Rumah » Maklumat Kesihatan » Untuk Apa Adakah Rutin Menjalankan Gigi?

  Untuk Apa Adakah Rutin Menjalankan Gigi?

  Gigi yang sihat dan bersih pasti dapat meningkatkan keyakinan anda. Tidak cukup untuk menyikat gigi anda, banyak penjagaan gigi yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan gigi yang sihat. Salah seorang daripada mereka adalah bersisik gigi.

  Apakah pembesaran gigi??

  Scaling gigi adalah prosedur pembersihan tartar menggunakan peranti yang dipanggil a scaler ultrasonik. Tartar itu sendiri adalah tumpukan plak yang mengeras dan menempel pada gigi. Tartar membuat penampilan gigi membosankan dan tidak teratur, kerana plak keras menutupi gigi dengan lapisan coklat, hitam dan hitam.

  Tidak seperti plak yang boleh dibersihkan dengan memberus gigi, tartar tidak mudah dibersihkan dengan cara yang sama. Memangkas gigi boleh membersihkan karang walaupun sangat keras.

  Alat khas ini berfungsi untuk membersihkan antara bahagian paling dalam gigi dari tumpukan tartar dan garis gusi yang biasanya sukar dijangkau dengan sikat gigi.

  Faedah-faedah lain yang berkaitan dengan pergigian?

  Memangkas gigi bukan sahaja membersihkan gigi dari karang, tetapi juga dapat mencegah beberapa penyakit. Berikut adalah beberapa penyakit yang disebabkan oleh tartar:

  Masalah pergigian. Tartar akan menjadi tempat untuk pelbagai bakteria. Bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai masalah pergigian, umumnya adalah halitosis (mulut berbau), gatal-gatal gusi, pendarahan gusi. Di samping itu, asid yang dikeluarkan oleh bakteria boleh membuat rongga. Tartar juga boleh mengikis tulang yang menyokong gigi dan membuat goncang gigi walaupun ia dapat melarikan diri.

  Gingivitis. Masalah pergigian yang disebabkan oleh tartar apabila diremehkan akan merengsakan dan menyebabkan keradangan gusi (gingivitis). Penyakit ini menjadikan gusi merah, bengkak, dan mudah berdarah.

  Periodontitis. Sekiranya gingivitis tidak dirawat, ia akan menjadi lebih teruk, dikenali sebagai periodontitis. Penyakit ini menyebabkan jarak antara gusi dan gigi yang disebut kantung. Apabila beg itu diisi dengan bakteria, sistem kekebalan badan secara semulajadi melepaskan bahan kimia untuk melawan bakteria. Reaksi bahan kimia yang dikeluarkan oleh badan dan bakteria boleh merosakkan tulang gigi. Akhirnya ia menyebabkan tulang, gusi, dan tisu-tisu penyokong gusi untuk hancur.

  Penyakit jantung. Disebutkan dari WebMD, bakteria yang menyebabkan penyakit gusi juga boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Bakteria yang terkandung di dalam tartar boleh menjangkiti tisu pendukung gigi dan boleh menyebar ke seluruh tubuh. Bakteria ini memasuki aliran darah dan boleh merebak ke organ lain seperti jantung.

  Berapa banyak kali gigi bersisik perlu dilakukan?

  Pergigian pergigian disyorkan setiap 6 bulan. Walaubagaimanapun, bagi beberapa kes yang teruk, penukaran gigi boleh dilakukan setiap 3 bulan. Apabila melakukan pemeriksaan gigi mungkin ada pendarahan, gusi bengkak dan sakit. Ini berlaku kerana gusi dan gigi yang keliru menyesuaikan diri dengan proses penskalaan.

  Juga Baca:

  • Berapa Banyak Kanak-Kanak Akan Mulakan Bergerak di Doktor Gigi?
  • Berapa kerap kita perlu membersihkan karang di doktor?
  • Adakah benar bahawa arang diaktifkan dapat memutihkan gigi?