Rumah » Maklumat Kesihatan » Bukan Hanya Rasa Buah Rambutan Memiliki 4 Faedah Utama Untuk Kesihatan

  Bukan Hanya Rasa Buah Rambutan Memiliki 4 Faedah Utama Untuk Kesihatan

  Siapa yang tidak tahu buah rambutan? Ya, buah yang mempunyai ciri rambut pada kulitnya terasa sangat segar dan lazat apabila dimakan. Tidak hanya menawarkan kesegaran, tidak ramai yang tahu bahawa buah rambutan juga bermanfaat untuk kesihatan, anda tahu! Teruskan, lihat pelbagai faedah buah rambutan pada ulasan berikut.

  Pelbagai manfaat rambutan untuk kesihatan

  Rambutan mempunyai nama Latin Nephelium lappaceum. Buah yang unik dengan rambutnya adalah buah asli dari Asia Tenggara.

  Jika dilihat, buah rambutan sepintas lalu kelihatan seperti buah lychee. Walaupun kedua-duanya merah dan berasa segar, buah rambutan sangat mudah dibezakan hanya dengan melihat rambut yang tumbuh di kulit buahnya, jadi ia berbeza dengan buah lychee.

  Ramai orang tidak tahu bahawa rambutan adalah buah super kerana ia mempunyai manfaat kesihatan. Berbagai manfaat buah rambutan adalah:

  1. Kaya dengan nutrien dan antioksidan

  Sama seperti jenis buah lain, buah rambutan kaya dengan serat, vitamin dan mineral. Melaporkan dari Healthline, setiap 100 gram daging rambutan mengandungi 1.3-2 gram serat yang baik untuk tubuh. Malah kandungan serat ini bersamaan dengan epal, oren, atau pear dengan berat yang sama, anda tahu!

  Faedah lain dari buah rambutan juga dapat membantu menyerap zat besi dengan lebih mudah di dalam tubuh. Ini kerana buah rambutan mengandungi vitamin C yang kaya yang bertindak sebagai penawar antioksidan alias radikal bebas.

  Jika anda mengambil 5-6 rambutans setiap hari, maka anda boleh memenuhi 50 peratus keperluan vitamin C harian anda. Lebih banyak antioksidan yang memasuki badan, sel-sel badan anda pasti akan dilindungi daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

  Selain kaya dengan vitamin, rambutan juga mengandungi banyak mineral penting, anda tahu! Mineral utama terletak pada kandungan tembaga di rambutan. Tembaga memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan penyelenggaraan sel-sel badan, baik tulang, otak dan sel-sel jantung.

  Hanya dengan makan 100 gram atau setara dengan 4 buah rambutan sahaja, anda telah memenuhi 20 peratus keperluan tembaga harian anda, anda tahu! Malah, anda juga mendapat pengambilan mangan, fosforus, kalium, magnesium, besi dan zink dari rambutans, walaupun terdapat kurang.

  2. Menggalakkan pencernaan

  Adakah anda mengalami sebarang masalah sembelit atau buang air kecil sejak kebelakangan ini? Jika ya, cuba merasakan manfaat buah rambutan ini, katakanlah!

  Rambutan adalah satu jenis buah yang baik untuk penghadaman. Sekitar separuh daging rambutan mengandungi serat tidak larut air. Iaitu, serat jenis ini tidak bersatu dengan air dan terus melalui sistem pencernaan.

  Oleh itu, kebanyakan serat tidak larut air langsung masuk ke dalam sistem penghadaman dan menggalakkan kekotoran dalam usus. Nah, inilah yang akan membuat pencernaan anda lebih lancar dan lebih mudah untuk mengeluarkan kotoran semasa membuang air besar.

  Beberapa kandungan serat lain dalam buah rambutan termasuk serat larut air. Tidak seperti serat jenis sebelumnya, serat larut air ini akan menjadi makanan untuk bakteria usus untuk menghasilkan asid lemak rantaian pendek. Contohnya asetat, propionat, dan butirat yang menjadi makanan untuk sel usus.

  Asid lemak rantai pendek berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan memperbaiki gejala gangguan usus. Bermula dari sindrom usus sengit (IBS), penyakit Crohn, dan kolitis ulseratif.

  3. Membantu menurunkan berat badan

  Sama seperti kebanyakan buah-buahan lain, makan rambutan boleh menjadi senjata utama bagi anda yang ingin kurus dalam cara yang sihat. Ya, satu buah ini boleh membantu mencegah berat badan ketika kehilangan berat badan, anda tahu!

  Setiap 100 gram rambutan yang anda makan mengandungi 75 kalori dan 1.3-2 gram serat. Kandungan serat kalori yang tinggi dan rendah ini tidak akan membuat anda gemuk walaupun memakan banyak rambutan.

  Di samping itu, kandungan serat larut yang melimpah juga boleh melambatkan pencernaan dan penyerapan nutrien dalam tubuh. Hanya dengan memakan buah rambutan, selera makan anda dijamin akan berkurang dan benar-benar berasa lebih lama. Akibatnya, anda akan dapat menahan lebih banyak kebiasaan yang dapat membuat anda menurunkan berat badan secara dramatik.

  4. Mengekalkan sistem imun

  Adakah anda berasa sakit dengan mudah akhir-akhir ini, sama ada selesema, batuk atau sejuk? Cuba makan buah rambutan sedikit demi sedikit.

  Para pakar mendedahkan bahawa manfaat buah rambutan dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Menurut kajian dalam jurnal LWT-Food Science and Technology pada tahun 2009, buah rambutan mengandungi antioksidan dan sifat antibakteria yang dapat melindungi tubuh dari serangan penyakit.

  Antioksidan ini sebenarnya berasal dari kandungan vitamin C dalam buah rambutan. Pengambilan vitamin C yang memasuki tubuh menggalakkan pengeluaran sel darah putih untuk melawan jangkitan. Vitamin C kurang dalam badan, semakin banyak sistem imun anda semakin lemah dan terdedah kepada jangkitan.

  Juga Baca:

  • 7 Manfaat Kulit Delima untuk Kesihatan
  • 4 Mitos Mengenai Buah Durian yang Seringkali Disalahpahami
  • Adakah benar bahawa memakan plum boleh melangsingkan badan?