Rumah » Penyakit mental » Ketahui gejala kemurungan yang paling biasa, baik dari segi fizikal dan psikologi

  Ketahui gejala kemurungan yang paling biasa, baik dari segi fizikal dan psikologi

  Semua orang boleh mengalami kemurungan. Malah, dianggarkan bahawa satu daripada lima orang di dunia dapat mengalami keadaan ini di beberapa tahap dalam kehidupan mereka. Walaupun demikian, gejala-gejala kemurungan yang timbul dan keparahannya mungkin berbeza dari satu orang ke yang lain.

  Jadi, apakah tanda-tanda dan gejala-gejala kemurungan yang paling biasa dan patut disedari? Teruskan, lihat pelbagai maklumat mengenai kemurungan pada artikel berikut.

  Jenis kemurungan

  Kemurungan adalah gangguan mood yang serius. Kod ini menyebabkan beberapa gejala yang boleh menjejaskan perasaan anda, berfikir dan berkelakuan.

  Sebelum membincangkan gejala kemurungan, terlebih dahulu memahami pelbagai jenis kemurungan di bawah.

  1. Kemurungan psikotik

  Keadaan ini berlaku apabila seseorang mengalami beberapa gejala kemurungan serta psikotik. Seseorang yang mengalami keadaan ini bukan sahaja mengalami perasaan drastik, tetapi juga mungkin kehilangan kesedaran diri untuk membezakan antara realiti dan ilusi.

  Sebagai contoh, penghidap merasakan melihat atau mendengar perkara yang tidak dialami oleh orang lain.

  2. Kemurungan klinikal

  Keadaan ini juga dipanggil kemurungan utama atau kemurungan teruk. Orang yang mengalami keadaan ini biasanya mengalami gejala-gejala kemurungan yang tetap dan bertahan lama, sekurang-kurangnya sekitar enam bulan. Gejala boleh dialami pada tahap yang ringan dan teruk.

  Selalunya keadaan ini berulang. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes tertentu, seseorang boleh mengalaminya sekali dalam seumur hidup.

  3. Dysthmia

  Dysthmia atau juga dikenali sebagai gangguan kemurungan berterusan adalah satu lagi bentuk kemurungan kronik. Gejala jenis kemurungan ini cenderung ringan. Walaupun demikian, gejala yang berpengalaman dapat bertahan lama, sekurang-kurangnya dua tahun.

  Ramai orang tidak menyedari mengalami keadaan ini kerana mereka biasa berfikir bahawa perubahan mood yang mereka rasakan adalah sebahagian daripada "identiti sebenar".

  4. Kemurungan postpartum

  Keadaan ini biasanya berlaku selepas wanita melahirkan anak. Bagaimanapun, keadaan ini jauh lebih serius daripada itu blues bayi. Alasannya ialah, gejala-gejala yang menyebabkan lebih sengit dan tahan lama.

  Rasa kesedihan dan kegelisahan yang berlebihan selepas bersalin mempengaruhi keupayaan seorang wanita untuk menjaga bayi dan dirinya sendiri.

  5. Gangguan afektif bermusim (SAD)

  Keadaan ini juga dipanggil kemurungan bermusim. Gejala-gejala kemurungan yang anda alami mungkin berlaku pada masa-masa tertentu, contohnya semasa musim sejuk dan musim panas.

  Pakar percaya bahawa SAD disebabkan oleh gangguan dalam irama circadian biasa badan. Keadaan ini lebih mungkin dialami oleh orang yang tinggal di hemisfera utara atau selatan.

  6. gangguan bipolar

  Gangguan bipolar adalah gangguan mood yang dicirikan oleh tempoh mood yang luar biasa meningkat. Keadaan ini dikenali sebagai "mania". Kebanyakan mereka yang mengalami gangguan bipolar juga mempunyai episod kemurungan utama.

  Kitaran ini boleh menyebabkan tingkah laku perbualan yang bergejolak, hiperaktif, dan pantas.

  Tanda dan simptom kemurungan

  Kemurungan bercirikan kecenderungan yang bertambah buruk yang berterusan selama berminggu-minggu atau lebih dari 6 bulan berturut-turut.

  Terdapat beberapa simptom yang bertindih antara tekanan dan kemurungan, seperti kesukaran menumpukan perhatian, kurang semangat, dan kehilangan minat terhadap perkara yang selalu anda nikmati. Walau bagaimanapun, gejala kemurungan umumnya lebih memenatkan dan boleh menghalang aktiviti harian penghidap.

