Rumah » Puasa Ramadhan » Alert, Ini Adalah Bahaya Merokok Langsung Semasa Memecah Cepat

  Alert, Ini Adalah Bahaya Merokok Langsung Semasa Memecah Cepat

  Puasa, ini adalah masa anda untuk melakukan banyak ibadah dan meninggalkan tabiat buruk anda. Ini adalah masa yang sesuai untuk mengubah hidup anda menjadi lebih baik. Tabiat buruk, seperti merokok, apabila anda berpuasa bulan anda dapat mengurangkan sedikit. Anda perlu tahu bahawa merokok apabila berbuka boleh menjadi lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada merokok apabila anda tidak berpuasa. Kenapa itu?

  Apakah bahaya merokok ketika berpuasa??

  Rokok mengandungi banyak bahan kimia yang membahayakan kesihatan anda. Bahan kimia utama yang terdapat dalam rokok adalah karbon monoksida, nikotin dan tar. Bahan kimia ini akan menjadi lebih berbahaya jika memasuki badan anda apabila perut anda kosong selepas jam puasa.

  Karbon monoksida

  Apabila berbuka puasa, tubuh anda memerlukan nutrien dan cecair untuk menggantikan tenaga yang hilang semasa puasa. Sekiranya anda merokok dengan segera apabila memecahkan puasa anda dengan perut kosong, risiko mengalami loya, muntah, keletihan, dan pening akan meningkat.

  Kandungan karbon monoksida dalam asap rokok dapat memasuki aliran darah dan menurunkan kadar oksigen dalam darah. Ini menyebabkan sel-sel dalam badan anda kekurangan oksigen, jadi anda merasa letih dan pening. Gas ini juga boleh mengurangkan fungsi otot dan jantung.

  Karbon monoksida dalam darah juga boleh meningkatkan tahap kolesterol yang tidak baik dalam darah. Dari masa ke masa, ini dapat menyebabkan pembentukan plak di arteri anda dan membuat arteri mengeras, kaku, dan kurang anjal. Ini kemudian menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan akhirnya membawa kepada penyakit jantung dan strok.

  Nikotin

  Merokok pada perut kosong juga boleh meningkatkan risiko kanser paru-paru. Nikotin diserap oleh badan pada perut kosong boleh menjadi lebih besar daripada dalam keadaan di mana perut telah diisi. Oleh itu, semakin besar risiko kanser paru-paru.

  Nikotin dalam rokok juga boleh menyebabkan banyak kesan buruk pada kesihatan, seperti peningkatan tekanan darah, denyut jantung, dan aliran darah ke jantung, dan menyebabkan penyempitan dan pengerasan arteri. Semua perkara ini boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Nikotin juga merupakan bahan ketagihan yang menjadikan anda bergantung pada rokok. Bahan ini boleh tinggal di dalam badan anda selama 6-8 jam bergantung kepada berapa kerap anda merokok.

  Puasa boleh menjadi masa latihan anda untuk berhenti merokok

  Puasa adalah masa di mana anda perlu menahan semua nafsu anda, seperti nafsu makan dan minum, termasuk nafsu makan untuk merokok. Oleh itu, puasa boleh menjadi masa yang tepat untuk anda melatih diri anda untuk mengurangkan jumlah rokok yang anda makan sehari. Tidak merokok semasa puasa kira-kira 13 jam sehari mungkin peningkatan untuk anda perokok.

  Apabila anda merokok ketika berpuasa pasti akan berkurang. Apa yang anda boleh merokok pada bila-bila masa yang anda mahukan, tetapi semasa bulan puasa anda hanya boleh merokok apabila berbuka hingga sebelum subuh. Pada masa yang sempit, mengurangkan jumlah rokok yang anda "terbakar" sedikit demi sedikit, jadi anda akan terbiasa merokok dengan batang yang lebih sedikit. Masa yang lebih sempit semasa bulan puasa boleh membantu anda mengurangkan merokok.

  Mula dengan mengurangkan satu rokok setiap hari, lakukan ini sehingga anda membiasakannya dan kemudian cuba untuk mengurangkan satu lagi rokok dari jumlah sebelumnya. Lakukan ini secara berterusan sehingga anda tidak boleh merokok lagi. Walaupun bulan puasa berakhir, anda boleh meneruskan usaha anda untuk berhenti merokok. Kuncinya adalah konsisten.

  Juga Baca:

  • Sebelum Ramadan Tiba, Sediakan Tubuh Anda untuk Puasa Dengan Kedua Nutrisi ini
  • 4 Faedah Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda
  • Apa yang Terjadi di Tubuh Apabila Kita Cepat