Rumah » Maklumat Kesihatan » Bukan Hanya Delicious, 5 Faedah Teh Rosella untuk Kesihatan

  Bukan Hanya Delicious, 5 Faedah Teh Rosella untuk Kesihatan

  Pernahkah anda mempunyai teh rosella? Teh Rosella bukan sahaja lazat untuk diminum dengan hangat. Teh satu ini ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan yang mungkin tidak pernah anda bayangkan sebelum ini. Berikut adalah manfaat teh rosella yang memalukan jika anda merinduinya.

  Faedah teh rosella untuk kesihatan

  1. Menurunkan tekanan darah

  Sesetengah kajian mendapati bahawa teh herba ini boleh mengurangkan tekanan darah. Satu kajian 2010 yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa minum teh rosella membantu mengurangkan tekanan darah pada orang yang berisiko untuk hipertensi.

  Dengan cara itu, teh rosella boleh menjadi satu cara yang selamat dan semulajadi untuk membantu menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa teh herba ini juga boleh memberi reaksi negatif kepada dadah.

  Oleh itu, teh ini tidak digalakkan diambil oleh orang yang mengambil hydrochlorothiazide, sejenis diuretik yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

  2. Mengurangkan tahap lemak

  Selain menurunkan tekanan darah, teh rosella juga dapat membantu mengurangkan kadar lemak darah. Lemak darah yang tinggi di dalam badan adalah salah satu pencetus untuk penyakit jantung.

  Dalam kajian yang dilakukan pada 60 orang dengan diabetes mendapati fakta bahawa orang yang minum teh rosella mengalami peningkatan kadar kolesterol yang baik, menurunkan kadar kolesterol, kolesterol jahat, dan trigliserida.

  Walaupun tidak semua kajian serupa mempunyai kesimpulan yang sama, kebanyakannya menunjukkan bahawa rosella dapat menurunkan kadar lemak. Untuk itu, tidak ada yang salah dengan membakar teh Rosella sesekali sehingga badan mengelakkan risiko penyakit jantung.

  3. Membantu melawan jangkitan bakteria

  Sesetengah kajian membuktikan fakta bahawa ekstrak roselle dapat menghalang pelbagai aktiviti bakteria E. coli di dalam badan. Bakteria ini biasanya menyebabkan pelbagai masalah seperti kekejangan, kembung, dan cirit-birit.

  Malah, kajian lain juga menunjukkan fakta bahawa ekstrak roselle boleh melawan lapan jenis bakteria di dalam badan. Selain itu, ekstrak rosella juga mempunyai keberkesanan yang sama seperti ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, pelbagai kajian telah dijalankan ke atas haiwan dan mereka masih perlu dibuktikan kepada manusia.

  4. Membantu menurunkan berat badan

  Senyawa dalam rosella sebenarnya boleh mengurangkan berat badan supaya anda menghalang obesinya. Kajian yang dilakukan pada 36 peserta berat badan berlebihan, mendapati bahawa ekstrak rosella mampu menurunkan berat badan, lemak badan, indeks jisim badan, dan nisbah pinggul.

  Walau bagaimanapun, rosella boleh memberi kesan yang penting kerana menggunakan dos tertumpu. Oleh itu, kajian lanjut diperlukan untuk mengetahui sama ada teh rosella memang boleh menjadi minuman semula jadi alternatif untuk mengurangkan berat badan.

  5. Melawan radikal bebas

  Teh Rosella kaya dengan antioksidan yang cukup kuat. Antioksidan adalah radikal bebas yang biasanya merosakkan sel yang sihat.

  Satu kajian yang dijalankan pada tikus misalnya, mendapati bukti bahawa ekstrak roselle meningkatkan jumlah enzim antioksidan dengan itu mengurangkan kesan berbahaya radikal bebas sehingga 92 peratus. Kajian-kajian lain yang juga dilakukan pada tikus menunjukkan bukti yang sama bahawa tumbuhan rosella, terutama daun mereka, mempunyai sifat antioksidan yang cukup kuat.

  Melihat manfaat pelbagai teh rosella, anda boleh mula mencuba rutin teh satu ini untuk membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan. Walau bagaimanapun, masih berunding dengan doktor anda sebelum meminumnya. Terutama jika anda mengambil ubat tertentu.

  Juga Baca:

  • 6 jenis ubat teh yang paling berkesan untuk kerengsaan tekak
  • Lebih Sihat Di mana, Minum Madu Gunakan Teh Atau Gula Biasa?
  • Ia juga lazat, sebenarnya teh hijau yang sihat atau teh hitam?
  • 5 Jenis Teh Herba Berkesan untuk Mengatasi Sembelit