Rumah » Kanser kolon » Pilihan untuk Rawatan Kanser Kolon Tahap Lanjutan

  Pilihan untuk Rawatan Kanser Kolon Tahap Lanjutan

  Tahap lanjut kanser kolon adalah tahap III dan tahap IV. Apakah pilihan rawatan untuk kanser usus besar maju?

  Pilihan rawatan untuk kanser usus besar

  Peringkat III

  Pada peringkat ini, kanser telah merebak ke nodus limfa yang paling dekat, tetapi tidak merebak ke bahagian lain badan.

  Rawatan kanser kolon tahap III secara umumnya pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian daripada usus besar yang mempunyai kanser bersama dengan nodus limfa yang terdekat (colectomy separa), diikuti oleh kemoterapi. Kedua-dua FOLFOX (5-FU, leucovorin, dan oksaliplatin) atau CapeOx (capecitabine dan oxaliplatin) adalah yang paling biasa digunakan, tetapi sesetengah pesakit boleh mendapatkan 5-FU dengan leucovorin atau capecitabine sahaja berdasarkan usia dan keperluan kesihatan.

  Doktor anda juga boleh mengesyorkan penggunaan terapi sinaran jika pakar bedah anda berfikir bahawa sesetengah sel kanser mungkin kekal selepas pembedahan. Pada orang yang tidak cukup sihat untuk pembedahan, radiasi dan / atau terapi kohmo boleh menjadi pilihan.

  Peringkat IV

  Kanser telah merebak dari usus besar ke organ dan tisu yang terletak jauh di dalam badan. Kanser kolon yang paling sering merebak ke hati, tetapi juga boleh merebak ke tempat-tempat lain seperti paru-paru, peritoneum (dinding rongga perut), atau kelenjar getah bening yang jauh.

  Dalam kebanyakan kes, pembedahan cenderung untuk tidak menyembuhkan kanser ini. Walau bagaimanapun, jika kawasan penyebaran kanser (metastasis) yang terdapat di hati atau paru-paru hanya bersaiz kecil dan boleh dikeluarkan sepenuhnya bersama-sama dengan kanser kolon, pembedahan boleh membantu anda hidup lebih lama dan mungkin juga menyembuhkan anda. Ini bermakna kolekomi separa untuk mengeluarkan bahagian usus besar yang mempunyai kanser bersama dengan nodus limfa yang paling dekat, termasuk pembedahan untuk menghapuskan kawasan penyebaran kanser. Chemo biasanya diberikan, sebelum dan / atau selepas pembedahan. Dalam sesetengah kes, penyerapan arteri hati boleh digunakan jika kanser telah merebak ke hati.

  Sekiranya metastasis tidak dapat dikeluarkan dengan pembedahan kerana saiznya terlalu besar atau terlalu banyak, kemoterapi boleh diberikan sebelum pembedahan. Kemudian, jika tumor mengecut, pembedahan boleh dicuba. Kemo akan diberikan lagi selepas operasi itu. Pilihan lain ialah memusnahkan tumor di hati dengan ablation atau embolization.

  Sekiranya kanser telah tersebar terlalu luas untuk cuba menyembuhkannya dengan pembedahan, maka kemoterapi menjadi rawatan utama. Pembedahan kadang-kadang diperlukan jika kanser menghalang usus besar (atau cenderung menyumbat). Kadang-kadang, operasi boleh dielakkan dengan memasukkan stent (hos logam atau plastik berongga) ke dalam usus besar dalam kolonoskopi untuk memastikan ia terbuka. Sekiranya tidak, pembedahan seperti colectomy atau colostomy (pemotongan usus besar di peringkat di atas kanser dan melampirkan hujung ke lubang pada kulit perut untuk membolehkan pergerakan usus) boleh digunakan.

  Jika anda mempunyai kanser tahap IV dan doktor mengesyorkan pembedahan, sangat penting bagi anda untuk memahami tujuan pembedahan - sama ada untuk mengubati kanser atau untuk mencegah atau melegakan simptom penyakit ini..

  Pesakit kanser peringkat paling peringkat akan mendapat kemoterapi dan / atau terapi yang disasarkan untuk mengawal kanser.

  Pilihan rejimen boleh bergantung kepada beberapa faktor, termasuk semua rawatan yang telah anda ambil dan kesihatan anda secara menyeluruh. Jika salah satu daripada rejimen ini tidak lagi berkesan, pilihan lain boleh dicuba.

  Untuk kanser maju, terapi radiasi juga boleh digunakan untuk membantu mencegah atau melegakan gejala seperti sakit. Walaupun ini boleh mengecilkan tumor pada masa itu, terapi ini tidak akan membawa kepada pemulihan. Jika doktor mengesyorkan terapi radiasi, adalah penting bagi anda untuk memahami tujuan rawatan ini.

  Seberapa besar peluang kanser kolon berulang?

  Kanser berulang bermakna sel kanser telah kembali selepas rawatan. Kambuh boleh berlaku di kawasan tempatan (berhampiran kawasan tumor awal), atau boleh menyerang organ yang terletak jauh.

  Sekiranya kanser itu semula di dalam negara, pembedahan (selalunya diikuti dengan kemoterapi) kadang-kadang boleh membantu anda hidup lebih lama dan juga dapat menyembuhkan anda. Sekiranya kanser tidak dapat dikeluarkan melalui pembedahan, kemoterapi boleh dicuba terlebih dahulu. Jika kemoterapi sudah cukup untuk mengecilkan tumor, pembedahan boleh menjadi pilihan. Ini akan diikuti lagi oleh kemo.

  Sekiranya kanser berulang di lokasi yang jauh di dalam badan, kemungkinan kanser akan muncul terlebih dahulu di hati. Pembedahan boleh menjadi pilihan dalam beberapa kes. Jika tidak, kemoterapi boleh dicuba terlebih dahulu untuk mengecilkan tumor, yang kemudiannya boleh diikuti dengan pembedahan. Sekiranya kanser telah tersebar terlalu luas untuk dirawat dengan pembedahan, kemoterapi dan / atau terapi yang disasarkan dapat digunakan. Rejimen yang mungkin adalah sama seperti kanser peringkat IV. Pilihan anda akan bergantung kepada, jika ada, ubat-ubatan yang anda gunakan sebelum kanser berulang dan berapa lama anda telah menggunakan / menerimanya, serta kesihatan anda. Pembedahan masih diperlukan pada satu masa untuk menghilangkan atau mencegah penyumbatan usus besar dan untuk mencegah komplikasi tempatan yang lain. Terapi sinaran juga boleh menjadi pilihan untuk melegakan gejala dalam beberapa kes.

  Kanser ini selalunya sukar untuk dirawat, jadi anda perlu bertanya kepada doktor anda sama ada anda layak menjalani percubaan klinikal rawatan baru.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Pengesanan ciri-ciri kanser nodus limfa sebelum terlambat
  • Kehidupan Berlanjutan Selepas Rawatan Kanser Lebih
  • Mengatasi Ketakutan Pengulangan Kanser Serviks