Rumah » Maklumat Kesihatan » Bolehkah Kami Memperbaiki Bodong Navels pada Bayi?

  Bolehkah Kami Memperbaiki Bodong Navels pada Bayi?

  Pusar perut pada bayi, sebenarnya ia adalah perkara biasa kerana beberapa keadaan dan perkara-perkara lain. Bermula dari tali pusat yang melekit, kemudian perlahan-lahan butang perut muncul pada bayi anda. Kadang-kadang, pusar yang sudah kosong akan kelihatan jelas pada saat lahir, tetapi ada juga yang baru terlihat pada usia satu tahun ke atas.

  Adakah itu butang perut?

  Pusingan payudara atau hernia umbilical terjadi apabila usus, lemak, atau cecair dalam badan menolak melalui bintik kosong atau lubang di otot perut bayi anda. Ini akan menyebabkan bonjol berhampiran atau di pusar.

  Pusar ini kelihatan seperti bengkak atau seolah-olah anda mahu keluar dari perut bayi anda. Adakalanya jika butang perut bayi itu terputus, ini biasanya tidak menyebabkan keadaan kesihatan yang sangat bermasalah, dan akan sembuh atau hilang apabila anak anda tumbuh.

  Apa yang menyebabkan pusar pusar?

  Otot cincin pusat atau perut, adalah tisu yang terbentuk daripada saluran darah dalam tali pusat yang memasuki badan janin, dan juga dikenali sebagai cincin pusingan. Cincin pusar ini biasanya ditutup sebelum bayi dilahirkan. Jika ia tidak ditutup dengan betul, tisu atau tompok akan keluar melalui cincin, dan akhirnya pusar akan dibuat.

  Semasa mengandung, testis janin lelaki akan berkembang pada perut. Kemudian, sebelum sebelum kelahiran, testis akan mendorong dirinya menjadi saluran dalam tisu antara pangkal paha dan perut (kanal inguinal). Selepas mencari jalan, akhirnya testis akan turun ke kantung skrotum dan inilah yang menyebabkan bayi menjadi ganas.

  Berbeza dengan bayi perempuan, di kalangan wanita ovari turun melalui terusan dan ke pelvis. Pada masa itu, dinding abdomen mesti ditutup supaya lubang pelindung pusar tidak dibuka yang mengakibatkan kebas. Pusaran perut biasanya berlaku pada bayi lelaki kira-kira 5 peratus lebih kerap daripada bayi perempuan.

  Bagaimana untuk mengatasi perut perut?

  Sebenarnya, pusar di pusar akan hilang ketika anak berusia antara 3-5 tahun. Tetapi ramai ibu bapa bimbang tentang keadaan butang perut bayi mereka. Jika anda mengambil bayi anda kepada doktor, terdapat dua perkara yang boleh disyorkan oleh pakar pediatrik.

  Pertama, jika dilihat dari keadaan mengganggu perkembangan bayi, atau sekurang-kurangnya membuat anak anda sakit, doktor akan mengesyorkan pembedahan melalui pembedahan. Pembedahan akan bertujuan memasuki usus atau tisu yang tidak ditutup dengan betul. Prosedur pembedahan tidak biasanya disyorkan oleh doktor, tetapi boleh diperlukan untuk memperbaiki hernia pada bayi. Kedua, jika tidak ada masalah kesihatan yang serius, doktor akan menasihati untuk meninggalkannya sendiri, kerana pusar akan hilang dengan sendirinya.

  Anda juga boleh melakukan rawatan butang perut bayi yang mudah dilakukan di rumah. Hanya menyediakan duit syiling tebal dan kasa steril untuk berurusan dengan kotoran bayi. Caranya, buat pertama kali pastikan duit syiling yang anda ingin gunakan bersih, kot kasa dengan bentuk yang memanjang. Letakkan duit syiling itu tepat pada butang perut bayi, balut rentetan yang bersatu dengan duit syiling ke kawasan perut bayi. Anda boleh mengikat atau memegang syiling dengan lembut atau tidak terlalu ketat. Lakukan secara rutin, dan jangan lupa untuk memantau dan berunding dengan pakar yang berkaitan dengan pusat yang menonjol kepada bayi anda.

  Juga Baca:

  • Bahaya Prolaps Cord Umbilical: Apabila korda mendahului kepala bayi
  • 4 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Pada Bayi Cord Tubuh Selepas Kelahiran
  • Senarai Makanan dan Minuman yang Membuat Perut Bayi Bercukur