Rumah » Penyakit mental » Petua untuk Mengendalikan Serangan Kebimbangan

  Petua untuk Mengendalikan Serangan Kebimbangan

  Alias ​​serangan kecemasan serangan kecemasan adalah perasaan bimbang, ketakutan, atau ketakutan, terutama apabila anda takut akan apa yang akan berlaku. Kebimbangan adalah tindak balas yang normal tetapi apabila anda tidak dapat mengawal kebimbangan anda, ia boleh menjejaskan kesihatan anda.

  Kegelisahan berlaku ketika kita berada dalam situasi tekanan tinggi, seperti menangani batas waktu kerja, menyesuaikan diri dengan perubahan baru di tempat kerja, atau beradaptasi menjadi seorang ibu. Sesetengah simptom yang kerap berlaku adalah sakit perut, pening, palma berpeluh dan denyutan jantung yang cepat.

  Dalam hidup anda, anda akan menghadapi banyak perkara yang membuat anda takut, bimbang dan cemas. Untuk menghentikan kecemasan menjadi semakin buruk, anda mesti mengenali tanda-tanda amaran kebimbangan dan mencari jalan untuk menangani kecemasan anda. Petua di bawah ini mungkin berguna untuk membantu anda mengatasi kebimbangan.

  Senaman secara teratur

  Ramai orang tidak biasa melakukan sukan, tetapi kajian melaporkan bahawa bersenam untuk berpeluh sekitar lima kali seminggu boleh membantu mengurangkan kebimbangan, tekanan dan kemurungan.

  Tanpa senaman, tekanan anda akan menyebabkan otot anda tegang dan menyebabkan kesakitan. Apabila badan anda bergerak, tenaga yang berlebihan akan dikeluarkan dan anda akan berasa lebih seimbang secara mental. Akibatnya, neurotransmitter (bahan kimia otak yang menyampaikan maklumat di seluruh otak dan badan kita) boleh dibebaskan, menyebabkan peningkatan mood dan pernafasan anda. Berolahraga secara teratur boleh membantu anda mengurangkan kebimbangan.

  Mempunyai gaya hidup sihat

  Hidup gaya hidup sihat memainkan peranan penting dalam mengawal kebimbangan. Anda perlu mengawal aspek kehidupan anda daripada mendapat tidur yang cukup untuk mendapatkan nutrisi dan penghidratan, kerana badan anda memerlukan tenaga yang cukup untuk bekerja. Lebih sihat badan anda, semakin kurang anda mengalami kebimbangan. Masalah terbesar bagi orang yang mengalami kemurungan adalah kurang tidur yang mencukupi. Tidur membantu anda mengimbangi keadaan badan dan psikologi anda. Waktu tidur juga merupakan masa untuk anda berehat sepenuhnya. Anda mesti mempunyai cukup tidur untuk menghapuskan kebimbangan.

  Amalkan kelonggaran

  Visualisasi adalah salah satu daripada banyak strategi relaksasi yang membantu anda mengatasi kebimbangan. Cuba bayangkan bahawa anda berada di tempat yang santai, pantai yang indah atau taman hijau dengan banyak bunga misalnya. Kemudian anda akan lebih tenang dan berpeluang untuk menenangkan fikiran anda supaya anda dapat menangani stres secara semulajadi.

  Cari perkara yang boleh mengalih perhatian anda

  Alihkan fikiran anda, dengan memulakan perbualan dengan seseorang mengenai topik baru yang tidak berkaitan dengan masalah yang membuat anda cemas itu juga merupakan idea yang baik untuk melupakan kebimbangan. Jika anda tidak berfikir tentang kebimbangan, masalah mungkin tidak di dalam fikiran anda dan anda boleh menikmati perbualan.

  Batasi akses kepada perkara negatif dari media dan jangan biarkan mereka mempengaruhi fikiran anda. Gunakan iPod atau pemain media mudah alih yang lain untuk memuat turun buku audio, podcast, atau muzik, atau apa sahaja yang anda suka dan nikmati.

  Mulakan dengan matlamat kecil

  Anda mungkin pernah mendengar kata-kata seperti memulakan sesuatu secara beransur-ansur. Membina matlamat kecil dan memenuhi matlamat tersebut setiap hari. Jangan cuba untuk menetapkan matlamat besar kerana anda mungkin merasa terharu dan cemas. Anda boleh membahagikannya ke dalam senarai tugasan anda, contohnya daripada menulis "makan malam memasak" Anda boleh membahagikannya kepada "rancangan makan malam," "ramuan untuk membeli," "menyiapkan makan malam." Semak tugas-tugas kecil di Senarai tugasan anda boleh memberikan kepuasan apabila anda selesai.

  Jika anda mendapati diri anda bergelut dengan keresahan, anda harus ingat apa yang telah dicapai setakat ini. Sekiranya anda tidak dapat menangani kecemasan semata-mata, anda perlu berjumpa doktor untuk merujuk kepada ahli psikologi atau profesional kesihatan mental yang lain.