Rumah » Tuberkulosis (TB) » Kenali gejala tuberkulosis (TB) pada kanak-kanak

  Kenali gejala tuberkulosis (TB) pada kanak-kanak

  Tuberkulosis, aka TB, adalah penyakit berjangkit yang paling biasa. WHO menganggarkan lebih banyak kematian daripada TB daripada kematian akibat malaria dan AIDS. Bukan sahaja serangan orang dewasa, TB juga boleh menyerang kanak-kanak. Dianggarkan 10-15% kes TB di Indonesia menyerang kanak-kanak berumur 0-14 tahun.

  Perbezaan tuberkulosis dewasa dan tuberkulosis pada kanak-kanak

  Tuberkulosis pada kanak-kanak adalah kes yang unik dan mempunyai masalah yang berbeza dengan TB dewasa. Laporan tuberkulosis 2012 di Indonesia menyatakan bahawa jumlah kes TB anak adalah 8.2% dengan angka yang berbeza-beza antara 1.7-15.6% dari setiap wilayah. Perbezaan yang menarik ini menunjukkan bahawa tidak mudah mengenali tuberkulosis pada kanak-kanak kerana gejala-gejala tersebut tidak seperti biasa seperti pada TB dewasa.

  Kadang-kadang ibu bapa menjalankan anak-anak mereka ke hospital kerana gejala-gejala lain, yang sepintas lalu tidak ada kaitan dengan penyebab kematian kanak-kanak terbesar di negara-negara membangun ini. Oleh itu, mari kita belajar bagaimana mengenali jangkitan TB pada kanak-kanak supaya anak-anak anda dapat dirawat lebih awal.

  Dua cara pengesanan awal tuberkulosis pada kanak-kanak

  Kes-kes TB pada kanak-kanak adalah seperti ketulan-ketulan ais di lautan. Jumlahnya banyak, tetapi sering ibu bapa terlambat untuk mengenali. Sebenarnya terdapat dua pendekatan yang agak mudah yang boleh kita lakukan sebagai pengesanan awal, iaitu penyiasatan kanak-kanak yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit TB dewasa yang aktif dan berjangkit, serta kanak-kanak yang datang ke perkhidmatan kesihatan dengan gejala dan tanda-tanda klinikal yang membawa kepada TB.

  Kanak-kanak yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit TB berjangkit

  Hubungan rapat yang dimaksud adalah anak-anak yang tinggal di rumah atau sering bertemu pesakit TB berjangkit, seperti ahli keluarga, jiran, atau saudara-mara yang berinteraksi dengan anak-anak setiap hari. Laporkan dengan segera jika terdapat seseorang di rumah anda yang mempunyai TB berjangkit, sama ada TB paru atau TB lain. Biasanya TB berjangkit diderita oleh pesakit dewasa yang menunjukkan hasil pemeriksaan dahak menunjukkan adanya kuman (biasanya dipanggil smear positif). Walaupun kanak-kanak tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit, anda perlu menyemak dengan doktor anda untuk pemeriksaan TB dan usaha pencegahan

  Kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda dan gejala klinikal

  TB anak adalah penyakit berjangkit sistemik, dan organ yang paling sering dijangkiti adalah paru-paru, walaupun organ-organ lain juga boleh diserang oleh kuman-kuman ini. Gejala klinikal TB pada kanak-kanak boleh menjadi gejala sistemik / umum atau mengikut organ yang berkaitan.

  6 gejala umum tuberkulosis pada kanak-kanak

  Selera dikurangkan atau tidak hadir sama sekali (anoreksia), disertai dengan kegagalan untuk berkembang maju. Berbeza dengan orang dewasa yang gejala utamanya adalah batuk lama, pada masa kanak-kanak TB, gejala ibu bapa yang pertama mengenali adalah pertumbuhan anak-anak yang lebih kecil pada usia mereka. Kanak-kanak kelihatan nipis.

  Masalah berat badan

  • Berat badan selama 2-3 bulan berturut-turut tanpa sebab yang jelas ATAU
  • Berat badan tidak naik dengan cukup, ATAU
  • Berat badan tidak meningkat dalam masa 1 bulan selepas usaha untuk meningkatkan pemakanan yang baik.

