Rumah » Maklumat Kesihatan » Bolehkah jangkitan itu sembuh tanpa mengambil ubat antibiotik?

  Bolehkah jangkitan itu sembuh tanpa mengambil ubat antibiotik?

  Jangkitan sering disebabkan oleh bakteria yang masuk ke dalam badan. Bakteria ini masuk dan merosakkan sel dan tisu yang sihat. Akibatnya, doktor sering mencadangkan mengambil antibiotik supaya bakteria dapat ditentang. Walau bagaimanapun, sama ada badan sebenarnya boleh sembuh dari jangkitan tanpa mengambil antibiotik?

  Tubuh boleh sembuh dari jangkitan kerana sistem imun yang kuat

  Dr. Erni Nelwan Sp.PD-KPTI, doktor perubatan dalaman dan perunding bagi penyakit tropika berjangkit di RSCM, Jakarta Pusat, mengatakan bahawa jangkitan itu sebenarnya boleh sembuh sendiri. "Jangkitan bakteria atau bahkan virus boleh sembuh sendiri tanpa antibiotik, terutama jika sistem imun anda juga kuat," kata Dr. Erni ketika ditemui di Hospital Universiti Indonesia, Depok, Khamis (11/15).

  Dr. Erni juga mengatakan bahawa jika anda mengalami gejala jangkitan, disyorkan untuk mengambil ubat simtomatik. Dadah semulajadi adalah ubat yang berfungsi untuk melegakan gejala seperti mual, pening, atau ubat batuk. Kemudian, sistem imun anda dan sistem imun anda akan memerangi bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan. Selain memulihkan tanpa antibiotik, idea yang baik untuk mengelakkan penyebab jangkitan dan mengambil rehat yang mencukupi. 

  Walau bagaimanapun, antibiotik masih diperlukan untuk melawan jangkitan

  Dalam kes tertentu, antibiotik diperlukan untuk merawat jangkitan di dalam badan. Antibiotik berfungsi dengan membunuh atau menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Sebenarnya, sebelum bakteria membiak dan menghasilkan pelbagai gejala dan tanda-tanda, sistem kekebalan tubuh telah berfungsi untuk memusnahkan dan menghentikan bakteria.

  Sistem imun mempunyai sel darah putih yang bertanggungjawab untuk melakukan serangan. Walau bagaimanapun, apabila badan tidak dapat mengendalikan pertumbuhan bakteria, bakteria akan terus menekan sistem imun dan akhirnya berjaya menjangkiti badan. Dalam keadaan ini antibiotik diperlukan.

  Antibiotik pertama yang dibuat adalah penisilin yang dibangunkan oleh salah seorang penyelidik terkenal Alexander Fleming pada tahun 1928. Sejak itu, antibiotik telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit berjangkit yang berlaku akibat bakteria.

  Mengambil antibiotik dengan sembarangan boleh menyebabkan rintangan

  Walaupun antibiotik digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan, antibiotik masih merupakan ubat yang hanya boleh diperolehi menggunakan preskripsi doktor. Tidak boleh dibeli secara sembarangan di kedai ubat atau farmasi. Jika anda mengambil antibiotik tanpa dos yang betul, ini juga boleh menyebabkan rintangan antibiotik.

  Rintangan antibiotik berlaku apabila anda mengambil antibiotik secara tidak betul. Sebagai contoh, minum tidak seperti yang disyorkan oleh doktor, melangkau dos mengambil antibiotik, atau terus mengambil antibiotik dengan gejala jangkitan yang tidak pasti. Jika anda tidak mengambil antibiotik dengan betul, badan anda tidak akan mempunyai tahap ubat yang mencukupi untuk melawan bakteria. Keadaan ini mungkin menyebabkan bakteria menjadi tahan, kebal, kuat, dan lebih sukar untuk bertarung.

  Bakteria tahan atau bakteria antibiotik selalunya lebih sukar untuk dibunuh dan lebih mahal untuk dirawat. Dalam sesetengah kes, jangkitan yang disebabkan oleh bakteria tahan boleh menyebabkan ketidakupayaan atau kematian. Malah, bakteria ini masih boleh tersebar kepada keluarga atau orang lain. Oleh itu, kes kematian dari bakteria tahan sangat mengancam masyarakat.

  Juga Baca:

  • 5 Sebab Wanita Bersalin Perlu Ubat Antibiotik
  • Minum Antibiotik Terlampau dari Preskripsi, Meningkatkan Risiko Batu Buah Pinggang pada Kanak-kanak
  • Berurusan dengan Rintangan Dadah dalam Rawatan Kanser Payudara