Rumah » Maklumat Kesihatan » Bolehkah kanser tulang berulang walaupun ia dipotong?

  Bolehkah kanser tulang berulang walaupun ia dipotong?

  Satu rawatan yang dilakukan pada pesakit kanser tulang adalah pembedahan. Biasanya, pembedahan dijalankan bertujuan untuk mengeluarkan sel-sel kanser dalam tulang. Jika tisu sel kanser tidak merosakkan tisu tulang, doktor akan cuba mengeluarkan tisu kanser dari tulang. Walau bagaimanapun, jika kanser telah merebak dan membuat tulang rosak, tentu saja amputasi itu mesti dilakukan untuk menyelamatkan nyawa pesakit. Jadi, adakah amputasi sel kanser pasti hilang? Adakah kemungkinan kanser tulang akan berulang atau muncul kembali?

  Adakah mungkin kanser tulang muncul semula walaupun terdapat amputasi?

  Amputasi adalah satu jenis pembedahan yang bertujuan untuk menghapuskan sebahagian daripada tubuh yang terjejas oleh penyakit tertentu dan mencegah penyebaran penyakit. Inilah yang dilakukan doktor apabila berhadapan dengan kanser tulang yang tidak lagi dijumpai pada peringkat awal.

  Amputasi dilakukan untuk memecahkan laluan penyebaran sel kanser ke bahagian lain badan. Kemudian, selepas pemotongan sel kanser tulang telah hilang sepenuhnya? Sebenarnya, membunuh sel-sel kanser bukanlah mudah dan mudah. Kerana sel-sel kanser mempunyai sifat yang sukar dihentikan sehingga satu jenis rawatan tidak cukup untuk merawat kanser tulang. Terutamanya jika kanser didapati sudah berada di tahap lanjut.

  Amputasi hanya satu daripada beberapa jenis rawatan kanser dan hanya boleh membunuh beberapa sel kanser. Sementara itu, masih ada sisa-sisa sel kanser dalam tisu tulang yang mesti dikeluarkan. Dalam sesetengah kes, kanser tulang berulang selepas pembedahan kerana:

  • Masih ada rangkaian sel kanser yang tersisa kerana rangkaian sel kanser yang sukar dibuang.
  • Sesetengah sel kanser telah merebak ke bahagian lain badan, tetapi dalam saiz yang sangat kecil yang tidak dapat dikesan.

  Oleh itu, anda memerlukan rawatan lain seperti kemoterapi atau radioterapi. Ini bergantung pada keperluan setiap pesakit dan doktor yang akan membuat keputusan. Oleh itu, jika anda tidak meneruskan rawatan kanser selepas pemutihan, kemungkinan kanser tulang anda akan berulang dan menjadi lebih buruk.

  Rawatan yang tidak lengkap membuat kanser tulang berulang

  Mungkin, anda bosan apabila anda perlu menjalani pelbagai rawatan di hospital. Ya, rawatan kanser mengambil masa yang lama, bukan hanya satu atau dua minggu, tetapi bulan atau bahkan tahun.

  Semua rawatan perlu dilakukan dengan betul, sesuai dan sesuai dengan cadangan doktor, kerana anda menghadapi sel-sel kanser yang mempunyai kemampuan untuk berkembang biak dalam waktu yang sangat cepat.

  Walaupun selepas semua rawatan selesai, kemungkinan sel-sel kanser untuk kembali masih ada. Kerana, kadang-kadang sel-sel kanser bermutasi dan akhirnya tidak bertindak balas dengan betul.

  Oleh itu, anda perlu terus memeriksa dengan doktor anda secara teratur selepas rawatan. Secara purata, seseorang akan diisytiharkan secara percuma dan pulih dari kanser jika sel kanser tidak muncul semula selama 5 tahun selepas rawatan.

  Pada masa ini, anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor agar kesihatan anda terus dipantau dan mengekalkan gaya hidup yang sihat.

  Juga Baca:

  • Bolehkah benjolan kanser membesarkan jika urut?
  • Plus Minus Mengobati Kanser Dengan Terapi Imunisasi
  • Senarai Ubat Penyakit Sakit Kanser (dengan dan tanpa preskripsi doktor)