarah keluarga dengan polip adenomatous keluarga. Sama seperti sejarah keluarga yang mengalami pertumbuhan polip kanser berpotensi, polip adenomatous. Sekiranya terdapat ahli keluarga yang mengalaminya, lakukan pengesanan kanser kolon secara berkala.
  • Mempunyai sejarah penyakit diabetes jenis 2. Seseorang yang mempunyai sejarah diabetes jenis 2 mempunyai risiko kanser kolon lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai sejarah penyakit ini. Kedua-dua kencing manis atau kanser kolon mempunyai banyak faktor risiko yang serupa, seperti obesiti. Walaupun tidak ada faktor risiko lain, seseorang yang mempunyai diabetes mempunyai risiko kanser kolon yang lebih tinggi.

  Juga Baca:

  • 10 Faktor yang Membuat Anda Berisiko untuk Kanser Kolorektal
  • Apa yang menyebabkan Penyebaran Kanser (Metastasis)?
  • Adakah benar bahawa apendisitis diturunkan dari ibu bapa?