Rumah » Tuberkulosis (TB) » Berhati-hati dengan Penyebab TB, Penyakit Berjangkit dan Mati

  Berhati-hati dengan Penyebab TB, Penyakit Berjangkit dan Mati

  Tuberkulosis (TB) adalah salah satu daripada 10 penyakit paling dahsyat di dunia. Orang yang terkena penyakit ini biasanya dicirikan oleh gejala batuk berterusan, disertai dengan penurunan berat badan, kadang-kadang sesak nafas, dan berpeluh pada waktu malam walaupun mereka tidak melakukan aktiviti. Sebenarnya, apa yang menyebabkan TB? Pertimbangkan kajian berikut.

  Bakteria M. tuberculosis adalah penyebab utama tuberkulosis

  Tuberculosis adalah penyakit berjangkit yang menyerang saluran pernafasan manusia utama, paru-paru. Walau bagaimanapun, ia juga boleh merebak ke bahagian lain badan, seperti buah pinggang, tulang belakang, dan otak jika tidak dirawat. Penyebab TB adalah jenis bakteria Mycobacterium tuberculosis.

  Menurut Kesihatan dan Keselamatan Persekitaran Universiti Iowa, berjuta-juta orang mempunyai bakteria yang menyebabkan tuberkulosis di dalam badan mereka, tetapi tidak semua mereka akan jatuh sakit selepas terdedah kepada bakteria. Terdapat dua keadaan TB yang perlu anda fahami, iaitu:

  • Tuberculosis laten, yang merupakan bakteria di dalam badan, tetapi tidak aktif. Keadaan ini tidak menyebabkan gejala dan tidak menular, tetapi boleh menjadi aktif pada bila-bila masa.
  • Tuberkulosis yang aktif, yang merupakan bakteria di dalam badan boleh menyebabkan gejala dan boleh dihantar kepada orang lain.

  Kira-kira 5 hingga 10 peratus bakteria yang sebenarnya akan menyebabkan TB aktif dan akan menghantarnya kepada orang lain. Penyebaran bakteria paling aktif akan berlaku apabila paru-paru telah mula rosak oleh bakteria itu sendiri atau rosak oleh penyakit lain, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

  Walau bagaimanapun, bakteria boleh menyerang paru-paru dengan mudah pada orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, terutamanya dalam pesakit HIV, malnutrisi, diabetes, dan berisiko tinggi perokok aktif..

  Bagaimanakah bakteria yang menyebabkan tuberkulosis menular??

  Bakteria Mycobacterium tuberculosis tersebar melalui udara. Sama seperti selesema, bakteria akan bergerak dari orang yang dijangkiti tuberkulosis kepada orang yang sihat melalui titisan air liur, yang biasanya berlaku apabila batuk, bersin, meludah, bahkan bercakap.

  Bakteria yang dibawa bersama dengan titisan air liur ini boleh dihirup dan didepositkan pada permukaan alveoli pulmonari. Alveoli adalah gelembung kecil di paru-paru di mana oksigen ditukar dengan karbon dioksida.

  Bakteria aktif boleh membiak menyebabkan kerosakan kepada alveoli. Tanpa rawatan, bakteria boleh dibawa bersama-sama dengan darah dan menyerang buah pinggang, sumsum tulang, belakang, dan otak yang akhirnya akan menyebabkan kematian.

  Juga Baca:

  • Alert, TB Boleh Menyerang Genitals! Apakah tanda-tanda??
  • Watch Out untuk TB Mata, Gejala-gejala dan Ciri-ciri Anda Harus Diperhatikan
  • 4 Maklumat Penting mengenai Soalan Vaksin TB yang Harus Anda Ketahui