  Untuk menjadi lebih jelas, inilah beberapa tanda dan gejala kemurungan yang paling biasa yang perlu anda ketahui:

  Gejala psikologi

  • Suasana semakin merosot.
  • Rasa sedih sentiasa.
  • Rasa buruk, aka putus asa berterusan.
  • Rasa tidak berharga dan tidak berdaya; berasa seperti yang kalah.
  • Motivasi dan minat yang hilang
  • Sobbing sering.
  • Selalunya diliputi rasa bersalah.
  • Rasa kecewa, mudah dinyalakan oleh emosi, dan orang lain yang tidak toleran.
  • Sukar untuk membuat keputusan.
  • Tidak dapat merasakan kebahagiaan atau kesenangan dalam situasi dan peristiwa positif yang sedikit.
  • Sentiasa berasa cemas atau bimbang.
  • Fikirkan bunuh diri atau kecederaan diri.

  Gejala fizikal

  • Pindah atau bertutur lebih perlahan daripada biasa.
  • Perubahan selera makan; boleh kurang dan kurang, atau lebih dan lebih kerap.
  • Perubahan dalam berat badan. Secara amnya ia jatuh secara dramatik, tetapi kadang-kadang ia juga boleh meningkat.
  • Sembelit.
  • Nyeri dan sakit badan yang tidak dapat dijelaskan.
  • Kelihatan lemah, lesu, tidak bertenaga atau sentiasa letih.
  • Pemandu seks berkurangan atau hilang sama sekali.
  • Haid menjadi tidak teratur.
  • Masalah tidur timbul, seperti kesukaran tidur nyenyak, sering bangun di tengah malam, atau bangun sangat awal.

  Gejala sosial

  • Tidak boleh bekerja atau bergerak seperti biasa; tumpuan mudah pecah atau terganggu.
  • Menutup diri anda; elakkan bersosial dengan rakan dan keluarga.
  • Abaikan atau hobi hobi dan aktiviti yang dahulunya sangat disukai.
  • Kesukaran berinteraksi di rumah dan persekitaran kerja, bahkan sangat mudah menghadapi masalah dengan orang di sekitar.

  Gejala-gejala yang disebutkan di atas boleh dikatakan tertekan jika mereka bertahan sekurang-kurangnya dua minggu atau lebih. Walaupun begitu, terdapat banyak tanda-tanda dan gejala depresi yang tidak disebutkan di atas.

  Jika anda bimbang atau mencurigakan pada gejala-gejala tertentu, berunding dengan pakar terapi / ahli psikologi / psikoterapi / ahli terapi yang dipercayai. Ingatlah, gangguan jiwa dapat dialami oleh siapa saja. Sekarang, langkah pertama untuk mencapai penyembuhan adalah untuk menyedari bahawa anda benar-benar sakit atau mengalaminya.

  Oleh itu, jangan malu untuk berunding dengan doktor atau ahli psikologi mengenai gangguan mental yang anda alami.

  Gejala yang berbeza dari kemurungan, tekanan, dan gangguan kecemasan

  Semua orang mesti mengalami tekanan. Pencetus juga berbeza-beza, ia boleh disebabkan oleh tarikh akhir kerja yang terus dikumpulkan, konflik peribadi dengan keluarga atau rakan kongsi, walaupun masalah remeh kerana jalan-jalan yang macet. Semua perkara ini membuat anda tidak terkejut dengan ketakutan, kebimbangan, dan kebimbangan yang tidak pernah berakhir.

  Sekiranya anda mempunyai ini, anda mesti berhati-hati. Kerana, tekanan yang teruk yang berlangsung lama dan tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan beberapa gangguan kronik, seperti gangguan kemurungan dan kecemasan. Ramai orang berfikir bahawa tekanan, kemurungan, dan gangguan kecemasan adalah perkara yang sama.

  Walaupun ia tidak seperti itu. Ketiga-tiga mereka mempunyai perbezaan asas, dari cara mereka bekerja dengan cara mereka dirawat.

  Stres

  Tekanan biasanya berlaku apabila anda mendapat tekanan dari dalam dan di luar diri anda. Bukan sahaja mempunyai kesan buruk, keadaan ini kadang-kadang boleh mendorong anda menghadapi cabaran yang ada di depan mata anda. Ya, ini boleh terjadi kerana setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi stres yang mereka alami.

  Apabila anda mengalami tekanan, badan akan membaca serangan atau ancaman. Untuk membentuk perlindungan, tubuh akan menghasilkan pelbagai hormon dan sebatian kimia. Akibatnya, anda akan merasakan peningkatan tenaga supaya anda dapat bertindak balas dengan sumber tekanan dengan berkesan.

  Sekiranya tekanan timbul apabila ia tidak betul, darah akan mengalir ke bahagian tubuh yang berguna untuk bertindak secara fizikal seperti kaki dan lengan supaya fungsi otak berkurangan. Inilah yang menjadikan anda sukar untuk berfikir dengan jelas apabila diserang oleh tekanan.

