Rumah » Maklumat Kesihatan » Bolehkah kita kentut apabila kita tidur nyenyak?

  Bolehkah kita kentut apabila kita tidur nyenyak?

  Terdapat banyak perkara yang anda lakukan semasa anda tidur, tetapi anda tidak akan menyedarinya. Ada sesetengah orang yang gatal-gatal, menggelengkan kaki mereka, menggunting gigi semasa tidur, ada yang suka berjalan sambil tidur. Hayo ... Adakah anda salah seorang yang suka kentut semasa tidur?

  Kenapa kita boleh kentut semasa tidur?

  Tubuh akan lumpuh sama sekali apabila kita tidur lagi. Semasa fasa tidur yang mendalam, aka REM, anda tidak dapat bergerak bahkan satu otot, kecuali otot-otot yang mengawal mata dan sistem pernafasan.

  Pada masa yang sama, kadar denyutan jantung dan tekanan darah akan berkurang selagi kita tidur supaya otot jantung dapat memecah masa untuk memperbaiki diri. Kerja-kerja sistem badan yang lebih santai sepanjang malam juga melegakan dan melonggarkan otot-otot cincin (spinkter) dubur, supaya gas tekanan tinggi di perut dapat keluar dengan lebih mudah.

  Di samping itu, sistem saraf autonomi kita yang dikawal oleh otak akan sentiasa aktif walaupun semasa tidur. Ini membantu untuk memastikan kami bernafas, mengekalkan kadar denyutan jantung dan meneruskan penghadaman. Fungsi "automatik" ini berlaku di luar kawalan sedar kami, termasuk kentut. Kentut dirangsang oleh aktiviti sistem pencernaan. Anda tidak perlu berfikir tentang tindakan itu berlaku. Ini bermakna kita boleh kentut sentiasa, sepanjang malam? Tidak semestinya.

  Sistem saraf badan berfungsi seperti biasa semasa tidur. Begitu juga saraf dalam otot cincin dubur yang masih mempunyai kawalan untuk mengawal pelepasan gas. Walaupun otot sfinkter sememangnya akan melonggarkan, ia hanya dapat dibuka mengikut pesanan bawah sedar anda. Itulah sebabnya anda tidak mungkin kentut semasa tidur dalam fasa REM, alias bermimpi yang bermimpi.

  Seperti yang dijelaskan sebelum ini, semua fungsi badan akan lumpuh sepenuhnya semasa fasa REM - kecuali otot mata dan sistem pernafasan. Nah, jika anda melepaskan gas pada tengah malam, itu bermakna anda mungkin separuh sedar walaupun hanya sementara atau lulus fasa tidur REM.

  Sekiranya anda boleh kentut semasa tidur, anda boleh pup di seluar anda semasa tidur?

  Walaupun membayangkan ia membuat anda jijik, membuang air besar di seluar anda semasa tidur tidak mustahil, anda tahu! Mekanisme ini adalah sama seperti ketika kita basah atau kentut semasa tidur.

  Masih ingat, betul, penjelasan di atas mengatakan bahawa walaupun otot rektum berendam tetapi sistem saraf otak terus aktif sepanjang malam? Anda tidak boleh petrol apabila anda tidur nyenyak.

  Anda hanya akan dapat membuang air besar semasa tidur ketika anda sedar (sama ada kerana anda tidak mengalami atau mengalami fasa tidur REM, atau hanya kerana anda tidak tidur dengan baik). Walaupun anda hanya sedar seketika, anda boleh mengenali semula sensasi perut yang berpusing dan bertindak balas kepada keperluan tubuh anda untuk pup dengan mencetuskan sistem saraf untuk "memerintahkan" badan untuk melepaskan najis.

  Juga Baca:

  • Kadang-kadang kentut ketika haid adalah adil, bagaimana datangnya. Ini adalah penjelasan daripada para pakar.
  • Kentut Apabila Mempunyai Seks, Adalah Ini Normal?
  • 6 Fakta Kesihatan Mengenai Buang Angin (Fart)