Rumah » Osteoporosis » Penghidap Osteoporosis juga harus bersenam, ini adalah pergerakan yang disyorkan dan dilarang

  Penghidap Osteoporosis juga harus bersenam, ini adalah pergerakan yang disyorkan dan dilarang

  Walaupun anda mempunyai osteoporosis atau tulang rapuh, anda juga perlu melakukan sukan. Ya, latihan ini telah menjadi keperluan utama bagi semua orang, termasuk orang yang mengalami osteoporosis. Nah, kerana keadaan tulang rapuh dan kekukuhan, orang dengan keadaan ini tidak boleh bermain dengan sembarangan. Pergerakan sukan yang salah, yang sebenarnya boleh menjadikan keadaan kehilangan tulang lebih teruk. Mana-mana sukan yang dilarang dan dibenarkan untuk orang yang mengalami osteoporosis?

  Pergerakan dan latihan dilarang untuk osteoporosis

  1. Golf

  Golf adalah sukan yang baik untuk badan dan untuk mewujudkan hubungan dengan rakan sekerja. Tetapi golf adalah sukan yang dilarang untuk orang yang mengalami osteoporosis. Kenapa itu?

  Pergerakan golf yang memutar bahagian tengah badan atau di pinggang boleh menyebabkan keadaan tulang belakang osteoporosis lebih buruk. Pergerakan golf yang mengubah badan juga boleh membuat sendi dan cakera tulang belakang mendapat beban yang lebih berat. Risiko ini dapat membuat fraktur lebih mudah berlaku.

  2. Duduk, gulung depan dan gulung balik

  Duduk dan bahagian gimnastik lantai seperti roll roll roll roll adalah salah satu sukan yang dilarang untuk orang yang mengalami osteoporosis. Kerana, orang yang mengalami osteoporosis berisiko mengalami patah tulang di sendi tubuh mereka.

  Bergerak dan melengkapkan tulang belakang ke depan boleh menyebabkan risiko membuat gerakan yang boleh membuat keadaan osteoporosis lebih teruk.

  3. Melompat

  Melompat di trampolin berasa baik dan boleh membakar kalori yang mencukupi selepas itu. Tetapi malangnya, semua jenis sukan yang melibatkan pergerakan melompat dapat menyebabkan risiko jatuh ringan atau berat. Oleh itu, latihan yang mempunyai pergerakan melompat di dalamnya harus dielakkan oleh orang yang mengalami osteoporosis.

  Pergerakan melompat boleh membengkok tulang belakang dan meletakkan tekanan pada sendi yang mengelilingi tulang belakang, anda boleh menggantikan lompat dengan melakukan jongkong jika matlamatnya adalah untuk menguatkan otot paha.

  Kemudian senaman apa yang dibenarkan untuk orang yang mengalami osteoporosis?

  Kerana keterukan osteoporosis dan risiko patah bagi setiap orang berbeza-beza, adalah idea yang baik untuk bertanya kepada doktor atau ahli terapi fizikal tentang senaman yang sesuai. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis senaman yang sering disyorkan untuk orang yang mengalami osteoporosis:

  1. Latihan kekuatan, terutama untuk bahagian belakang atas

  Latihan berat badan atau latihan yang menggunakan berat badan sendiri dapat menguatkan semua kumpulan otot utama, terutama otot-otot tulang belakang yang penting untuk postur. Latihan ketahanan juga boleh membantu mengekalkan kepadatan tulang. Sebagai contoh, anda boleh mengangkat berat atau menarik badan.

  2. Aktiviti aerobik

  Aerobik adalah salah satu sukan yang cukup selamat untuk orang yang mengalami osteoporosis. Pergerakan aerobik seperti menari dan menari boleh menyokong kepadatan tulang belakang. Aerobik juga boleh memberi manfaat kesihatan untuk kesihatan jantung.

  Juga Baca:

  • Bunyi yang serupa, Adakah Osteoarthritis dan Osteoporosis sama?
  • 5 Sukan Bergerak Dengan Band Rintangan, Boleh Diuji Di Rumah
  • Urut Selepas Sukan Ia Ternyata Ia Boleh Membuat Rasa Hilang