Rumah » Kanser kolon » Pilihan Rawatan Kanser Kolon

  Pilihan Rawatan Kanser Kolon

  Rancangan untuk mengubati kanser kolon perlu mempertimbangkan beberapa faktor, seperti jenis dan peringkat kanser, sensitiviti kanser terhadap hormon tertentu, dan sejarah perubatan pesakit. Rancangan rawatan biasanya melibatkan pembedahan untuk membuang kanser. Sesetengah jenis kemoterapi (terapi dadah) atau terapi sinaran sering disyorkan untuk membantu kejayaan pembedahan. Rawatan ini dikenali sebagai terapi pembantu atau terapi neoadjuvant. Terapi ini secara keseluruhannya bertujuan untuk meningkatkan kadar pemulihan dan survival jangka panjang pesakit.

  Pelbagai pilihan rawatan kanser kolon

  1. Pembedahan untuk peringkat awal kanser kolon

  Sekiranya kanser anda kecil, terletak di polip, dan peringkat masih sangat awal, doktor anda boleh mengeluarkan sepenuhnya kanser anda dengan kolonoskopi. Polip yang lebih besar boleh dikeluarkan menggunakan reseksi mukosa endoskopik. Sekiranya ahli patologi menentukan bahawa kanser boleh dikeluarkan sepenuhnya, tiada rawatan tambahan diperlukan.

  Polip yang tidak boleh dikeluarkan dalam kolonoskopi boleh dikeluarkan menggunakan pembedahan laparoskopi. Dalam prosedur ini, pakar bedah akan melakukan operasi melalui beberapa incisions kecil di dinding abdomen, memasukkan peralatan dengan kamera untuk membawa imej usus besar anda pada monitor video. Dia juga boleh mengambil sampel dari nodus limfa di kawasan lokasi kanser.

  2. Pembedahan untuk kanser kolon invasif

  Jika kanser kolon anda menyerang atau menembusi usus besar, pakar bedah boleh mengesyorkan kolekomi separa untuk membuang bahagian usus besar yang mengandungi kanser, bersama dengan margin tisu biasa pada setiap sisi kanser. Nodus limfa yang paling dekat biasanya dikeluarkan dan diuji untuk kanser.

  Pakar bedah sering dapat menyambung semula bahagian yang sihat dari usus besar atau rektum. Walau bagaimanapun, pada waktu itu tidak mungkin, contohnya jika kanser berada di saluran rektum, anda mungkin perlu menjalani colostomy sementara atau kekal. Ini termasuk masuk ke dalam dinding abdomen dari usus yang tersisa untuk mengeluarkan sisa badan ke dalam beg khas. Kadang-kadang colostomy hanya bersifat sementara, memberikan peluang untuk usus besar atau rektum untuk pulih selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, kolostomi boleh kekal.

  3. Pembedahan untuk kanser usus besar

  Jika kanser anda sangat parah atau kesihatan keseluruhan anda dikelaskan sebagai sangat buruk, rawatan kanser kolon yang paling disyorkan adalah pembedahan untuk menghilangkan penyumbatan dalam usus besar atau keadaan lain untuk melegakan gejala anda. Operasi ini tidak dilakukan untuk menyembuhkan kanser, tetapi untuk melegakan tanda-tanda dan gejala, seperti pendarahan dan kesakitan.

  Dalam kes-kes khas di mana kanser telah tersebar hanya ke hati, dan jika kesihatan keseluruhan anda baik, doktor anda boleh mengesyorkan pembedahan untuk membuang luka kanser dari hati anda. Kemoterapi boleh digunakan sebelum atau selepas pembedahan jenis ini. Rawatan ini boleh meningkatkan prognosis anda.

  4. Kemoterapi

  Kemoterapi menggunakan ubat untuk memusnahkan sel kanser. Kemoterapi untuk kanser kolon biasanya diberikan selepas pembedahan jika kanser telah merebak ke nodus limfa. Dengan cara ini, kemoterapi dapat membantu mengurangkan risiko kanser berulang.

  Kemoterapi juga boleh melegakan gejala kanser kolon yang telah merebak ke bahagian lain badan. Kemoterapi boleh digunakan sebelum pembedahan untuk mengecilkan kanser sebelum pembedahan. Pada pesakit kanser rektal, kemoterapi biasanya digunakan bersamaan dengan terapi radiasi.

  5. Terapi radiasi

  Terapi radiasi menggunakan sumber tenaga yang berkuasa, seperti sinaran-X, untuk membunuh sel-sel kanser yang mungkin kekal selepas pembedahan, untuk mengecutkan tumor sebelum pembedahan supaya lebih mudah mengangkat, atau melegakan gejala kanser kolon dan kanser rektum.

  Terapi radiasi jarang digunakan pada peringkat awal kanser kolon, tetapi merupakan bagian rutin dari rawatan kanker rektum, terutama jika kanser telah menembus dinding rektum atau menyebar ke nodus limfa yang paling dekat. Terapi radiasi, yang biasanya digabungkan dengan kemoterapi, dapat digunakan setelah pembedahan untuk mengurangi risiko pengulangan di daerah rektum di mana kanker dimulai..

  6. Terapi ubat yang disasarkan

  Ubat yang mensasarkan kecacatan spesifik yang membolehkan pertumbuhan kanser tersedia untuk pesakit kanser usus besar, termasuk bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux), panumumab (Vectibix) dan regorafenib (Stivarga). Ubat yang disasarkan boleh digunakan bersama-sama dengan kemoterapi atau secara bebas. Dadah yang disasarkan biasanya diarahkan untuk pesakit usus besar.

  Sesetengah orang dibantu dengan dadah yang disasarkan, sementara yang lain tidak. Penyelidik masih berusaha untuk menentukan siapa yang paling mungkin mendapat manfaat daripada dadah yang disasarkan. Sehingga jawapannya dijumpai, doktor akan dengan teliti mempertimbangkan manfaat terhad ubat sasaran terhadap risiko kesan sampingan dan kos mahal apabila memutuskan untuk menggunakan rawatan ini atau tidak.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Mengatasi 4 Kesan Sampingan Kemoterapi yang Biasa Berlaku
  • Bagaimana Radiasi Boleh Menyembuhkan Kanser?
  • Apa yang Anda Perlu Sediakan Sebelum Menjalankan Kemoterapi?