Rumah » Kanser kolon » Manfaat Latihan Selepas Pembedahan Kanser Kolon

  Manfaat Latihan Selepas Pembedahan Kanser Kolon

  Hidup gaya hidup sihat tentu membawa banyak manfaat. Bukan sahaja anda mempunyai diet yang sihat, senaman juga merupakan aktiviti yang mesti dilakukan supaya tubuh anda benar-benar bermanfaat. Bukan sahaja untuk orang yang sihat, diet dan senaman yang sihat untuk kanser kolon ternyata mempunyai kesan yang sangat baik, terutamanya untuk pemulihan selepas menjalani rawatan.

  Melakukan aktiviti sukan fizikal untuk kanser usus besar sebenarnya tidak hanya bermanfaat untuk pemulihan pesakit selepas menjalani pembedahan. Ini juga dianggap sebagai salah satu usaha pencegahan atau usaha untuk mencegah terjadinya kanser usus besar.

  Hubungan antara kanser kolon dan aktiviti fizikal

  Aktiviti fizikal yang kerap diketahui mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Secara umum, menjalankan aktiviti fizikal secara amnya boleh mengurangkan risiko kematian muda, penyakit kardiovaskular, kencing manis, sindrom metabolik, fungsi kognitif yang merosakkan pada orang tua, meningkatkan kualiti tidur, dan kepadatan tulang.

  Kanser kolon adalah satu kanser yang mempunyai hubungan yang kuat dengan aktiviti fizikal. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2009 membuktikan bahawa seseorang yang aktif secara fizikal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser usus besar sebanyak 24 peratus daripada mereka yang tidak.

  Aktiviti fizikal juga dikaitkan dengan risiko dikurangkan untuk mengembangkan polip dalam usus besar, yang boleh berkembang menjadi kanser kolon. Walau bagaimanapun, tidak pasti sama ada aktiviti fizikal juga boleh membantu mencegah pulangan polip dalam usus besar.

  Aktiviti fizikal adalah salah satu rawatan utama untuk kanser kolon

  Aktiviti fizikal ditakrifkan sebagai pergerakan badan yang memerlukan tenaga. Menurut penyelidikan, terdapat hubungan langsung antara peningkatan aktiviti fizikal dan risiko kanser kolon berkurangan sebanyak 30-40 peratus. Malah, aktiviti fizikal telah disyorkan sebagai salah satu terapi tanpa ubat untuk meningkatkan kualiti hidup, baik orang yang sihat dan orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti kanser kolon. Selain itu, aktiviti fizikal juga telah disahkan sebagai bahagian penting dalam terapi kanser.

  Kerana kepentingan aktiviti fizikal yang kerap, Rangkaian Kanser Komprehensif Negara mengesyorkan peningkatan aktiviti fizikal untuk melawan keletihan yang disebabkan oleh kanser. Institusi juga mencadangkan untuk memulakan program latihan bukan sahaja selepas rawatan, tetapi juga semasa menjalani rawatan.

  Apa jenis latihan untuk kanser kolon yang baik?

  Kebanyakan kita, biasanya selalu mencari sebab-sebab apabila melakukan aktiviti fizikal. Alasannya adalah pelbagai, sibuk, tidak ada masa, tidak dapat bersenam. Memulakan aktiviti fizikal adalah langkah pertama yang paling sukar. Itulah sebabnya, mencari jenis latihan yang betul adalah kunci utama. Jenis senaman untuk kanser kolon juga perlu dipertimbangkan dengan teliti. Bukan sahaja perlu disenangi dan bersenang-senang, senaman untuk kanser kolon yang baru saja dirawat juga mesti selamat.

  Apabila jenis aktiviti yang dipilih telah berjaya dinikmati dan selamat, peluang anda untuk melakukannya secara konsisten dan secara rutin menjadi lebih besar. Manfaat latihan untuk kanser kolon juga akan mendapat lebih banyak.

  Setelah diisytiharkan sembuh kanser kolorektal, anda mungkin tidak dapat kembali ke rutin normal dengan segera. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak dapat bersenam sama sekali. Satu latihan mudah untuk orang yang mempunyai kanser kolon yang baru saja selesai rawatan kanser sedang berjalan. Anda boleh melakukan aktiviti fizikal ini selama 30-60 minit pada waktu pagi atau selepas makan malam.

