Rumah » Maklumat Kesihatan » Bukan Hanya untuk Kecantikan, Lihat 5 Manfaat Jus Aloe Vera untuk Kesihatan Tubuh

  Bukan Hanya untuk Kecantikan, Lihat 5 Manfaat Jus Aloe Vera untuk Kesihatan Tubuh

  Aloe vera bukan sahaja baik untuk digunakan sebagai topeng rambut atau muka. Ternyata, kilang ini juga mempunyai banyak faedah jika diambil secara langsung. Atas sebab ini, jus Aloe Vera adalah minuman alternatif yang bukan sahaja membantu melegakan haus. Berikut adalah pelbagai manfaat jus lidah buaya yang boleh anda dapatkan.

  Faedah jus Aloe Vera

  1. Mengatasi sembelit

  Malah, minuman ini sangat baik untuk membantu sembelit. Dikutip dari Healthline, kajian telah menunjukkan bahawa jus aloe boleh meningkatkan kandungan air dalam usus.

  Nah, jika paras air bertambah, ia akan merangsang pergerakan bergerak di dalam usus (peristalsis), jadi anda mempunyai jadual pergerakan usus dan biasa.

  2. Mengekalkan kulit yang sihat

  Aloe vera adalah tumbuhan yang kaya dengan antioksidan. Antioksidan membantu melindungi kulit dari bahaya radikal bebas yang boleh menjadikan kulit kelihatan lebih tua dan kusam. Di samping itu, sebatian dalam lidah buaya juga telah ditunjukkan untuk dapat menghantar kesan radiasi ultraviolet (UV).

  Dengan cara itu, jus aloe membantu memperbaiki kulit dari kerosakan cahaya UV dan menghalang garis halus dan kedut. Psst, aloe vera juga membantu mengurangkan keradangan pada kulit seperti zits atau psoriasis.

  3. Bantu mengatasi keradangan gusi

  Satu kajian yang dijalankan oleh pensyarah dan pelajar di Universiti Hasanuddin, Makassar, mendapati bahawa cuci mulut yang dibuat dari jus aloe membantu mengurangkan peradangan gusi. Terutama, selepas rawatan untuk mengeluarkan plak.

  Dari hasil kajian, disimpulkan bahawa peserta yang menggunakan cecair pencuci mulut dari jus Aloe vera cenderung mengalami keradangan gusi yang lebih ringan daripada yang tidak dibilas dengan lidah buaya. Para penyelidik menyatakan bahawa sifat antibakteria dan antimikrobial memainkan peranan dalam hal ini.

  4. Kawal kadar gula darah

  Satu analisis yang diterbitkan dalam Jurnal Farmasi Klinikal dan Terapi mendapati bahawa jus aloe dapat membantu mengawal tahap gula darah pada orang dengan prediabetes dan diabetes jenis 2.

  Pakar mendedahkan bahawa ekstrak tumbuhan ini boleh menyerap gula yang baru saja dicerna di dalam badan. Untuk itu, anda boleh minum jus aloe sebagai rawatan semulajadi tambahan untuk mengekalkan tahap gula darah stabil.

  5. Mengekalkan kesihatan pencernaan

  Aloe vera mengandungi enzim yang membantu memecahkan gula dan lemak supaya sistem pencernaan berjalan lancar. Jika sistem pencernaan anda licin, semua nutrien dari makanan boleh diserap dengan betul dan mendapat faedah.

  Di samping itu, jus aloe juga membantu mengurangkan kerengsaan perut dan usus. Disebutkan dari healthline, satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa jus Aloe vera mengurangkan kesakitan pada pesakit sindrom usus sengit (IBS).

  Walaupun terdapat banyak manfaat lidah buaya, kajian di atas masih terbatas, jadi kajian lanjut diperlukan untuk mengetahui komponen dan dos lidah buaya yang sesuai. Teruskan untuk berunding dengan doktor jika aduan anda tidak bertambah baik. 

  Juga Baca:

  • Kelebihan Manfaat Bermanfaat Aloe Vera Mask untuk Kecantikan (Plus Bagaimana Membuatnya)
  • Bukan sahaja menjadikannya berkilat, ia adalah pelbagai manfaat aloe vera untuk rambut
  • 4 Cara Menggunakan Aloe Vera untuk Jerawat yang Anda Boleh Cuba di Rumah