Rumah » Fibroid rahim » Tumor, myomas dan sista Apakah perbezaan dan persamaan?

  Tumor, myomas dan sista Apakah perbezaan dan persamaan?

  Tumor, myoma dan sista adalah tiga perkara yang membuat anda takut selepas mendengarnya. Ia adalah mimpi ngeri bagi anda yang didiagnosis mempunyai salah satu daripada tiga perkara ini. Tetapi, adakah anda tahu apa tumor, myomas dan sista? Sering kali, orang secara keliru menganggap tumor, myomas dan sista adalah perkara yang sama. Sebenarnya, terdapat perbezaan dari ketiga-tiga. Apa yang berbeza dan sama dari tumor, myomas dan sista?

  Apakah tumor itu??

  Perkataan "tumor" secara amnya merujuk kepada jisim yang tumbuh di dalam badan. Tumor adalah jisim tisu yang tidak normal yang mengandungi pepejal (daging) atau cecair. Tisu yang tidak normal ini boleh berkembang di mana-mana di dalam badan, seperti tulang, organ, dan tisu lembut. Tumor dalam badan boleh menjadi jinak (biasanya tidak berbahaya dan tidak kanser) atau ganas (kanser).

  Tumor benign biasanya hanya di satu tempat dan tidak tersebar ke bahagian lain badan. Sekiranya dirawat, tumor paling kerap biasanya akan bertindak balas dengan baik. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat, beberapa tumor jinak boleh membesar, menyebabkan masalah yang serius disebabkan saiznya.

  Sementara itu, tumor ganas boleh merebak ke bahagian lain badan dan biasanya tahan terhadap rawatan. Tumor ganas adalah satu lagi perkataan untuk kanser. Jadi, ia boleh menyebabkan masalah yang sangat serius untuk anda.

  Apa itu myoma?

  Myoma atau myoma atau fibroid adalah tumor benigna yang tumbuh di otot atau tisu penghubung di mana-mana bahagian rahim wanita. Penyebab myoma ini dalam rahim tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa faktor yang mempengaruhi pembentukannya adalah hormon (estrogen dan progesteron) dan kehamilan pada wanita.

  Kadang-kadang, wanita yang tidak sedarkan diri di rahimnya mula membesar myoma kerana ia tidak menyebabkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa ini rahim myoma boleh menyebabkan pendarahan vagina, sakit perut, sakit pelvis, kencing kerap, dan ketidakselesaan atau kesakitan semasa seks.

  Sekiranya myoma telah menyebabkan gejala, pembedahan mungkin diperlukan. Myoma biasanya jarang berubah menjadi kanser. Myoma atau fibroid yang menjadi kanser kemudiannya dipanggil fibrosarcomas.

  Apa itu sista?

  Sista adalah beg yang mengandungi cecair, udara, atau bahan tidak normal yang lain dan melekat pada organ yang paling dekat. Kista adalah tumor (tidak kanser) benigna, jadi kista tidak berbahaya. Secara umumnya, sista tidak menyebabkan sebarang gejala. Hasilnya, sista dibenarkan untuk berkembang, menjadi lebih besar, dan boleh menjadi teruk.

  Cyst boleh berkembang di mana saja di dalam badan anda, seperti hati, ginjal dan payudara. Walau bagaimanapun, ia lebih kerap berkembang di kawasan rahim, sama seperti myoma. Oleh itu, wanita sering mendapati sukar untuk membezakan antara mioma dan sista di rahim atau ovari. Malah, myoma dan sista rahim jelas berbeza. Perbezaan antara myoma dan sista ada dalam kandungannya. Kista terbentuk daripada cecair yang membina, sementara myoma terbentuk daripada sel-sel yang terus tumbuh sehingga ia menjadi tumbuh-tumbuhan.

  Penyakit ovari yang besar dan parah boleh menyebabkan gejala, seperti sakit perut, haid yang tidak teratur, rasa kembung, dan kencing yang lebih kerap. Penyebab sista masih belum jelas. Walau bagaimanapun, faktor keturunan, penyumbatan di saluran yang mempengaruhi aliran keluar bendalir, atau keadaan perubatan seperti sindrom ovarium polikistik mungkin memainkan peranan dalam perkembangan sista ovari.

  Juga Baca:

  • Ganglion, Bonggongan dalam pergelangan tangan, Adalah Berbahaya?
  • Gumpalan dan kesakitan payudara: Adakah kanser ini?
  • Mengesan Tumor Otak kepada Strok, dari Gejala di Mata