Rumah » Tuberkulosis (TB) » Kenali TB Tulang Apabila Bakteria Tuberkulosis Merebak ke Tulang

  Kenali TB Tulang Apabila Bakteria Tuberkulosis Merebak ke Tulang

  Setakat ini, apa yang sering kita dengar ialah mengenai tuberkulosis pulmonari. Tetapi, ternyata tuberculosis bukan sahaja menyerang paru-paru anda, tetapi juga boleh menyebarkan dan menyerang tulang, yang dikenali sebagai tuberkulosis tulang. Sekiranya tidak ditangani, TB boleh merebak ke semua bahagian badan anda melalui aliran darah.

  Apakah tuberkulosis tulang?

  TB atau batuk kering disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini boleh menyebar dari orang ke orang melalui udara. Seseorang yang dijangkiti TB (paru-parunya dijangkiti dengan bakteria yang menyebabkan TB) boleh batuk, bersin, bahkan bercakap dengan melepaskan bakteria ke udara, supaya ia boleh dihantar kepada orang-orang sekitar.

  Ini lebih berkemungkinan jika anda tinggal di tempat yang padat penduduk di mana terdapat banyak pesakit TB atau jika anda hampir dengan pesakit TB di mana bilik itu tidak mempunyai pengudaraan yang baik. Bakteria yang masuk ke dalam badan anda kemudian boleh tinggal di dalam paru-paru. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah dapat dengan mudah dijangkiti dan mengalami gejala TB aktif.

  Tuberkulosis pulmonari yang tidak diuburkan kemudian boleh menyebarkan bahagian badan yang lain di luar paru-paru melalui aliran darah. Salah satu daripada mereka tersebar ke tulang, menjadikan tulang menjadi sakit dan menyebabkan tuberkulosis tulang. Hampir semua tulang dapat dipengaruhi, tetapi tulang yang paling sering diserang adalah tulang belakang dan sendi, seperti pinggul, lutut, kaki, siku, pergelangan tangan dan bahu.

  Walaupun kira-kira separuh daripada semua penghidap tuberkulosis (TB) juga telah dijangkiti tuberkulosis pulmonari, namun biasanya ketika mengalami tuberkulosis tulang, penyakit TB paru tidak lagi aktif. Oleh itu, kebanyakan orang dengan tuberkulosis tulang tidak mengalami gejala batuk dan tidak mengharapkan mereka mengalami batuk kering. Kerana kebanyakan orang dengan tuberkulosis tulang tidak mempunyai batuk yang dapat menyebarkan zarah virus yang aktif, maka tuberkulosis tulang umumnya tidak menular.

  Apakah ciri dan gejala tuberkulosis tulang?

  Tulang tulang biasanya memberi kesan kepada orang dewasa muda atau kanak-kanak berumur 6 tahun, walaupun kanak-kanak berusia satu tahun dan lebih tua juga boleh dijangkiti. Orang dengan TB tulang akan mengadu bahawa satu atau lebih sendi adalah sakit dan sengit selama beberapa minggu. Ini adalah gejala awal tuberkulosis awal yang paling umum. Pesakit juga boleh merasa tulang lemah.

  Kesakitan yang dialami berkisar antara sederhana hingga sederhana. Jenis kesakitan yang dialami oleh pesakit bergantung kepada lokasi sebenar serangan TB. Tulang tulang belakang yang menyerang tulang belakang, atau biasa dipanggil penyakit Pott biasanya menjejaskan thorax (belakang dada), menyebabkan sakit belakang dan bentuk tulang belakang yang aneh seperti bungkuk. Sedangkan TB yang menyerang sendi boleh menyebabkan sakit dan sakit kaku pada tulang di sekeliling sendi. Sendi yang dijangkiti dipenuhi dengan bendalir dan otot-otot di sekelilingnya boleh mengupas.

  Gejala-gejala umum yang mungkin atau mungkin tidak muncul disebabkan oleh tuberkulosis tulang, iaitu:

  • Demam
  • Berpeluh pada waktu malam
  • Kehilangan selera dan berat badan
  • Keletihan

  TB tulang yang menyerang tulang belakang biasanya mengalami gejala biasa seperti di atas. Walau bagaimanapun, orang dengan TB tulang yang menyerang sendi biasanya tidak mengalami gejala umum ini.

  Cara mencegah tuberkulosis tulang?

  Dengan mencegah tuberkulosis pulmonari, anda juga dapat mencegah tuberkulosis tulang. Mulakan dengan diri sendiri, sentiasa menjaga kebersihan diri dan makan makanan dengan pemakanan seimbang untuk memperbaiki sistem imun anda. Jadi, tubuh anda dengan mudah boleh mengendalikan jika terdapat sebarang jangkitan bakteria atau virus yang memasuki tubuh anda.

  Sekiranya anda mengalami TB paru, anda harus merawat penyakit anda dengan baik. Kami mengesyorkan agar anda mengikuti ubat yang diberikan oleh doktor anda. Dengan cara itu, penyakit TB paru anda boleh sembuh dengan cepat dan tidak merebak menyebabkan TB tulang. Jangan lupa makan banyak makanan dengan nutrisi seimbang supaya sistem ketahanan badan anda lebih kuat dalam memerangi penyakit.

  Juga Baca:

  • 4 perkara yang mesti dilakukan oleh orang dengan TB agar tidak menyebarkan penyakit
  • 8 Nutrien Penting Diperlukan oleh Orang dengan TB
  • Mengatasi Keradangan Hati akibat Perubatan TB