Rumah » Puasa Ramadhan » Apa yang Terjadi di Tubuh Apabila Kita Cepat

  Apa yang Terjadi di Tubuh Apabila Kita Cepat

  Umat ​​Islam dikehendaki menghadkan makanan, minuman, dan tabiat merokok semasa berpuasa. Di luar sisi keagamaan, ada beberapa pertanyaan yang timbul tentang puasa, terutama mengenai apakah puasa bermanfaat untuk kesihatan dalam istilah perubatan. Untuk menjawabnya, kita mesti tahu apa perkara berlaku di dalam badan ketika kita berpuasa.

  Perubahan gaya hidup sebulan ini, diet, tidur dan aktiviti fizikal harian, menyebabkan banyak perubahan dalam tubuh, dari perubahan fisiologi (berkaitan dengan komposisi badan dan fungsi organ), hematologi (berkaitan dengan darah dan cecair) dan biokimia darah (berkaitan dengan elektrolit badan). Kita menyebutnya sebagai "fisiologi berpuasa."

  Bagaimana puasa boleh mengurangkan berat badan dan kolesterol?

  Perubahan yang terjadi di dalam tubuh apabila berpuasa akan berbeza-beza, bergantung pada berapa lama kita berpuasa. Secara teknikalnya, tubuh baru memasuki "fasa puasa" selepas 8 jam dari makanan terakhir, di mana usus selesai menyerap pelbagai jenis nutrien dari makanan. Di bawah keadaan biasa, glukosa badan disimpan dalam hati dan otot sebagai sumber tenaga utama. Semasa berpuasa, storan glukosa ini dibakar terlebih dahulu untuk membekalkan tenaga kepada badan kita, supaya kita boleh menjalankan aktiviti seperti biasa. Selepas penyimpanan ini habis, lemak adalah sumber tenaga seterusnya. Walaupun pada hakikatnya, penyimpanan glukosa dalam hati tidak dibelanjakan sepenuhnya, masih terdapat rizab tenaga sisa jika diperlukan pada bila-bila masa dan melaksanakan fungsi lain di hati.

  Jika puasa berpanjangan, tubuh terpaksa menggunakan protein sebagai sumber tenaga. Penggunaan protein sebagai sumber tenaga tidak sihat. Ini kerana protein yang dipecah berasal daripada otot, jadi otot-otot secara beransur-ansur menjadi lebih kecil dan lemah. Walau bagaimanapun, dalam puasa Ramadan, kita hanya berpuasa selama kira-kira 13-14 jam, tepat pada masa menukar sumber tenaga daripada glukosa hati menjadi lemak, sebagai sumber tenaga kedua. Puasa Ramadan tidak menyebabkan kerosakan protein, jadi komposisi otot kita tidak akan berkurangan. Penggunaan lemak sangat berguna dalam menurunkan berat badan sambil mengurangkan kolesterol darah. Berat badan menyebabkan kawalan yang lebih baik terhadap diabetes dan menurunkan tekanan darah. Walaupun penurunan dalam kolesterol darah menghindari seseorang daripada pelbagai penyakit metabolik seperti obesiti, penyakit jantung koronari, dan strok.

  Adakah benar bahawa puasa mencetuskan proses detoksifikasi?

  Proses detoksifikasi juga berlaku di dalam badan apabila berpuasa. Pelbagai jenis toksin (racun) yang disimpan dalam lemak rosak dan boleh dikeluarkan dari badan. Selepas beberapa hari berpuasa, terdapat peningkatan hormon yang endorfin. Hormon ini dikenali sebagai hormon kebahagiaan menyebabkan peningkatan kewaspadaan, kuasa kognitif, dan kesihatan mental.

  Walau bagaimanapun, pengambilan pengambilan cecair boleh menyebabkan tubuh kita kehilangan beberapa elektrolit badan. Satu kajian oleh Attarzadeh Hosseini SR et al (2013) menunjukkan bahawa terdapat penurunan dalam komposisi air dan kalium semasa berpuasa. Walau bagaimanapun, sekatan bendalir ini telah digantikan oleh fungsi buah pinggang yang sangat cekap dalam mengawal selia keseimbangan cairan dan elektrolit, supaya kita tidak mengalami keadaan dehidrasi semasa berpuasa..

  Apa yang berlaku kepada organ badan apabila kita berpuasa

  Nah, untuk melihat beberapa perubahan dalam fungsi organ selagi kita berpuasa, mari kita lihat penjelasan berikut.

  Mulut

  Pengeluaran kelenjar air liur berfungsi untuk mengelakkan mulut daripada jatuh dalam keadaan kering. Ini adalah untuk mengurangkan kemungkinan nafas berbau.

  Perut

  Mengurangkan pengeluaran asid perut. Ini adalah untuk menghalang hakisan dinding perut oleh asid kerana ketiadaan makanan giling, supaya luka gastrik dapat dielakkan.

  Hati

  Kurangkan penyimpanan glukosa sebagai sumber tenaga pertama.

  Gallbladder

  Berkonsentrasi hempedu untuk penyediaan metabolisme lemak apabila berbuka puasa.

  Pankreas

  Di bawah keadaan normal, pankreas berfungsi untuk menghasilkan insulin, hormon yang mengubah glukosa dari makanan supaya ia boleh disimpan sebagai rizab tenaga. Semasa berpuasa, penghasilan insulin berhenti dan hormon ini memberitahu hati untuk memecahkan simpanan glukosa di hati. Pengeluaran jus pencernaan juga berkurangan.

  Usus kecil

  Pengeluaran makanan diproses dihentikan, proses penyerapan nutrien berhenti dan hanya ada pergerakan biasa usus kecil setiap 4 jam.

  Usus besar

  Penyerapan air dikawal untuk mengekalkan keseimbangan cecair.

  Untuk kekal sihat semasa berpuasa

  Pengambilan makanan dan minuman seimbang memainkan peranan penting semasa berpuasa. Untuk mencegah pecahan protein otot, pengambilan makanan kita harus terdiri daripada sumber tenaga makanan, seperti karbohidrat dan lemak yang cukup. Pengambilan kedua-dua bahan ini tidak sepatutnya kurang atau berlebihan, kerana ia akan mempengaruhi proses puasa fisiologi. Begitu juga pengambilan cecair, terutamanya penggunaan air. Penggunaan air yang mencukupi sebanyak 2500 ml / 24 jam atau setara dengan 8 gelas air / hari membantu buah pinggang tidak terlalu berlebihan. Dengan memahami perubahan badan semasa berpuasa, kita dapat dengan bijak memenuhi keperluan tubuh kita. Selamat berpuasa.

  Juga Baca:

  • 4 Faedah Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda
  • 5 Tips untuk Mengendali Sukan Semasa Puasa
  • Perlu Mengambil Suplemen Vitamin Semasa Puasa?