Rumah » Tuberkulosis (TB) » Berhati-hati dengan TB dalam Genital yang Membuat Kemandulan

  Berhati-hati dengan TB dalam Genital yang Membuat Kemandulan

  Tuberculosis (TB, atau TB) adalah penyakit berjangkit yang merupakan masalah kesihatan di negara-negara membangun seperti Indonesia. Tuberkulosis disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis yang ditularkan melalui udara, dan umumnya menyerang saluran pernafasan. TB sendiri adalah penyakit berjangkit kronik yang serius jika tidak dirawat, mungkin juga merebak dan merosakkan organ-organ lain. Adakah anda tahu bahawa tuberkulosis alat kelamin juga mungkin berlaku? Ini dipanggil penyakit kelamin genital.

  Apakah jenis kelamin genital??

  TB genital adalah keadaan yang dialami oleh pesakit TB jika kuman TB dalam paru-paru telah merebak ke organ kemaluan. Masalah kesuburan atau ketidaksuburan adalah kesan sampingan yang mungkin dialaminya. Penyebaran kuman TB ke kawasan panggul di mana organ-organ alat kelamin terletak dalam masa yang lama, tetapi proses jangkitan sering menyebabkan gejala tidak ada sehingga kehadiran tuberkulosis dalam alat kelamin sangat sukar untuk dideteksi.

  BACA JUJU: 9 Penyakit Jantina Anda Mungkin Belum Tanpa Menyedari

  Gejala-gejala tisu alat kelamin lebih cenderung ditemui pada wanita kerana mereka dicirikan oleh pelbagai pendarahan yang tidak normal dari organ kemaluan, dan juga disertai oleh sakit perut. Manakala pada lelaki, gejala-gejala TB di alat kelamin mempunyai persamaan dengan jangkitan saluran kencing yang lain, seperti membuang darah semasa kencing. Jangkitan TB dalam alat kelamin tidak secara langsung menjejaskan kualiti sel pembiakan, tetapi ia menyebabkan pelbagai kerosakan kepada organ-organ kelamin dan persekitarannya terlebih dahulu.

  TB dalam alat kelamin menyebabkan banyak wanita subur

  TB genital adalah sejenis TB TB paru-paru yang jarang berlaku, kerana ia hanya menyumbang 9% daripada jumlah kes TB paru ekstra di dunia. Bagaimanapun, tuberkulosis dalam alat kelamin adalah penyebab 5-10% daripada kes kemandulan pada wanita di dunia. Kerana sukar dicari, dianggarkan bahawa jumlah kes TB genital hanya sekitar 8-10 juta kes di dunia. Peningkatan kes-kes TB genital yang berlaku setiap tahun juga dipengaruhi oleh pertumbuhan orang dengan HIV / AIDS, baik di negara maju maupun negara-negara berkembang.

  BACA JUJU: Mempunyai Gangguan Membuat Wanita Infertile?

  Bagaimana tuberkulosis boleh berlaku?

  Jangkitan TB genital berasal dari tuberkulosis secara amnya. Penghidap TB dijangkiti kuman TB yang berada di udara, masukkan saluran pernafasan dan mula berkembang. Kuman TB lebih cenderung menyebarkan dan menjangkiti organ-organ lain jika penyakit itu tidak dirawat, dan sistem imun pesakit merosot. Ini berlaku terutama pada orang yang HIV / AIDS yang juga mengalami TB. Orang yang sihat yang tidak mempunyai riwayat TB juga boleh mengalami TB genital melalui kontak seksual dengan pesakit TB.

  BACA JUJU: Bolehkah HIV Terinfeksi Melalui Seks Oral?

  Kesan TB pada alat kelamin

  Kemandulan adalah kesan utama tuberkulosis pada lelaki dan wanita. Jangkitan bakteria TB menyebabkan gangguan berterusan dalam organ-organ kemaluan. Kesan tuberkulanya hanya boleh diminimumkan dan sembuh jika jangkitan TB di organ pembiakan dirawat sebelum halangan organ genital berlaku.

  Pada wanita, jangkitan TB genital boleh bermula di tiub fallopian yang merupakan organ penting dalam proses menstruasi, dan boleh menyebar ke ovari dan uterus. Halangan dalam organ mungkin tidak sembuh. Ini menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur dan pendarahan dan warna yang tidak normal. Apabila kerosakan semakin buruk, kitaran haid akan berhenti sepenuhnya walaupun ia tidak memasuki menopaus. Inilah yang menyebabkan wanita menjadi subur.

  Manakala jangkitan TB di alat kelamin lelaki boleh bermula dari buah pinggang yang berfungsi untuk menapis darah dari seluruh badan. Tambahan pula, jangkitan akan merebak ke ureter, pundi kencing, kelenjar prostat, skrotum, ke zakar. Bentuk kerosakan pada TB genital pada lelaki termasuk keradangan untuk merosakkan tisu kulit organ kemaluan. TB genital cenderung menjadi lebih sukar untuk dikesan pada lelaki kerana ia mempunyai gejala jangkitan yang sama seperti jangkitan parasit Treponema pallidum, virus dan kulat dan memerlukan pengimejan perubatan untuk mengesan keradangan awal.

  BACA JUJU: Tanda-tanda Anda Memiliki Sifilis

  Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko tuberkulosis dalam alat kelamin?

  Pencegahan dan pengesanan penyakit sedini mungkin adalah cara terbaik untuk mengelakkan halangan organ-organ kemaluan akibat kuman TB. Rawatan TB yang lengkap dan mengelakkan hubungan seksual dengan pesakit TB adalah langkah terbaik untuk mengurangkan risiko TB genital. Memeriksa kesihatan organ kemaluan apabila anda mengesyaki keabnormalan atau kesakitan yang tidak normal yang terlalu kerap, juga akan membantu diagnosis awal perkembangan jangkitan. Rujuk doktor anda untuk memulakan rawatan antibiotik TB jika anda mengesyaki anda mempunyai risiko TB genital dan disertai dengan gejala jangkitan pada organ-organ kelamin. -