  Menonjol atau keliru. Kanak-kanak kelihatan malas dan tidak berkuasa untuk melakukan aktiviti. Kanak-kanak juga kelihatan kurang aktif apabila dijemput untuk bermain.

  Batuk lama 3 minggu atau lebih. Batuk tidak remedi, batuk yang tidak pernah menjadi semakin teruk dan menjadi lebih teruk.

  Demam tua (2 minggu atau lebih) dan / atau berulang tanpa sebab yang jelas. Demam biasanya tidak tinggi (hanya badan panas) dan bertahan lama. Boleh juga disertai dengan berkeringat malam. Demam yang dialami bukan disebabkan oleh demam kepialu (typhoid), jangkitan saluran kencing, atau malaria.

  Berpeluh malam. Gejala-gejala ini tidak biasa pada kanak-kanak, tetapi boleh berlaku. Tetapi kita juga perlu ambil perhatian, jika hanya berpeluh malam tanpa gejala biasa yang lain, ini mungkin bukan gejala khusus TB pada kanak-kanak.

  Gejala pada kanak-kanak jika kuman TB menyerang organ-organ lain

  Jangkitan TB tidak terhad kepada paru-paru. Semua organ di dalam badan boleh diserang oleh kuman ini. Oleh itu, gejala khas juga akan timbul bergantung kepada organ yang terjejas. Berikut adalah organ yang sering diserang oleh kuman TB pada kanak-kanak.

  1. Tuberkulosis kelenjar

  Jenis TB menyerang paling banyak di kawasan leher, dengan simptom nodus limfa yang diperbesar dengan diameter ≥ 1 cm. Biasanya benjolan disatukan antara satu sama lain supaya mereka berbentuk seperti kelereng yang dipenuhi dengan konsistensi kenyal. Benjolan ini tidak menyakitkan.

  2. Tuberkulosis otak dan lapisan otak (meningitis TB)

  Kuman TB juga mudah tersebar ke otak. Jika membran otak terjejas, kanak-kanak akan menunjukkan gejala kekecohan, sakit kepala, kekakuan, sehingga kejang. Ini berlaku kerana penglibatan saraf otak yang terjejas. Berhati-hati jika kanak-kanak cenderung tenang dan mengantuk. Itulah tanda bahawa kanak-kanak itu mengalami kesedaran yang kurang

  3. Tulang tuberkulosis

  Bergantung kepada bahagian tulang yang terjejas, seperti:

  • TB tulang belakang (spondylitis): penonjolan tulang belakang (gibbus).
  • Tulang tulang pelvis (coccitis): lemas, gangguan berjalan, atau tanda-tanda keradangan di kawasan panggul.
  • Tulang tulang lutut (gonitis): limping dan / atau bengkak di lutut tanpa sebab yang jelas.
  • Tulang-tulang TB kaki dan tangan (spina ventosa / daktilitis): bengkak sendi tangan atau kaki

  4. Skrofuloderma

  Juga dikenali sebagai tuberkulosis kulit. Gejala disifatkan oleh luka atau ulser yang disertai oleh kehadiran fistula / jembatan kulit antara tepi luka (jembatan kulit). Biasanya kanak-kanak disertai oleh demam kerana proses jangkitan yang berterusan.

  5. Tuberkulosis usus

  Gejala pencernaan, seperti kembung, cirit-birit, sakit perut. Biasanya kanak-kanak sangat rewel. Komplikasi TB usus adalah keradangan lapisan perut yang biasanya dipanggil peritonitis TB.

  6. Tuberkulosis buah pinggang

  Diduga sekiranya gejala gangguan buah pinggang dijumpai, iaitu kencing, urin yang terlalu tebal, dan sakit belakang belakang tanpa sebab yang jelas dan disertai oleh kecurigaan jangkitan TB.

  BACA JUGA:

  • 5 Tanda Dehidrasi pada Bayi dan Kanak-kanak
  • Sundukan Mumps pada Kanak-kanak
  • Tuberkulosis (TB): Penyebab Jangkitan Nombor 1 di Indonesia