Rumah » Maklumat Kesihatan » Untuk Bayi, Kenapa Formula Susu Lebih Baik Daripada Susu Sapi?

  Untuk Bayi, Kenapa Formula Susu Lebih Baik Daripada Susu Sapi?

  Sehingga sekarang, masih ramai ibu bapa yang bingung tentang mengapa mereka tidak seharusnya memberi susu lembu kepada bayi mereka. Mudah: susu lembu sukar bagi bayi untuk dicerna, berbanding susu formula formula pemakanan.

  Susu lembu mengandungi protein dan mineral tinggi yang boleh memburukkan beban ginjal bayi dan menyebabkan penyakit, seperti tekanan, demam, atau cirit-birit. Di samping itu, susu lembu tidak mengandungi cukup zat besi, vitamin C, dan nutrien lain yang diperlukan oleh bayi, jadi kanak-kanak di bawah umur 1 tahun beresiko untuk mengalami kekurangan zat besi. Susu lembu juga boleh menjejaskan saluran pencernaan bayi yang boleh menyebabkan pendarahan najis.

  Apabila dibandingkan dengan susu formula, kandungan lemak dalam susu lembu dikelaskan sebagai lemak yang tidak baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Dari sebab-sebab di atas, susu lembu atau susu UHT tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.

  Sekiranya kuantiti dan kualiti makan anak anda adalah normal, dicirikan oleh diet yang seimbang (mendapatkan nutrisi yang mencukupi dari bijirin, sayur-sayuran, buah-buahan, dan daging), maka tidak masalah jika anda menyediakan susu segar atau susu UHT setelah berusia 1 tahun . Bagaimanapun, hadkan bahagian tersebut. Hanya makan 2 cawan susu (946 ml) sehari untuk anak anda. Lebih daripada bahagian yang dicadangkan, pengambilan kalori anak anda akan berlebihan dan ini akan mengurangkan selera makannya. Sekiranya bayi anda tidak bersedia untuk mengambil pelbagai makanan pepejal, bincangkan dengan doktor tentang nutrisi yang baik untuk anak kecil itu

  Anak anda masih memerlukan pengambilan lemak yang tinggi untuk tempoh pertumbuhannya, oleh itu, susu lembu vitamin D diperkayakan sangat disyorkan untuk kanak-kanak berumur 1 tahun. Sekiranya berat badan anda berlebihan atau dia berisiko obesiti, atau mempunyai rawat keluarga perubatan dengan obesiti, tekanan darah tinggi, atau penyakit jantung, doktor anda akan mengesyorkan susu 2%. Jangan beri susu anda 1% susu (lemak rendah) atau skim (nonfat) sebelum berumur 2 tahun. Anak anda juga memerlukan pengambilan vitamin A dan D yang mencukupi.

  Susu bukan lemak, skim atau rendah rendah mengandungi protein dan mineral yang terlalu tinggi untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Selepas anak anda berumur 2 tahun, bincangkan dengan doktor anda mengenai keperluan pemakanan anak anda, termasuk pilihan susu yang baik untuk penggunaan anak anda.