Rumah » Kanser paru-paru » Menghadapi Kegawatan Emosional Selepas Dihukum Dengan Kanser Paru-paru

  Menghadapi Kegawatan Emosional Selepas Dihukum Dengan Kanser Paru-paru

  Perasaan dan pemikiran anda mungkin bercampur-campur selepas didiagnosis dengan kanser paru-paru oleh seorang doktor. Selain merasa tidak berdaya, anda mungkin tertanya-tanya, "Bagaimana keluarga dan saudara-mara bertindak balas setelah mengetahui ini?" Atau, "Apa yang harus saya lakukan?" Pada asasnya, perubahan emosi adalah sukar untuk dielakkan. Langkah pertama untuk menguruskan emosi anda ialah mengenali tanda-tanda. Semak tanda-tanda perubahan emosi dan cara untuk mengatasinya di bawah.

  Jenis emosi selepas diagnosis kanser paru-paru

  Sememangnya, jika emosi anda tidak stabil. Ramai emosi yang anda rasa mungkin mengatasi anda, mengelirukan, dan merasa tidak berdaya. Berikut adalah beberapa jenis emosi yang anda mungkin rasa:

  • Kejutan dan tidak percaya
  • Ketakutan dan kekeliruan
  • Rasa bersalah
  • Ditimpa kesedihan dan kesedihan
  • Cemas
  • Kemurungan
  • Marah dan kecewa
  • Rasa terpencil
  • Merasa lemah dan tidak berdaya.

  Pertama memahami emosi yang anda rasakan sebelum anda mula mencari cara untuk mengatasinya. Sekiranya anda dapat mengawal emosi, anda pasti boleh melawan kanser paru-paru yang dialami.

  Bagaimana untuk mengawal emosi?

  Kejutan, penafian

  Kejutan adalah salah satu emosi pertama yang mungkin anda alami. Kejutan biasanya dikaitkan dengan percubaan penafian. Pada mulanya, anda mungkin tidak dapat menerima hakikat bahawa anda mempunyai kanser paru-paru. Anda mula merasa tidak pasti tentang diagnosis doktor anda dan mula mencari pendapat kedua dari doktor lain. Cara terbaik untuk mengatasi perasaan ini ialah mencari maklumat tentang kanser dan meminta banyak soalan kepada doktor. Mencari pendapat kedua dari doktor lain adalah sah. Melalui pendapat kedua, doktor boleh mengesahkan diagnosis semasa memberi anda masa untuk melalui masa kejutan seperti ini.

  Maklumat lebih lanjut mengenai kanser paru-paru, semakin banyak anda belajar menerima diagnosis. Maklumat ini juga akan membantu anda membuat pilihan perubatan yang lebih baik.

  Rasa bersalah, kecewa, marah

  Rasa bersalah adalah satu lagi jenis emosi yang biasanya diikuti oleh kemarahan dan kekecewaan. Anda mula menyalahkan semua tabiat buruk anda pada tubuh anda pada masa lalu, seperti menyesal kerana merokok dan menyesal kerana tidak menjaga badan anda sebaik mungkin. Tidak ada gunanya marah dan menyalahkan diri sendiri. Sentiasa membetulkan tabiat yang boleh membuat keadaan menjadi lebih buruk sekarang. Tidak pernah terlambat untuk mengubah tabiat buruk anda. Mulakan dengan membuat rancangan untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

  Cemas, takut, keliru

  Anda mungkin merasa takut dan cemas tentang kemungkinan rawatan tidak berkesan atau keadaan paru-paru yang tidak dapat dipulihkan. Di samping itu, anda mula bimbang tentang reaksi keluarga, kerja atau kehidupan biasa. Emosi seperti ini akan berkurang dari masa ke masa. Bincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor anda dan pelajari lebih lanjut mengenai kanser paru-paru. Ketahui bahawa anda tidak bersendirian kerana masih ada kawan dan keluarga yang bersandar. Terangkan rasa takut dan kebimbangan yang anda rasa. Sokongan mereka akan membantu anda mengatasi emosi ini.

  Sedih, tertekan, tertekan, lemah, tidak berdaya

  Semua emosi yang disebutkan di atas boleh mencetuskan tekanan. Rawatan terbaik untuk kemurungan adalah untuk mengatakan ini kepada orang yang anda percayai. Berkongsi perasaan dengan orang lain mungkin dapat mengubah perspektif anda mengenai masalah ini. Cuba menyertai kumpulan sokongan kanser atau berbincang dengan rakan dan keluarga. Perlu diingat bahawa anda tidak bersendirian.

  Dengan memahami emosi yang anda rasa, anda akan dapat mengendalikannya dengan lebih baik. Walaupun sokongan dari rakan, keluarga dan doktor terus wujud, hanya anda yang dapat mengawal emosi anda. Tetap kuat dan positif!