Rumah » Maklumat Kesihatan » Berat Badan Berjalan? Inilah rahsia itu

  Berat Badan Berjalan? Inilah rahsia itu

  Adakah anda ingin menurunkan berat badan tetapi tidak suka latihan berat? Sukan seperti latihan berlari atau kardio mungkin sangat melelahkan untuk anda. Mengambil mudah, kehilangan berat badan tidak perlu bersenam, benar-benar. Anda masih dapat mengerjakan berat ideal dengan senaman sederhana, yaitu berjalan kaki. Selain dapat menurunkan berat badan, senaman berjalan juga menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan anda. Jadi, apa yang anda tunggu? Segera sediakan kasut sukan anda dan mulakan dengan panduan mudah berikut.

  Manfaat kesihatan berjalan

  Pelbagai agensi kesihatan dan persatuan pekerja kesihatan di seluruh dunia telah bersetuju bahawa berjalan adalah sukan yang sangat memberi manfaat kepada kesihatan umum. Malah, senaman berjalan dianggap sukan yang setara dengan berlatih di pusat kecergasan. Jika dilakukan dengan kerap, berjalan boleh membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan di bawah.  

  • Obesiti
  • Penyakit jantung, hipertensi, penyakit arteri koronari
  • Diabetes
  • Kegelisahan dan gangguan kemurungan
  • Dementia, penyakit Alzheimer, dan gangguan atau masalah fungsi kognitif yang lain
  • Artritis
  • Hormon tidak seimbang
  • Gejala PMS
  • Pelbagai masalah tiroid
  • Lemah dan kurang tenaga

  Kenali teknik ini kuasa berjalan

  Latihan berjalan memerlukan teknik yang berbeza dengan berjalan normal. Terdapat dua teknik yang umumnya dikenali, iaitu berjalan (berjalan-jalan) dan berjalan pantas (berjalan kaki). Pelarian yang santai dilakukan pada kelajuan biasa semasa berjalan, contohnya apabila anda berjalan di pusat membeli-belah atau ketika pergi ke suatu tempat. Sebagai ilustrasi, anda masih boleh bercakap dengan tenang sambil berjalan dengan santai tanpa kehabisan nafas. Berjalan selama satu jam boleh membakar kira-kira 238 kalori.

  Jalan cepat atau berjalan kaki juga dikenali sebagai berjalan kaki yang sihat. Untuk melakukan berjalan kaki kuasa, anda perlu berjalan lebih cepat. Kelajuan rata-rata kuasa berjalan antara 5 hingga 7 kilometer sejam. Jika anda berjalan dengan teknik ini, anda akan mengalami kesukaran bercakap tanpa kehabisan nafas. Kuasa berjalan memerlukan anda berjalan dengan langkah-langkah yang lebih lama dari biasa. Di samping itu, sokongan anda apabila menetapkan kaki berada di tumit, kemudian bergerak ke seluruh tapak kaki sambil bergerak ke depan. Pastikan punggung anda tetap tegak semasa berjalan dan kepala anda menghadap ke hadapan, tidak ke bawah. Lengan anda perlu diangkat di kedua-dua belah badan anda untuk membentuk sudut bersudut atau 90 darjah. Semasa berjalan kaki, ayunkan tangan anda ke irama kaki anda. Untuk meningkatkan intensiti senaman, anda boleh memegang otot perut semasa berjalan.

  Melakukan berjalan kaki selama satu jam dapat membakar kalori sekitar 560 kalori. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa teknik berjalan kaki kuasa tidak harus diamalkan segera tanpa pemanasan atau berjalan-jalan terlebih dahulu. Anda juga boleh membuka mulut anda sedikit untuk membantu bernafas ketika berjalan kaki. Sebelum anda memulakan senaman, pastikan kasut sukan anda masih dalam keadaan baik kerana risiko menyebabkan kecederaan.   

  Bagaimana cara menurunkan berat badan dengan berjalan kaki

  Persoalan yang timbul banyak tentang berjalan untuk penurunan berat badan adalah berapa lama atau jauh seseorang perlu berjalan. Ramai orang juga mempersoalkan sama ada berjalan benar-benar berkesan untuk menguruskan badan. Malah, setiap orang mempunyai ciri-ciri badan yang berbeza dari satu sama lain. Anda juga mungkin mempunyai matlamat yang berasingan apabila bersenam dengan berjalan kaki untuk menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil maksimum, anda perlu bersenam berjalan secara teratur atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Berikut adalah pengiraan yang akan membantu anda mengukur dan menyesuaikan latihan berjalan yang anda perlukan sendiri.

  Membakar 220 kalori

  Mula dengan berjalan santai selama 5 minit. Selepas itu, lakukan kuasa berjalan selama setengah jam. Sebelum menamatkan latihan berjalan kaki, lakukan penyejukan dengan berjalan santai selama 5 minit. Kuasa berjalan bersamaan dengan pengangkat berat selama satu jam.

  Membakar 355 kalori

  Jika anda mempunyai masa lapang yang cukup, mulakan dengan berjalan santai selama 5 minit. Teruskan dengan kuasa berjalan selama 5 minit. Kurangkan kelajuan anda sedikit sebanyak kira-kira 4 kilometer sejam. Berjalan selama satu minit dengan kelajuan ini. Kemudian, kembali lagi untuk berjalan kaki selama 5 minit. Ulangi irama ini sehingga 6 kali seli. Selepas itu, tamatkan dengan penyejukan atau berjalan selama 3 hingga 5 minit.

  Membakar 405 kalori

  Seperti biasa, mulakan dengan memanaskan badan dalam bentuk berjalan santai selama 5 minit. Kemudian, lakukan kuasa berjalan selama 2 minit. Kurangkan kelajuan selama kira-kira satu minit dan ulangi sehingga 15 kali. Untuk mengakhiri latihan berjalan kaki, berjalan santai selama 5 minit. Jika anda ingin membakar lebih banyak kalori, cari laluan berjalan yang menawarkan banyak pendakian. Perlahan-lahan, cuba juga untuk melanjutkan setiap langkah anda.  

  BACA JUGA:

  • Berjalan atau Berjalan: Yang Betul?
  • Berapa Banyak Kalori Apakah Dibakar Melalui Seks?
  • Cara Semulajadi untuk Menghapus Kasut Sukan Bau