  Kemurungan

  Nah, satu lagi kes apabila anda mengalami kemurungan. Keadaan ini sebenarnya merupakan penyakit mental yang mempengaruhi bagaimana seseorang merasakan, berfikir, dan berkelakuan. Apabila ada sesuatu yang memicu anda mengalami tekanan, maka ia terus menjadi kesedihan yang menyeret untuk waktu yang lama dan mengganggu aktiviti harian anda, mungkin tekanan yang anda alami telah berubah menjadi depresi.

  Seseorang yang mengalami keadaan ini, moodnya biasanya mengalami perasaan kesedihan dan keputusasaan yang berpanjangan. Mereka juga mengalami perubahan dalam selera makan, tidur, dan kesukaran dalam membuat keputusan dan membuat keputusan.

  Keadaan ini juga tidak hanya memberi kesan kepada anda sendiri, tetapi juga orang-orang di sekeliling anda, seperti keluarga atau saudara-mara.

  Kebimbangan

  Walaupun gangguan kecemasan adalah reaksi yang muncul apabila badan anda mengalami tekanan. Adakah anda tiba-tiba merasakan sakit perut, berdebar-debar jantung, bernafas, berpeluh sejuk, atau berulang-ulang membuang air kecil apabila anda ingin mengambil ujian atau temu duga kerja?

  Nah, satu siri ini adalah beberapa tanda bahawa anda mengalami tekanan dan / atau kecemasan. Apabila anda berjaya melewati "tugas" yang pernah ditakuti sebelumnya, gejala-gejala akan perlahan perlahan, dan anda akan kembali ke keadaan biasa.

  Kebimbangan akan menjadi gangguan psikologi kronik jika anda sentiasa terkena ketakutan terhadap perkara yang sebenarnya tidak menimbulkan bahaya. Jika anda mempunyai ini, hidup anda akan menghantui kebimbangan dan keresahan terus, walaupun selepas peristiwa tertentu anda telah berjaya diluluskan. Kegelisahan boleh menjadi kecemasan yang tidak rasional mengenai setiap perincian dalam hidup anda, sebagai contoh apabila memanjat tangga anda sangat ingin jatuh sehingga peluh sejuk dan berdebar muncul, walaupun tangga tidak curam, lantai tidak licin, dan tidak ada lagi yang berlaku secara rasional boleh membuat anda jatuh.

  Satu penampilan gejala gangguan kecemasan yang dapat dilihat dengan jelas adalah fobia sosial, yang merupakan rasa ketakutan ekstrim dalam melakukan interaksi sosial. Gangguan ini boleh menjejaskan harga diri seseorang dan harga diri, dan mengganggu hubungan dan prestasi di tempat kerja atau sekolah.

  Punca kemurungan

  Kemurungan adalah salah satu penyakit mental yang paling biasa yang dialami oleh orang. Malangnya, sehingga kini tidak diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan keadaan ini. Walau bagaimanapun, sesetengah pakar percaya bahawa keadaan ini boleh berlaku kerana beberapa faktor, termasuk:

  1. Faktor genetik

  Kebanyakan penyelidik mengesyaki bahawa jika anda mempunyai ibu atau bapa yang mempunyai keadaan ini, anda mempunyai peluang untuk mengalaminya juga.

  2. Faktor biologi

  Keadaan ini boleh disebabkan oleh tahap sebatian kimia di dalam otak (neurotransmitter) yang mengatur mood tidak seimbang. Apabila bahan kimia di dalam otak kekurangan bekalan, ini boleh menyebabkan satu siri gejala yang dikenali sebagai kemurungan klinikal.

  3. Jantina

  Adakah anda tahu bahawa wanita menghadapi risiko kemurungan yang lebih tinggi daripada lelaki? Ya, wanita diketahui dua kali rentan terhadap kemurungan kerana pengaruh perubahan hormon yang berlaku sepanjang hidup mereka.

  Sebagai contoh semasa haid, selepas bersalin, dan permineopause. Sering kali risiko ini akan berkurangan selepas menopaus.

  4. Dadah

  Penggunaan dadah dan alkohol yang dilarang sebenarnya boleh mencetuskan gangguan ini. Bahkan, ubat preskripsi yang diberikan oleh doktor juga boleh menyebabkan keadaan ini.

  Beberapa ubat preskripsi yang berkaitan dengan gejala depresi termasuk statin, perangsang, antikonvulsan, kortikosteroid, beta-blocker, dan benzodiazepin.

