Rumah » Maklumat Kesihatan » Bolehkah Kami Mengawal Impian?

  Bolehkah Kami Mengawal Impian?

  Mengendalikan impian mungkin seperti sesuatu yang hanya berlaku dalam filem, seperti yang digambarkan dalam filem sci-fi yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio, Inception. Menariknya, terdapat kajian dari Harvard yang membuktikan bahawa mengendalikan impian bukan mustahil.

  Ia adalah Deirdre Barrett, penolong profesor psikologi klinik di Harvard Medical School yang mendedahkan fakta ini dalam bukunya Jawatankuasa Komedi Tidur: Bagaimana Artis, Para Ilmuwan dan Atlet Menggunakan Mimpi untuk Penyelesaian Masalah Kreatif - dan Bagaimana Anda Boleh Terlalu.

  Dilaporkan oleh Bebas, Barrett berkata kita dapat mengawal impian kita dengan teknik yang disebut 'inkubasi mimpi'.

  "Jika anda mahukan impian mengenai subjek tertentu, fokuslah betul bila anda mahu tidur. "Apabila anda mula bermimpi, bertahan atau fokus pada imej impian yang berkaitan dengan subjek yang anda fokuskan sebelum tidur," jelas Barrett..

  Cara lain yang boleh membuat anda memilih "menu" impian anda adalah dengan meletakkan foto atau objek yang menggambarkan apa yang anda ingin bermimpi di samping katil. Tetapi ingat, jika anda mengalami gangguan semasa tidur, seperti jatuh dari tilam atau perkara lain yang menyebabkan anda bangun, maka impian anda juga akan terganggu.

  "Sekiranya anda tidak ingat dengan segera dan ingat kembali impian anda, terus berbaring dan cuba tidur lagi sambil tetap fokus pada impian yang lalu. Siapa yang tahu, anda boleh kembali lagi. Kadang-kadang impian yang hilang itu akan kembali lagi secara keseluruhan, "tambah Barrett.

  Alat kawalan impian sudah wujud, tetapi ...

  Anda juga boleh mengawal impian anda dengan patch mata tidur yang disebut Remee. Patch mata sibuk yang dibincangkan oleh media asing mendakwa bahawa ia dapat membuat kita mengawal apa yang kita lihat dan lakukan ketika kita bermimpi, tepat ketika memasuki bermimpi yang jelas, tahap tumpang tindih antara tidur dan sedar.

  Patch mata ini mempunyai enam lampu LED yang menurut pembuat akan membantu pengguna menukar kandungan impian dan mengawal alur cerita dalam impian mereka. Duncan Fraizer, pemaju Remee, seperti yang dipetik oleh Express, berkata penutupan ini dibuat untuk meningkatkan impian pengguna, mempunyai impian yang lebih baik, dan membuat impian merasa lebih hidup.

  Walaupun penutupan ini belum mendapat persetujuan dari dunia perubatan, para pengembang menuntut Remee dapat membantu pengguna memahami dan mengendalikan impian mereka serta membincangkan isu-isu peribadi. Di samping itu, penutup mata ini juga boleh membantu orang melupakan mimpi buruk.

  Menjawab kebolehan dan tuntutan Remee yang disebut oleh pemaju, pakar tidur Dr. Daniel Erichsen, berkata penutup mata ini sebenarnya tidak berbahaya.

  "Tutup mata ini tidak berbahaya, tetapi tidak ada bukti bahawa penutup mata ini berfungsi," Dr. Daniel.

  BACA JUGA:

  • 8 soalan paling kerap ditanya mengenai impian basah
  • 'Sleepiness' semasa tidur, ini adalah penjelasan perubatan
  • 6 kesan buruk tidur terlalu lama