Rumah » Maklumat Kesihatan » Jangan Mahu Vagina Berdarah Selepas Mempunyai Seks? Cegah dengan 5 langkah yang tepat

  Jangan Mahu Vagina Berdarah Selepas Mempunyai Seks? Cegah dengan 5 langkah yang tepat

  Tidak ramai wanita yang mengadu pendarahan vagina selepas seks. Biasanya, ini dianggap semula jadi jika anda melakukan hubungan seks untuk kali pertama. Walau bagaimanapun, anda pasti akan berubah menjadi panik dan bimbang jika ini terus berlaku setiap kali anda melakukan hubungan seks. Jadi, adakah terdapat cara untuk mencegah pendarahan faraj selepas seks? Teruskan, baca ulasan berikut.

  Faraj berdarah selepas seks, adakah ia normal?

  Pendarahan faraj pastinya bukan orang asing kepada wanita. Ini secara semula jadi berlaku apabila seorang wanita mengalami haid. Di samping itu, pendarahan vagina juga biasa apabila wanita pertama melakukan hubungan seks.

  Tetapi persoalannya ialah sama ada pendarahan faraj masih dianggap biasa walaupun saya mempunyai banyak hubungan seksual?

  Jawapannya ialah boleh menjadi normal dan tidak. Pendarahan yang berlaku hanya sekali-sekala benar-benar tidak perlu dikhuatiri. Tetapi jika ia berlaku berulang kali, anda mesti segera menentukan punca itu.

  Terdapat banyak perkara yang membuat wanita sering mengalami pendarahan faraj selepas seks. Bermula dari kekurangan pelincir sebelum melakukan hubungan seks, mempunyai jawatan seks yang terlalu keras, atau tergesa-gesa untuk melakukan hubungan seks, tetapi tidak cukup untuk memanaskan alias foreplay.

  Di samping itu, pendarahan vagina juga boleh disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu organ pembiakan wanita, baik dalam serviks (serviks) dan rahim. Pertumbuhan polip atau fibroid dalam serviks dan rahim boleh mencetuskan pendarahan vagina selepas seks.

  Bagaimana untuk mencegah pendarahan faraj selepas seks

  Sebelum mencari cara untuk mencegah perdarahan faraj selepas seks, anda mesti terlebih dahulu memastikan penyebabnya. Ya, setiap punca vagina berdarah pastinya mempunyai usaha pencegahan sendiri.

  Nah, berikut adalah pelbagai cara untuk mencegah pendarahan faraj selepas seks yang boleh anda lakukan:

  1. Minum banyak air

  Dehidrasi bukan sahaja menyebabkan bibir kering dan pucat, tetapi juga menyebabkan kekeringan faraj. Apabila badan anda tidak mempunyai cecair, labia majora, labia minora, dan semua bahagian vagina juga akan menjadi kering. Oleh itu, jangan terkejut jika selepas bersetubuh, faraj akan merasa sakit dan mengalami pendarahan.

  Jadi, sentiasa pastikan badan anda terhidrat dengan baik. Caranya, berganda minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari supaya tubuh tetap sihat dan sesuai.

  2. Gunakan pelincir seks

  Pada dasarnya, vagina boleh menghasilkan cecair pelincir secara semulajadi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang membuat cecair tidak dihasilkan dalam kuantiti yang mencukupi untuk menyebabkan kekeringan faraj. Contohnya kerana menopaus atau penggunaan ubat tertentu.

  Jika ya, anda perlu menggunakan pelincir tambahan sebelum bersetubuh. Tetapi ingat, jangan gunakan pelincir seks kerana sesetengah daripada mereka sebenarnya boleh membahayakan vagina. Gunakan pelincir yang diperbuat daripada air atau silikon untuk membantu mencegah pendarahan faraj selepas seks.

  3. Gunakan kondom

  Kadang-kadang, vagina juga terdedah kepada pendarahan jika anda melakukan seks tanpa menggunakan kondom. Geseran antara zakar dan vagina sering mencetuskan luka dan jangkitan dalam vagina yang menyebabkan pendarahan.

  Oleh itu, tidak pernah menyakitkan untuk memasang kondom sebelum bersetubuh. Untuk menjadi lebih licin, jangan lupa untuk menggunakan pelincir nipis di sepanjang permukaan kondom.

  Sekali lagi, perhatikan kandungan pelincir seks yang anda pilih. Elakkan menggunakan pelincir berasaskan minyak kerana mereka boleh merosakkan kondom lateks. Pilih pelincir air atau silikon yang lebih selamat untuk vagina anda.

  4. Bercakap dengan pasangan anda

  Jangan malu bercakap mengenai hubungan seks dengan pasangan anda. Mungkin anda berdua tidak memanaskan badan, melakukan seks terlalu cepat, atau mempunyai kedudukan seks yang tidak selesa yang menyebabkan vagina berdarah.

  Bercakap hati ke hati dengan pasangan anda. Bincangkan berapa lama ia sedang memanaskan atau foreplay apa yang anda mahu, kedudukan cinta yang anda sukai dan berasa selesa, dan bahagian badan mana yang anda mahu dan tidak mahu menyentuh.

  Dengan memahami keperluan dan keinginan antara satu sama lain, aktiviti di tempat tidur boleh dinikmati dan merasa teruja. Semakin anda selesa dengan pasangan anda, risiko pendarahan vagina dapat dicegah sedini mungkin.

  5. Rujuk doktor

  Jika vagina adalah pendarahan yang disebabkan oleh penyakit, maka anda perlu segera berjumpa doktor. Doktor akan mula menentukan punca, sama ada disebabkan oleh jangkitan, polip, fibroid, atau endometriosis yang biasanya dialami oleh wanita.

  Sekiranya terdapat jangkitan pada vagina, doktor biasanya akan memberikan krim dan ubat antiradang untuk menyembuhkan jangkitan. Tetapi jika ia disebabkan oleh polip, fibroid, atau endometriosis, doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur pembedahan. Ini bertujuan untuk menghilangkan tisu yang berlebihan atau kelainan yang menyebabkan pendarahan vagina.

  Juga Baca:

  • Vagina Berdarah Selepas Hubungan Seksual: Berbahaya atau Tidak?
  • Perut Kembung Selepas Mempunyai Seks, Apa Sebabnya?
  • Mengapa Anda Perlu Mengubah Seluar Anda Selepas Mempunyai Seks