  5. Sejarah penyakit tertentu

  Keadaan psikologi dan fizikal anda berkait rapat dengan satu sama lain. Jadi jika anda mengalami masalah kesihatan fizikal, anda mungkin mengalami masalah psikologi.

  Lazimnya, tekanan dan kesakitan akibat penyakit kronik boleh menyebabkan kemurungan yang teruk. Penyakit tertentu, seperti gangguan tiroid, penyakit Addison dan penyakit hati, juga boleh menyebabkan gejala kemurungan.

  6. Kecederaan kanak-kanak

  Trauma pada zaman kanak-kanak mempunyai pengaruh yang besar terhadap keadaan psikologi seseorang sebagai orang dewasa. Beberapa peristiwa buruk seperti gangguan seksual, kehilangan ibu bapa, atau perceraian ibu bapa boleh mencetuskan keadaan ini.

  7. Kurang makan

  Siapa sangka bahawa keadaan ini juga boleh disebabkan oleh diet yang buruk. Sebagai contoh, jika anda sering makan makanan manis.

  Kajian mendapati bahawa diet gula tinggi dikaitkan dengan gangguan mental ini. Pengambilan vitamin dan mineral yang rendah juga boleh menyebabkan keadaan ini.

  8. Tekanan yang teruk dan kronik

  Adakah anda berasa tertekan sentiasa? Berhati-hati, keadaan ini boleh mencetuskan tekanan teruk yang akhirnya menyebabkan kemurungan. Para penyelidik mengesyaki bahawa tahap hormon kortisol yang tinggi boleh mengurangkan tahap serotonin dan akhirnya mencetuskan gejala kemurungan.

  9. Faktor alam sekitar

  Gangguan mental ini boleh disebabkan oleh perkara-perkara yang dihadapi setiap hari, seperti kerja. Pekerjaan yang terkumpul, persekitaran kerja yang tidak selesa, sehingga masalah peribadi dengan bos atau rakan sekerja dapat memicu seseorang yang mengalami kemurungan.

  Bukan sahaja masalah kerja, persekitaran di rumah atau persahabatan yang tidak menyokong juga boleh mencetuskan keadaan ini.

  10. Kiri oleh orang tersayang

  Adakah ada yang lebih sedih daripada yang tersayang? Ya, dalam banyak kes, kesedihan yang mendalam daripada ketinggalan atau dikhianati oleh orang yang tersayang boleh memicu gangguan mental ini.

  Pelbagai cara untuk menangani kemurungan

  Mempunyai kemurungan boleh membuat anda merasa tidak berdaya. Berita baiknya ialah terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melawan kemurungan yang anda alami. Sebahagian daripadanya termasuk:

  Rujuk psikologi atau pakar psikiatri

  Perlu difahami bahawa gangguan mental dapat disembuhkan dengan rawatan yang tepat. Termasuk, dalam kes-kes kemurungan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengatasinya sahaja. Anda memerlukan bantuan orang lain.

  Oleh itu, perkara pertama yang anda boleh lakukan untuk mengatasi gangguan mental ini adalah dengan berunding dengan doktor / ahli psikologi / pakar psikiatri. Jangan berasa takut atau malu untuk mendapatkan bantuan profesional apabila anda merasakan bahawa anda mengalami beberapa gejala kemurungan seperti yang dinyatakan di atas.

  Dalam banyak kes, gangguan mental menjadi lebih serius kerana seseorang tidak mahu mencari bantuan dan memilih untuk mengendalikan masalahnya sendiri.

  Memohon gaya hidup yang sihat

  Pakar bersetuju bahawa melaksanakan gaya hidup sihat adalah baik untuk kesihatan mental seseorang. Ya, selain membuat anda lebih sihat dan sihat, memohon gaya hidup sihat juga akan mempengaruhi mood anda setiap hari.

  Mula dengan meningkatkan diet harian anda. Pastikan makanan yang anda makan setiap hari mengandungi prinsip pemakanan seimbang yang termasuk karbohidrat, serat, protein, dan lemak yang baik. Cuba untuk mengelakkan makanan ringan, makanan segera, dan gula tinggi gula.

  Di samping memperhatikan pengambilan makanan, jangan lupa untuk membiak aktiviti fizikal anda, seperti rutin senaman. Latihan mempunyai kesan positif pada suhu jantung anda kerana satu aktiviti ini membantu meningkatkan endorfin dalam tubuh.

  Endorphins sendiri adalah sebatian yang membantu meningkatkan mood atau mood.

  Juga Baca:

  • Wanita dua kali lebih berisiko kerana tertekan daripada lelaki
  • Apa yang Menimbulkan Gejala Kemunculan Muncul pada Malam, dan Bagaimana Mengesannya
  • Adakah benar bahawa Kemurungan boleh diturunkan melalui gen keluarga?