Rumah » Kanser kolon » Pilihan Rawatan Kanser Kolon Tahap Awal

  Pilihan Rawatan Kanser Kolon Tahap Awal

  Untuk kanser kolon yang tidak menyebar ke tapak jauh, pembedahan biasanya merupakan rawatan primer atau rawatan pertama. Bantuan kemoterapi (tambahan) juga boleh digunakan. Kebanyakan rawatan pelepasan diberikan selama kira-kira 6 bulan. Berikut adalah maklumat lanjut mengenai pilihan rawatan peringkat kanser kolon peringkat awal.

  Pelbagai rawatan boleh didapati untuk peringkat awal kanser kolon

  Peringkat 0

  Pada peringkat ini, kanser tidak tumbuh dari dinding dalaman usus besar. Oleh itu, hanya pembedahan yang diperlukan untuk membuang kanser ini. Dalam kebanyakan kes, ini boleh dilakukan oleh polypectomy (penyingkiran polip) atau eksisi tempatan dengan kolonoskop. Reseksi usus besar (colectomy) kadang-kadang diperlukan jika tumor terlalu besar untuk dikeluarkan oleh eksisi tempatan.

  Peringkat I

  Tahap 1 kanser bermakna bahawa sel-sel kanser telah berkembang melalui beberapa lapisan usus besar, tetapi tidak menyebar di luar dinding usus besar itu sendiri (atau ke nodus limfa yang paling dekat). Peringkat saya termasuk kanser yang merupakan sebahagian daripada polip. Jika polip dikeluarkan sepenuhnya, tanpa sel-sel kanser di pinggir (margin), rawatan lain tidak diperlukan.

  Sekiranya kanser di polip adalah tinggi (ia mungkin berubah menjadi kanser yang tinggi) atau jika terdapat sel-sel kanser di pinggir polip, pembedahan lebih lanjut boleh disyorkan. Anda juga boleh dinasihatkan untuk menjalani pembedahan lanjut jika polip tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya atau jika ia perlu dikeluarkan dalam banyak bahagian, menjadikannya sukar untuk melihat jika sel-sel kanser berada di tepi.

  Untuk kanser tidak dijumpai di polip, pembedahan colectomy separa untuk membuang usus besar yang mengandungi kanser dan nodus limfa yang paling dekat - adalah rawatan standard. Anda tidak memerlukan terapi tambahan.

  Peringkat II

  Kebanyakan kanser telah berkembang melalui dinding usus besar dan boleh merebak ke tisu-tisu yang tersebar. Kanser ini tidak merebak ke nodus limfa.

  Operasi untuk membuang sebahagian daripada usus besar yang mengandungi kanser bersama dengan nodus limfa yang paling dekat (colectomy separa) boleh menjadi satu-satunya rawatan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, doktor boleh mengesyorkan kemoterapi selepas menjalani operasi (kemoterapi) jika kanser anda berisiko tinggi untuk berulang kerana beberapa faktor seperti:

  • Kanser kelihatan sangat tidak normal (tahap tinggi) apabila dilihat dengan mikroskop
  • Kanser telah merebak ke organ terdekat
  • Pakar bedah tidak mengeluarkan sekurang-kurangnya 12 nodus limfa
  • Kanser boleh didapati di atau berhampiran margin spesimen pembedahan, yang bermaksud bahawa sesetengah kanser boleh kekal
  • Kanser telah menyekat usus besar
  • Kanser menyebabkan penembusan (lubang) di dinding usus besar

  Tidak semua doktor bersetuju apabila kemoterapi harus digunakan untuk kanser kolon peringkat II. Adalah penting untuk membincangkan kebaikan dan keburukan kemoterapi dengan doktor, termasuk sejauh mana kemoterapi dapat mengurangkan risiko pengulangan dan kesan sampingan apa yang mungkin berlaku.

  Pilihan utama untuk kemoterapi untuk tahap ini termasuk 5-FU dan leucovorin (bebas) atau capecitabine, tetapi kombinasi lain boleh digunakan.

  Sekiranya pakar bedah tidak pasti sama ada semua kanser telah dikeluarkan kerana pertumbuhannya menjangkau tisu lain, dia boleh mengesyorkan terapi radiasi untuk membunuh sel-sel kanser yang selebihnya. Terapi radiasi boleh diberikan kepada kawasan perut anda di mana terdapat pertumbuhan kanker.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Menggalakkan Pesakit dengan Kanser Peringkat Lanjutan
  • Bahaya Formaldehid Sekitar Kami (Berhati-hatilah, Boleh Menyebabkan Kanser)
  • Vitamin A, Harapan bagi Orang dengan Kanser Kolon