Rumah » Maklumat Kesihatan » Tanda dan Gejala Pankreatitis yang Tidak Dapat Diabaikan

  Tanda dan Gejala Pankreatitis yang Tidak Dapat Diabaikan

  Sama seperti organ lain, pankreas juga boleh dipengaruhi oleh masalah kesihatan. Satu penyakit yang menyerang pankreas adalah pankreatitis atau penyakit pankreas radang. Malangnya, kebanyakan orang cenderung tidak merasakan gejala apabila pankreas mereka mempunyai masalah yang sering diabaikan. Jadi, apakah tanda-tanda pankreatitis yang perlu ditonton? Ayo, lihat semakan penuh di bawah.

  Apakah pankreatitis??

  Pancreatitis adalah penyakit jarang apabila pankreas meradang. Ini kerana enzim yang dihasilkan oleh organ-organ pencernaan mencetuskan tindak balas kimia dan menyerang organ-organ pankreas. Dalam kes yang teruk, pankreatitis ini boleh menyebabkan pendarahan kelenjar, kerosakan tisu, jangkitan, dan kemunculan sista.

  Pancreatitis terdiri daripada dua jenis, iaitu pankreatitis akut dan pankreatitis kronik. Perbezaannya ialah pankreatitis akut berlaku secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan komplikasi. Walaupun pankreatitis kronik berlaku apabila pankreatitis berkembang dengan perlahan dan menjadi lebih teruk dengan meminum alkohol atau corak gaya hidup yang buruk. Akibatnya, fungsi pankreas akan berkurang dan mengganggu proses pencernaan untuk mengurangkan penurunan berat badan secara mendadak.

  Tanda dan gejala pankreatitis

  Tanda-tanda dan gejala pankreatitis mungkin berbeza-beza dalam setiap orang, bergantung kepada jenis pankreatitis yang dialami. Simptom yang paling biasa pankreatitis akut dan kronik adalah rasa sakit di bahagian atas abdomen, atau lebih tepat di bawah tulang rusuk.

  Jadi, apakah tanda-tanda pankreatitis akut dan kronik? Mari kita mengupas satu demi satu.

  Gejala pankreatitis akut

  Gejala pankreatitis akut biasanya bermula dengan permulaan sakit di bahagian atas abdomen dan berlaku secara tiba-tiba selama beberapa hari. Walau bagaimanapun, kesakitan ini juga boleh muncul secara berterusan dan berpusat pada abdomen atau menyebarkan ke belakang. Gejala-gejala ini biasanya semakin teruk selepas makan.

  Gejala lain pankreatitis akut termasuk:

  • Mual atau muntah
  • Cirit-birit
  • Masalah pencernaan
  • Demam sehingga 38 darjah Celcius atau lebih
  • Peningkatan nadi
  • Jaundice
  • Nyeri atau bengkak perut
  • Bangku abu-abu

  Dalam kes-kes yang paling teruk, pankreatitis boleh menyebabkan pendarahan, kejutan, dan akhirnya mati.

  Gejala pankreatitis kronik

  Disebutkan dari halaman Sangat Baik, sebanyak 70 hingga 80 peratus daripada kes pankreatitis kronik disebabkan oleh penggunaan alkohol yang berlebihan dan akhirnya menjadi komplikasi. Kerosakan pankreas akibat alkohol tidak boleh menyebabkan sebarang gejala selama bertahun-tahun. Jadi, pesakit hanya sedar apabila didiagnosis dengan pankreatitis kronik oleh seorang doktor.

  Gejala pankreatitis kronik biasanya sama dengan pankreatitis akut. Pesakit dengan pancreatitis kronik cenderung mengalami tiga jenis masalah kesihatan, iaitu rasa sakit, ketidakupayaan untuk menyerap makanan supaya berat badan berkurangan, dan keadaan kotoran cenderung berminyak dan berbau (dipanggil steatorrhea).

  Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

  Jika anda mula merasakan satu atau beberapa gejala pankreatitis, segera dapatkan nasihat doktor. Lebih-lebih lagi, jika anda merasa sakit perut yang teruk yang membuat anda tidak dapat mencari kedudukan yang selesa, walaupun dengan duduk. Berhati-hati dengan kekerapan muntah yang tidak hilang selama beberapa jam, kerana gejala ini mungkin disebabkan oleh pankreatitis.

  Pankreatitis boleh menjadi penyakit yang mengancam nyawa dan teruk. Kerana itu, pendekatan itu tunggu dan lihat atau menunggu dan melihat tanda-tanda yang dikhawatirkan akan memburukkan lagi penyakit yang harus ditangani segera.

  Juga Baca:

  • Boleh Seseorang Tanpa Pankreas?
  • Pancreatitis, penyakit yang mengamuk kehidupan malam
  • Gejala Insulinoma, Tumor yang Berlaku di Pankreas