Rumah » Tuberkulosis (TB) » Siapakah yang paling berisiko terkena batuk kering?

  Siapakah yang paling berisiko terkena batuk kering?

  Tuberkulosis (TB atau batuk kering) yang juga sering disebut "flek paru" adalah gangguan pernafasan kronik yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. TB adalah masalah kesihatan awam yang penting di dunia. Menurut WHO, setiap detik ada satu orang yang dijangkiti tuberkulosis di dunia. Sepertiga populasi dunia telah dijangkiti kuman tuberkulosis. Kira-kira 33% daripada jumlah kes TB di dunia ditemui di negara-negara Asia.

  Pada masa ini Indonesia menduduki tempat kedua sebagai negara yang mengalami penghidap tuberkulosis selepas India. Data terkini dari Profil Kesihatan Indonesia dari Kementerian Kesihatan melaporkan bahawa terdapat 351,893 kes TB di Indonesia pada 2016, meningkat dari 2015 menjadi 330,729 kes.

  TB adalah punca utama jangkitan kematian di Indonesia. Malangnya, masih ramai yang tidak menyedari atau tidak mengetahui bahaya TB dan bagaimana ia dirawat. Berikut adalah maklumat lengkap tentang penyakit TB yang anda mesti ketahui.

  Bagaimanakah TB dihantar??

  TB menular apabila orang TB melepaskan dahak atau air liur dari mulut mereka yang mengandungi M. tuberculosis di udara - contohnya apabila batuk, bersin, bercakap, nyanyian, atau ketawa - dan kemudian dihirup oleh orang lain.

  Kuman yang keluar dari batuk orang dengan TB boleh terus hidup di udara lembap yang tidak terdedah kepada cahaya matahari selama berjam-jam. Akibatnya, semua orang yang rapat dengan dan berinteraksi dengan pesakit TB secara langsung mempunyai potensi untuk menghirupnya sehingga akhirnya terinfeksi.

  Berapa lama kuman TB dapat bertahan di luar badan pesakit?

  Menurut data milik Kemenkes RI dalam Pedoman Nasional Kawalan Tuberkulosis, untuk satu kali batuk seseorang biasanya boleh menghasilkan kira-kira 3,000 percikan air liur.

  Kuman penyebab TB umumnya dapat bertahan hidup di udara bebas selama satu hingga dua jam, bergantung dari ada tidaknya pendedahan kepada cahaya matahari, kelembapan, dan pengudaraan.

  Kuman yang terdedah kepada cahaya ultraviolet akan segera mati dalam masa beberapa minit. Walau bagaimanapun, kuman boleh terus hidup sehingga satu minggu jika mereka hidup dalam kahak yang berada pada suhu antara 30-37 darjah Celsius.

  Dalam keadaan gelap, lembap dan sejuk, kuman TB boleh berlangsung selama beberapa hari - walaupun bulan.

  Siapa yang paling berisiko terkena TB?

  Kuasa penularan TB dari pesakit ditentukan oleh bilangan kuman yang dikeluarkan dari paru-paru, yang dapat dikesan oleh pemeriksaan kahak. Semakin tinggi tahap positiviti keputusan pemeriksaan kahak, semakin menular pesakit itu.

  Malah, kebanyakan orang telah terdedah kepada kuman TB sepanjang hidup mereka, tetapi hanya 10% orang yang dijangkiti TB akan menderita penyakit ini. Salah satu penentu seseorang boleh mendapat TB atau tidak adalah sistem imun badan. Semakin kuat ketahanan anda, semakin kecil kemungkinannya untuk mengontrak TB.

  Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah biasanya cenderung lebih mudah dijangkiti. Warga tua, orang dengan HIV atau AIDS, pesakit kanser, kencing manis, buah pinggang, dan penyakit autoimun lain berisiko lebih tinggi untuk dijangkiti batuk kering kerana sistem imunnya tidak mampu melawan pertumbuhan bakteria.

  TB adalah lebih biasa pada lelaki (60%) daripada wanita (40%). Perkadaran kes tuberkulosis terbanyak tahun 2016 ditemui pada kumpulan usia produktif (25-34 tahun) yaitu sebesar 18,07%, diikuti kumpulan umur 45-54 tahun sebesar 17,25 persen. Kes-kes TB juga paling biasa dijumpai dalam penduduk yang tidak bekerja dan yang tidak pergi ke sekolah.

  Apakah gejala jangkitan TB??

  Aduan yang dirasakan oleh pesakit TB berbeza-beza, walaupun terdapat penghidap TB yang tidak mengeluh. Aduan yang biasanya timbul adalah:

  • Demam yang tidak terlalu tinggi, hilang, jadi pesakit merasa tidak pernah bebas dari rasa demam. Jangkitan jangkitan TB jika demam melebihi 3 minggu dan penyebabnya tidak jelas.
  • Batuk / batuk darah, batuk dengan kahak yang dalam kes tertentu boleh disertai oleh darah.
  • Sesak nafas.
  • Kesakitan dada. 
  • Nmenurun selera makan, menurunkan berat badan, berkeringat malam walaupun tidak panas, sakit otot.

  Semak apa yang perlu dilakukan?

  Jika anda mengalami gejala di atas, doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal asas diikuti dengan beberapa penyiasatan, iaitu:

  • Ujian darah, tidak memberikan hasil yang kurang sensitif dan spesifik untuk jangkitan TB. Ia biasanya dijumpai untuk meningkatkan sel darah putih (leukosit) dan kadar pemendapan darah.
  • Peperiksaan Sputum, Adalah penting untuk menentukan kehadiran kuman TB, biasanya dilakukan dalam 3 kali, Semasa Pagi (SPS).
  • Ujian Tuberculin, digunakan secara meluas untuk menguatkuasakan TB pada kanak-kanak, tetapi ujian ini boleh memberikan hasil positif yang salah dan palsu. Pemeriksaan ini kurang bermakna untuk diagnosis pesakit dewasa.
  • Pemeriksaan radiologi, adalah cara praktikal untuk mendiagnosis TB dan dilakukan secara rutin.

  Terdapat banyak lagi cek yang boleh dilakukan. Di Indonesia sendiri, diagnosis penyakit batuk kering biasanya dirasmikan dengan melihat gejala, hasil pemeriksaan radiologi, dan kahak SPS.

  Apabila saya diisytiharkan sembuh TB?

  Rawatan TB menggunakan gabungan antibiotik yang terdiri daripada 2 fasa dan biasanya berlangsung 6-9 bulan. Penilaian rawatan TB terdiri daripada penilaian klinikal, bakteria, radiologi, dan kesan sampingan ubat, serta menilai kerapian rawatan.

  Pesakit diisytiharkan sembuh TB pada akhir tempoh rawatan oleh doktor yang merawat. Selepas diisytiharkan sembuh pesakit masih dinilai untuk berulang selama sekurang-kurangnya 2 tahun.

  Juga Baca:

  • Kenapa Pesakit TB Dikehendaki Segera Uji HIV / AIDS
  • Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Mengesyorkan Pesakit Diabetes Segera Uji TB
  • Kedua-duanya membuat sesak nafas dan batuk, ini adalah perbezaan antara gejala asma dan tuberkulosis
  • Bolehkah Tuberkulosis (TB) Dapat Diubati Jumlah?