Rumah » Tuberkulosis (TB) » Ketahui Perbezaan dalam Kanser Kelenjar Getah Lymph dan Glandular

  Ketahui Perbezaan dalam Kanser Kelenjar Getah Lymph dan Glandular

  Walaupun ia mempunyai gejala yang sama pada umumnya, iaitu penampilan kembung, kanser nodus limfa atau dalam istilah perubatan yang dipanggil limfoma, ia jelas berbeza daripada nodus limfa TB atau dipanggil limfadenitis tuberkulosis. Berikut adalah perbezaan antara TB kelenjar dan kanser nodus limfa.

  Apakah kelejar TB??

  Secara umumnya bakteria tuberkulosis menyerang paru-paru, tetapi bakteria ini juga boleh menyebar ke organ-organ lain, seperti otak, tulang, kelenjar getah bening, saluran pencernaan, dan sebagainya.. 

  TB Glandular adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria mycobacterium tuberculosis yang menyerang nodus limfa. Kelenjar limfa itu sendiri adalah kelenjar yang menghasilkan limfosit - salah satu sel darah putih - yang memainkan peranan dalam sistem kekebalan tubuh. Kelenjar ini secara meluas tersebar di dalam tubuh, termasuk leher, ketiak, pangkal paha, pangkal paha dan sekitar organ dalaman. 

  Apakah tanda-tanda kelenjar glandular?

  Berikut adalah gejala-gejala TB kelenjar yang anda harus sedar:

  • Soalan-soalan yang paling banyak terjadi ialah kehadiran benjolan yang tidak menyebabkan kesakitan dan telah lama berlarutan di nodus limfa yang terjejas, contohnya di leher - tepat di bawah rahang, atau lengan bawah.
  • Benjolan akan terus berkembang dan membesar yang kadang-kadang akan menyebabkan rasa sakit atau kesakitan apabila disentuh.
  • Selain bengkak, seseorang yang mempunyai TB kelenjar juga akan mengalami gejala-gejala umum tuberkulosis, seperti perasaan lemah, demam, menggigil dan menurunkan berat badan.
  • Dalam sesetengah orang, TB simpul limfa tidak kadang-kadang menyebabkan tanda-tanda penting walaupun bakteria telah tersebar ke seluruh tubuh. Oleh itu, jika anda mengalami gejala penyakit simpul limfa utama, yang merupakan benjolan di kelenjar limfa, hubungi doktor anda dengan serta-merta.

  Apakah kanser nodus limfa?

  Lymphoma atau kanser nodus limfa yang biasa disebut kanser yang muncul di limfosit. Sel-sel ini terdapat dalam nodus limfa, limpa, timus, sumsum tulang, dan bahagian-bahagian badan yang lain.

  Jika sel-sel limfosit dalam sistem limfatik diserang oleh kanser, maka sistem imun pesakit akan mengalami penurunan supaya mereka terdedah kepada jangkitan. Kanser ini dikategorikan kepada dua jenis, iaitu limfoma hodgkin dan bukan hodgkin. Perbezaan utama terletak pada jenis sel limfosit yang diserang oleh sel-sel kanser.

  Apakah gejala kanser nodus limfa?

  Berikut adalah beberapa tanda dan gejala kanser nodus limfa:

  • Gejala utama limfoma adalah pembengkakan kelenjar yang menyebabkan pertumbuhan ketulan pada leher, ketiak, atau pangkal paha.
  • Secara umumnya seseorang yang mempunyai kanser nodus limfa juga akan mengalami batuk, sesak nafas, demam, menggigil, batuk yang tidak sembuh, penurunan berat badan, tubuh yang demam yang bertahan lama dan peluh sejuk pada waktu malam.
  • Di samping itu, sesetengah orang juga mendakwa kehilangan selera makan mereka, yang menyebabkan penurunan berat badan yang drastik dan ketara, maka tubuh merasakan lemah, kekejangan, sakit perut, sakit belakang atau tulang.

  Kesimpulannya

  Perbezaan TB kelenjar dengan kanser nodus limfa memang sukar dibezakan. Kerana jika dilihat dari gejala, TB kelenjar dan kanser nodus limfa mempunyai ciri-ciri utama yang sama, iaitu munculnya ketulan di sekitar nodus limfa. Kanker nod limfa tertentu boleh tumbuh cepat, seperti benjolan ganas yang lain. Walau bagaimanapun, kanser nod limfa yang lain boleh tumbuh dengan perlahan, seperti TB kelenjar.

  Itulah sebabnya, jika anda merasakan gejala yang dinyatakan di atas, segera berjumpa doktor untuk memastikan diagnosis penyakit yang anda alami. Sebelum rawatan bermula, semakin baik peluang untuk sembuh lagi. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan diagnosis dengan aspirasi jarum biopsi atau biopsi pengusiran, yang mengambil sedikit bahagian tisu untuk pemeriksaan di makmal.

  Juga Baca:

  • Ganglion, Bonggongan dalam pergelangan tangan, Adalah Berbahaya?
  • Mengetahui Sentinel atau Sentinel Biopsi Biopsi Bibit Clear Lymph Node Biopsy (SLNB)
  • 8 Nutrien Penting Diperlukan oleh Orang dengan TB