  Berjalan di sekitar rumah apabila cuaca cerah pada waktu pagi boleh menjadi pilihan masa yang baik. Matahari pagi akan membantu tubuh anda menghasilkan vitamin D yang juga diperlukan oleh survivors kanser kolorektal untuk mencegah kanser kembali. Sebaik sahaja anda cuba untuk memulakan dan menikmati aktiviti fizikal yang anda tetapkan, anda akan melihat aktiviti fizikal sebagai keperluan (gaya hidup), bukan hanya kewajipan untuk bersenam. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk terus berunding dengan doktor agar senaman yang anda lalui adalah selamat.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti fizikal boleh meningkatkan jangka hayat

  Tahukah anda bahawa dengan menjalankan secara berkala, anda boleh meningkatkan jangka hayat anda sebanyak 50 peratus? Nah, terutamanya jika anda baru saja selesai rawatan dan diisytiharkan sembuh kanser kolon, sudah tentu anda tidak mahu membazirkan berita baik ini?

  Latihan yang kerap dikenal untuk meningkatkan jangka hayat. Walau bagaimanapun, tidak terlebih dahulu berfikir bahawa latihan senaman bermakna anda perlu melakukannya di pusat kecergasan atau dengan alat yang memerlukan usaha untuk memilikinya. Berjalan adalah sukan mudah dan murah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Jika anda bosan, anda boleh cuba berenang.

  Bagaimana aktiviti fizikal dapat mengurangkan risiko kanser?

  Bersenam mempunyai kesan biologi yang baik untuk badan. Sesetengah daripada mereka telah terbukti mengurangkan jumlah faktor keradangan dan kekebalan tubuh, yang ternyata memberi kesan kepada risiko kanser kolon. 

  Berikut adalah beberapa kesan melakukan aktiviti fizikal yang dikaitkan dengan pengurangan kanser kolon, iaitu:

  • Menurunkan tahap hormon, insulin dan estrogen, dan beberapa hormon pertumbuhan tertentu yang berkaitan dengan perkembangan kanser kolon
  • Mencegah dan mengurangkan kesan buruk obesiti, terutama rintangan insulin
  • Mengurangkan risiko jangkitan
  • Meningkatkan fungsi sistem imun
  • Menukar metabolisme asid empedu dengan itu mengurangkan pendedahan kepada karsinogen dalam saluran pencernaan, seperti usus besar
  • Mengurangkan masa yang diperlukan oleh makanan dalam sistem pencernaan supaya ia mengurangkan kemungkinan saluran pencernaan yang terdedah kepada karsinogen

  Sukan boleh meningkatkan semangat pesakit kanser kolon yang baru saja selesai rawatan

  Hidup dengan kanser jelas tidak mudah. Fakta bahawa penyakit ini adalah penyakit yang mematikan sehinggalah satu siri rawatan yang teruk menjadikan penderita kanser terdedah kepada perasaan sedih dan tertekan. Sekali lagi, sebagai tambahan kepada sokongan dan doa orang terdekat, sukan, aktiviti fizikal untuk orang yang mempunyai kanser kolon khususnya, boleh menjadi suntikan motivasi yang membuat pesakit lebih bersemangat tentang kehidupan dan rawatan..

  Bagaimana senaman membuat seseorang mempunyai suasana yang baik? Hampir semua orang tahu bahawa latihan boleh bertambah baik mood. Ini adalah terima kasih kepada peranan endorfin yang keluar apabila badan sedang bersenam. Endorfin adalah sejenis hormon yang menghasilkan keseronokan. Bahan ini akan membantu anda berasa lebih baik. Bukan sahaja usus besar, senaman juga boleh membantu anda untuk tidak jatuh ke dalam kemurungan penyakit yang anda alami.

  Senaman yang teratur selepas menjalani rawatan barah dapat mencegah kanser anda kembali. Cari latihan yang tepat untuk anda supaya anda dapat menikmatinya walaupun anda sudah sesuai. Lebih baik jika anda menjadikannya gaya hidup. Jika anda tidak pasti jenis senaman untuk kanser kolon yang anda akan ambil, berjumpa dengan doktor anda. Dia boleh memberi nasihat dengan mempertimbangkan keadaan kesihatan anda dan penyakit lain yang mungkin anda miliki. Dengan cara itu, anda boleh bersenam dengan selamat dan selesa.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Apakah Sukan Termasuk Senaman Rendah Kesan?
  • 9 Sukan Bergerak yang Dapat Anda Lakukan di Pejabat untuk Mengatasi Kesakitan
  • 4 Sukan Cahaya yang Boleh Dilakukan Selepas Pembedahan Kanser Serviks