Rumah » Fibroid rahim » Kenali Gejala Myoma dalam Rahim yang Harus Anda Ketahui

  Kenali Gejala Myoma dalam Rahim yang Harus Anda Ketahui

  Walaupun myoma adalah tumor jinak yang tidak kanser atau ganas, anda masih perlu berjaga-jaga. Artikel ini akan membantu anda mengenali gejala myoma yang mungkin berlaku.

  Apa itu myoma?

  Myoma adalah pertumbuhan sel-sel tumor di dalam atau di sekitar rahim (rahim) yang tidak kanser atau malignan. Myoma juga dikenali sebagai myoma, fibroid rahim, atau leiomyoma. Miom berasal dari sel-sel otot rahim yang mula berkembang dengan tidak normal. Pertumbuhan ini akhirnya membentuk tumor benigna.

  Apakah gejala myoma yang mungkin dikesan?

  Sesetengah wanita telah mengalami myoma dalam kehidupan mereka. Tetapi kadang-kadang keadaan ini tidak diketahui ramai wanita, kerana tidak ada gejala yang jelas. Jika ada, gejala myoma yang mungkin muncul ialah:

  • Tempoh haid lebih panjang daripada biasa.
  • Jumlah darah haid yang besar.
  • Sakit atau sakit di bahagian perut atau bahagian bawah.
  • Kesakitan, walaupun kesakitan, semasa hubungan seksual.
  • Kencing manis yang kerap.
  • Mengalami sembelit atau kesukaran membuang air besar.
  • Keguguran, ketidaksuburan, atau masalah semasa kehamilan (sangat jarang berlaku).

  Apa yang menyebabkan kemunculan myoma?

  Sehingga kini, punca myoma masih belum diketahui. Kemunculan keadaan ini dikaitkan dengan hormon estrogen (hormon pembiakan yang dihasilkan oleh ovari).

  Biasanya myoma muncul pada usia sekitar 16-50 tahun, apabila kadar estrogen pada wanita adalah tinggi. Selepas mengalami menopaus, myoma akan mengecil kerana tahap estrogen menurun. Satu daripada tiga wanita mempunyai myoma pada usia yang sama, iaitu antara usia 30-50 tahun.

  Myoma adalah lebih biasa pada wanita yang berlebihan berat badan atau obes. Dengan peningkatan berat badan, estrogen hormon dalam badan juga akan meningkat.

  Di samping itu, faktor keturunan juga memainkan peranan dalam kes mioma. Wanita yang ibu atau saudara perempuan mempunyai myoma, akan cenderung untuk mengalami myomas juga. Mengetahui gejala myoma adalah langkah pertama untuk mencegah komplikasi penyakit ini.

  Beberapa faktor lain yang boleh meningkatkan risiko perkembangan myoma adalah haid yang bermula terlalu awal, menggunakan banyak daging merah berbanding sayur-sayuran dan buah-buahan, dan tabiat meminum alkohol. Risiko wanita yang mengalami myoma akan berkurangan selepas melahirkan anak. Risiko akan menjadi lebih kecil jika anda mempunyai lebih banyak anak.

  Biasanya myoma dikesan?

  Myoma kadang-kadang didiagnosis secara tidak sengaja semasa melakukan pemeriksaan ginekologi, melakukan ujian tertentu, atau pencitraan. Ini berlaku kerana myoma sering menyebabkan gejala tidak sama sekali. 

  Jika anda mengalami beberapa gejala myoma dan bertahan lama, segera cari tahu punca itu. Biasanya doktor akan mengesyorkan menjalani imbasan ultrasound (USG) untuk mengesahkan diagnosis atau mengetahui sebab-sebab gejala yang anda alami.

  Cara merawat myoma?

  Miom yang tidak menghasilkan simptom tertentu, biasanya tidak memerlukan rawatan khas. Biasanya selepas menopaus, jenis myoma ini akan mengecil atau hilang walaupun tanpa rawatan. 

  Rawatan hanya akan dilakukan pada myoma yang menyebabkan gejala. Rawatan ini berfungsi untuk melegakan gejala yang muncul. Jika rawatan yang dijalankan tidak mempunyai kesan yang berkesan, pelaksanaan prosedur operasi perlu dijalankan.

  Juga Baca:

  • Tumor, myomas dan sista: Apakah perbezaan dan persamaan?
  • Pelbagai Sebab Sakit Perut Semasa haid, dari Normal hingga Berbahaya
  • Kitaran haid tidak teratur, Adakah Infertile?