Rumah » Maklumat Kesihatan » Tanda dan Gejala Melanoma Kanker Kulit pada Kanak-kanak yang Harus Diperhatikan

  Tanda dan Gejala Melanoma Kanker Kulit pada Kanak-kanak yang Harus Diperhatikan

  Bukan sahaja orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami kanser kulit melanoma. Walaupun termasuk jenis kanser jarang, melanoma adalah jenis kanser kulit yang paling biasa yang menyerang kanak-kanak. Teruskan membaca untuk mengetahui ciri-ciri kanser kulit pada kanak-kanak. Pengesanan awal boleh meningkatkan peluang kejayaan rawatan dan jangka hayat kanak-kanak.

  Gambaran keseluruhan kanser kulit melanoma

  Melanoma adalah jenis kanser kulit yang paling serius yang timbul akibat gangguan pada sel melanosit sehingga menjadi ganas. Sel melanosit adalah sel yang menghasilkan melanin, penentu warna kulit. Ciri-ciri kanser kulit melanoma kelihatan seperti tahi lalat baru yang muncul tiba-tiba, walaupun ada juga yang berkembang dari tahi lalat yang ada.

  Moles ciri kanser boleh merebak ke kawasan sekitarnya dan kemudian masuk ke dalam kulit, ke dalam saluran darah, dan nodus limfa, dan akhirnya menyerang hati (paru-paru), paru-paru, dan tulang.

  Ciri-ciri kanser kulit melanoma pada kanak-kanak

  Tidak semua tahi lalat adalah ciri kanser kulit melanoma. Moles adalah ciri kanser jika ia tumbuh secara tiba-tiba di tempat yang sebelumnya lalat tidak masak, dan perubahan dalam bentuk, saiz dan warna.

  Ciri-ciri kanser kulit pada kanak-kanak, termasuk:

  • Perubahan bentuk, warna, atau saiz tahi lalat
  • Moles muncul sebagai luka yang tidak sembuh dan menyakitkan
  • Moles yang gatal atau pendarahan
  • Ketulan yang kelihatan berkilat atau berkerut
  • Titik gelap di bawah kuku atau kuku jari kaki tidak disebabkan oleh kudis pada kuku

  Faktor risiko kanser kulit melanoma kanak-kanak

  Kanak-kanak putih dan mempunyai rambut yang berwarna terang mempunyai risiko melanoma yang tinggi. Itu kerana lebih banyak kes kanser kulit pada kanak-kanak ditemui dalam anak-anak kulit putih (bangsa Kaukasia).

  Di samping itu, pendedahan kepada radiasi ultraviolet (UV) dari matahari dan sejarah kanser kulit dalam keluarga menjadikan kanak-kanak itu lebih terdedah kepada perkembangan melanoma.

  Secara umumnya, faktor risiko untuk kanser kulit pada kanak-kanak lebih dari 10 tahun adalah sama seperti yang dialami oleh orang dewasa, walaupun untuk kanak-kanak yang lebih muda faktor risiko kurang jelas.

  Kanak-kanak yang selamat dari kanser kulit masih mempunyai risiko kanser yang berulang pada masa depan.

  Apakah rawatan untuk kanser kulit melanoma pada kanak-kanak?

  Pilihan rawatan untuk melanoma kanak-kanak bergantung kepada peringkat dan tempat penyebaran kanser. Kanser kulit melanoma rendah (0-1) biasanya dirawat dengan pembuangan tahi lalat dan tisu kulit yang sihat di tepi. Kanser kulit berkadar rendah juga boleh dirawat dengan pentadbiran imiquimod (Zyclara) krim, salap yang membantu menghilangkan pertumbuhan kulit kanser dan bukan kanser.

  Semakin tinggi diagnosis tahap kanser pada kulit, pilihan rawatan semakin beragam dan kompleks. Ini termasuk biopsi nodus limfa, radioterapi, kemoterapi, dan imunoterapi. Terapi rawatan akan dirancang oleh doktor mengikut keadaan kanak-kanak dan perkembangan gejala kanser kulit melanoma yang dia alami.

  Bolehkah kanser kulit melanoma dihalang?

  Melanoma kanak-kanak boleh dicegah dengan mengurangkan pendedahan langsung kepada cahaya UV. Pencegahan ini boleh dilakukan dengan menggunakan pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya SPF 15. Ini dapat mengurangkan risiko anak anda mengalami melanoma sehingga 50 peratus.

  Biarkan anak anda bermain di luar pada waktu pagi dan petang. Ini akan mengurangkan pendedahan matahari terus kepada anak anda supaya ia dapat melindungi anak anda daripada melanoma. Di samping itu, anda harus mengelakkan anak anda daripada berjemur untuk menghitamkan nada kulit (penyamakan).

  Menggunakan pakaian gelap juga boleh melindungi anak anda. menggunakan topi juga boleh menjadi pilihan terbaik untuk melindungi anak anda dari matahari panas.

  Lakukan pemeriksaan kulit pada anak anda secara teratur, terutama pada muka, leher dan kaki. Kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa di luar tanpa memakai pakaian boleh membuatnya terdedah kepada kanser kulit di badan mereka.

  Juga Baca:

  • 5 Punca Kuku Mengubah kepada Warna Hitam
  • Adakah benar bahawa rutin kopi minum menurunkan risiko kanser kulit melanoma?
  • Makan Tomato: Cara Mudah Mengurangkan Risiko Kanser Kulit