Rumah » Maklumat Kesihatan » Jangan Mahu Rambut Kelabu Cepat? Ayo, Makan 3 Makanan Super ini

  Jangan Mahu Rambut Kelabu Cepat? Ayo, Makan 3 Makanan Super ini

  Rambut hitam berkilauan adalah impian ramai orang. Walau bagaimanapun, terus mempunyai rambut hitam adalah satu cabaran besar untuk orang berusia lebih dari 30 tahun. Ya, ketika anda bertambah tua, rambut anda akan menjadi kelabu dan akhirnya berubah menjadi putih. Malah, keadaan ini boleh berlaku lebih cepat daripada yang anda fikirkan. Bagaimana anda menghalang rambut kelabu? Ayo, lihat senarai makanan super yang berikut untuk membantu anda menjaga rambut anda berkilat hitam.

  Pelbagai jenis makanan yang boleh menghalang rambut kelabu

  Kebanyakan rambut kelabu dianggap tanda penuaan. Tetapi ia juga boleh muncul lebih cepat kerana keturunan, mempunyai penyakit autoimun yang merosakkan pewarna rambut sel, atau juga kerana badan tidak mempunyai vitamin tertentu. Seperti kulit, rambut juga mempunyai agen pewarna yang dipanggil melanin.

  Nah, untuk memulihkan melanin yang hilang atau rosak, anda boleh menggunakan pelbagai jenis makanan seperti berikut.

  1. Makanan yang kaya dengan vitamin B12

  Vitamin B12 membantu mengekalkan sistem saraf bekerja secara normal, memainkan peranan dalam pembentukan maklumat genetik (RNA dan DNA), dan menghasilkan sel darah merah bersama dengan asid folik atau vitamin B9. Apabila badan tidak mempunyai vitamin dalam kuantiti yang besar, anemia yang merosakkan boleh berlaku.

  Setiap hari, remaja dan dewasa memerlukan kira-kira 2, 4 mikrogram vitamin B12. Walaupun untuk wanita hamil, anda memerlukan 0.2 mikrogram tambahan sebulan.

  Apabila kita bertambah tua, keupayaan tubuh untuk menyerap vitamin B12 dari makanan akan berkurang, jadi risiko kekurangan vitamin ini menjadi lebih besar. Terutamanya jika berusia 50 tahun.

  Selain membentuk sel darah, makanan yang mengandung vitamin B12 juga berpotensi untuk mengekalkan rambut yang sihat, yang menghalang rambut kelabu. Anda boleh dengan mudah mendapatkan vitamin ini dari telur, organ di ayam dan lembu (hati atau buah pinggang), atau kerang.

  2. Makanan yang tinggi vitamin B9

  Vitamin B9 membantu vitamin B12 menghasilkan DNA dan RNA yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah. Di samping itu, vitamin ini juga penting untuk pengeluaran methionine, yang merupakan asid lemak penting untuk mengekalkan warna rambut.

  Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan kelabu pramatang. Oleh itu, anda boleh mencegah rambut kelabu dengan memakan makanan yang mengandung vitamin B9, seperti bayam, kacang, pelbagai jenis kacang, asparagus, beras putih, bijirin dan pasta.

  3. Makanan tinggi tembaga dan besi

  Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penyelidikan Elemen Biologi 2012 menunjukkan bahawa orang yang mengalami kelabu pramatang mempunyai jumlah besi dan tembaga yang rendah (tembaga) dalam badan mereka.

  Tembaga (Tembaga) diperlukan oleh badan untuk membantu prestasi pelbagai enzim di dalam badan. Walaupun besi memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Jika anda kekurangan kedua-dua mineral penting ini, risiko kelabu akan lebih besar.

  Anda boleh mendapatkan tembaga dalam ayam atau daging lembu, tiram, kerang, kacang, kacang, badam dan kacang merah. Walaupun kebanyakan besi ditemui dalam daging lembu, bayam dan kacang merah.

  Anda perlu memberi perhatian untuk mengelakkan rambut kelabu

  Selain makan makanan yang disyorkan, anda juga boleh mendapatkan manfaat suplemen dengan bahan yang sama. Bagaimanapun, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

  Anda perlu menghadkan makanan yang dipelihara dan mengandungi pemanis tambahan. Makanan ini boleh menyebabkan penuaan pramatang supaya rambut menjadi kelabu dengan cepat. Kemudian, anda juga harus berhenti merokok dan menjauhkan diri dari asap.

  Juga Baca:

  • 5 minyak pati yang terbaik untuk rambut yang semakin meningkat, serta petua mengenai cara menggunakannya
  • 7 Tabiat Sehari-hari Tidak Sihat Merosakkan Kesihatan Rambut dan Kuku Anda
  • 8 Sebab Rontok Rambut Anda Tidak Disangka