Rumah » Fibroid rahim » Amaran, Rasa Menular Boleh Menjadi Tanda Daripada 4 Penyakit Berbahaya ini

  Amaran, Rasa Menular Boleh Menjadi Tanda Daripada 4 Penyakit Berbahaya ini

  Apabila tempoh haid anda tiba, anda akan lebih suka meninggalkan semua aktiviti berat dan hanya berbaring di tempat tidur. Tidak kerana ia malas, tetapi kerana sakit di perut yang mengganggu. Adakah sakit haid yang anda rasa munasabah? Atau sebaliknya ini adalah tanda penyakit berbahaya?

  Apakah penyakit yang dicirikan oleh kesakitan haid?

  Kesakitan haid semasa haid adalah sakit semula jadi jika dialami oleh wanita setiap bulan. Ini terjadi disebabkan oleh penguncupan otot-otot rahim yang diperlukan untuk menumpahkan lapisan rahim.

  Keadaan kram di abdomen sebenarnya normal, tetapi ada kalanya kesakitan adalah gejala gangguan penyakit. Sering kali gangguan ini diabaikan kerana ia dianggap sakit biasa. Kenali awal sama ada sakit haid anda adalah normal atau tanda penyakit.

  Dysmenorrhea menengah

  Dismenore sekunder biasanya mula muncul pada usia 20 tahun. Jika pada usia 40 tahun ke atas terdapat gejala kesakitan haid yang tidak pernah dialami, sangat penting untuk melihat doktor.

  Kesakitan dari dismenore sekunder biasanya bermula lebih awal dalam kitaran haid dan berlangsung lebih lama daripada kekejangan haid yang normal. Satu lagi gejala adalah bahawa anda akan berasa sakit yang lebih luar biasa semasa haid dan akan hilang setelah menstruasi.

  Kesakitan ini biasanya disebabkan oleh gangguan pada organ-organ pembiakan wanita seperti keabnormalan organik di pinggul, boleh disebabkan oleh sista ovari, endometriosis, jangkitan seksual, keradangan pelvik, myoma, atau penggunaan kontrasepsi IUD (lingkaran).

  Sekiranya disebabkan oleh kesakitan menengah, ubat penahan sakit biasanya tidak mempunyai kesan. Untuk mengetahui punca kesakitan menengah, pemeriksaan doktor diperlukan.

  Biasanya melalui ultrasound sahaja tidak cukup. Untuk endometriosis (pertumbuhan tisu endometrium di luar rahim) misalnya, ia memerlukan laparoskopi. Ujian makmal juga diperlukan untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan.

  2. Fibroid

  Kesakitan perut ini disertai dengan pendarahan yang berlebihan, sehingga ia memerlukan anda untuk menggantikan tuala wanita 1-2 kali setiap jam. Sekiranya anda mengalami sesuatu seperti ini, disyorkan supaya anda menjalani pemeriksaan kerana ia boleh disebabkan oleh tumor yang membosankan dalam saluran kencing. Tumor jinak ini selalunya saiz benih epal atau oren. Dan ia muncul pada wanita berusia 30-an atau 40-an.

  Kes ini biasanya dipanggil fibroid, dan menyebabkan sakit, sakit, dan membuat pendarahan berlebihan. Pendarahan secara amnya tidak akan berhenti 3-4 hari, tetapi boleh mencapai minggu.

  3. Endometriosis

  Sebenarnya tidak ada kejelasan apa yang menyebabkan ini. Walau bagaimanapun, endometriosis adalah keadaan di mana apabila lapisan yang sepatutnya berada dalam rahim keluar dan tumbuh di luar organ yang paling dekat.

  Keadaan ini sukar untuk didiagnosis kerana ia biasanya menyebabkan rasa sakit di bahagian bawah abdomen, dan gejala-gejala tersebut sama dengan sakit haid.

  Cara mengetahui adalah dengan memeriksa atau memerhatikan kekejangan yang dialami apabila melakukan hubungan seks.

  4. Keradangan pelvik

  Keradangan pelvik adalah keadaan di mana sakit di perut bawah disertai oleh demam. Keadaan ini sering dialami oleh ramai wanita. Terdapat kesakitan apabila kencing, dan warna berubah menjadi kehijauan.

  Biasanya ini berlaku kerana ia disebabkan oleh keradangan berhampiran saluran kencing. Sekiranya tidak dibiarkan, ia akan menjadi jangkitan dan menjadi penyakit gonorea atau klamidia.

  Jika anda mengalami kesakitan haid seperti ini, maka anda perlu mendapatkan rawatan dengan cepat. Ini adalah bahaya kepada keadaan kesuburan anda.

  Juga Baca:

  • Kenapa sesetengah wanita mengalami kesakitan haid yang berlebihan?
  • 5 Tips Mengatasi Sakit Menstruasi Tanpa Ubat
  • 6 Cara Mengatasi Kejang Perut dan Sakit Menstruasi semasa haid