Rumah » Maklumat Kesihatan » Tanda-tanda dan Gejala-gejala Kanser Prostat yang Harus Berhati-hati dengan Awal

  Tanda-tanda dan Gejala-gejala Kanser Prostat yang Harus Berhati-hati dengan Awal

  Kanser boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, termasuk prostat yang merupakan gudang sperma lelaki. Risiko kanser prostat umumnya meningkat dengan usia. Nah, kanser prostat yang lebih cepat dikesan dan dirawat, semakin besar kemungkinan anda dapat sembuh sepenuhnya tanpa kemungkinan kambuh. Oleh itu, adalah penting bagi setiap orang mengenali pelbagai gejala kanser prostat yang mungkin berlaku.

  Apakah tanda-tanda kanser prostat??

  Melaporkan dari laman web MD, tidak ada tanda istimewa sebagai amaran kepada kemunculan kanser prostat. Gejala kanser prostat baru mula muncul selepas kelenjar prostat membengkak.

  Gejala kanser prostat peringkat awal

  Tanda yang paling biasa apabila seseorang mempunyai kanser prostat adalah kemunculan pelbagai gangguan yang mempengaruhi kawasan pundi kencing. Ini kerana prostat terletak di bawah pundi kencing sehingga bengkak prostat dapat dengan mudah menindas pundi kencing yang kemudiannya menyebabkan pelbagai masalah.

  Beberapa tanda yang muncul termasuk:

  • Kencing manis yang kerap.
  • Aliran urin melemahkan, tidak seperti biasa.
  • Adalah sukar untuk memulakan atau menghentikan aliran air kencing.
  • Terdapat darah dalam air kencing (hematuria) dan air mani.
  • Sakit semasa kencing dan ejakulasi.

  Di samping itu, biasanya tanda-tanda kanser prostat juga disertai oleh disfungsi erektil (impotensi), yang dicirikan oleh ketidakupayaan lelaki untuk mengekalkan ereksi apabila melakukan hubungan seks.

  Gejala kanser prostat maju

  Sekiranya sel-sel kanser telah berkembang dengan sangat teruk, maka gejala kanser prostat maju akan perlahan-lahan berkembang dalam bentuk sakit yang teruk di bahagian pinggul, belakang, dada, dan bahagian badan lain di mana kanser telah merebak.

  Walaupun kanser telah merebak ke kord rahim, anda mungkin menghadapi kesukaran mengawal pundi kencing. Kaki dan bahagian lain anggota badan yang lebih rendah juga berasa lebih lemah. Dalam sesetengah kes, lelaki dengan kanser prostat juga mengalami kehilangan berat badan yang drastik akibat kehilangan selera makan.

  Malangnya, tidak semua lelaki dapat merasakan gejala kanser prostat secara langsung. Sesetengah lelaki yang mempunyai kanser prostat untuk sekian lama tidak merasakan apa-apa gejala. Oleh itu, apa-apa aduan perubatan yang anda alami sepatutnya tidak menunda untuk segera berjumpa doktor.

  Juga Baca:

  • Adakah Prostat Bengkak Membuat Seks Tiada Lebih Menarik?
  • Kenali Gejala Perbezaan Prostat Bengkak dan Prostat Bengkak akibat BPH
  • Adakah Lelaki Yang Tidak Pernah Mempunyai Seks Yang Lebih Rentan terhadap Kanser Prostat?