Rumah » Puasa Ramadhan » Tips Sihat untuk Menjalankan Puasa untuk Orang Vegan

  Tips Sihat untuk Menjalankan Puasa untuk Orang Vegan

  Menjadi vegan bukan halangan bagi anda untuk berpuasa. Anda mungkin mempunyai kelebihan berbanding orang yang makan daging. Kerana biasa makan banyak makanan berserat setiap hari menjadikan anda terbiasa merasa lebih lama, jadi anda mungkin merasa lebih mudah untuk berpuasa. Walau bagaimanapun, perhatikan pengambilan makanan anda, tidak kurang daripada keperluan anda. Semak tip puasa berikut untuk vegan.

  Panduan makan sihat ketika berpuasa untuk vegan

  Sebenarnya, puasa untuk vegan tidak banyak berbeza dari kebiasaan makan harian. Ia hanya bahawa masa makan sedikit berbeza. Masa sarapan digantikan dengan waktu sahur dan makan malam dan waktu makan malam diganti dengan berbuka puasa.

  Apabila berpuasa, anda yang vegan harus makan lebih banyak makanan. Ini adalah penting untuk memenuhi keperluan kalori yang diperlukan oleh badan anda dan untuk berjalan lancar anda juga berpuasa. Makanan yang anda perlu makan pada waktu subuh dan iftar adalah:

  • Sumber makanan karbohidrat, seperti nasi, mi, kentang, roti, dan pasta. Adalah penting untuk digunakan sebagai tenaga utama untuk badan. Karbohidrat menyumbang banyak tenaga kepada anda, jadi anda tidak kekurangan tenaga ketika berpuasa. Lebih baik jika anda makan karbohidrat kompleks, seperti beras perang, roti gandum, dan oat. Karbohidrat kompleks mengandungi serat yang cukup tinggi yang dapat membantu mengekalkan tenaga dan penuh lebih lama.
  • Sumber makanan protein sayuran, seperti tauhu, tempe, kacang tanah, kacang soya, susu kacang soya, edamame, tahu, oncom, dan lain-lain. Walaupun vegan tidak menggunakan sumber makanan protein haiwan, tetapi keperluan protein yang tinggi masih dapat dipenuhi dengan memakan pelbagai sumber protein nabati..
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan. Vitamin dan mineral yang mencukupi daripada sayur-sayuran dan buah-buahan mungkin menjadi satu perkara yang mudah untuk vegan. Setiap hari, anda dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya lima hidangan sayuran dan buah-buahan dalam pelbagai jenis. Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi vitamin, mineral, dan serat yang penting untuk badan dan untuk berpuasa.

  Adalah penting untuk anda memilih makanan dengan kalori yang tinggi apabila berpuasa. Ingatlah, masa makan anda semasa berpuasa adalah terhad, supaya anda dapat memenuhi keperluan kalori anda setiap hari, anda harus pandai memilih makanan yang anda makan.

  Sebagai contoh, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kalori yang cukup tinggi untuk digunakan, seperti alpukat, mangga, pear, epal, tembikai, bayam merah, daun pepaya, daun singkong dan lain-lain. Tambah minyak zaitun ke salad anda, masak tauhu atau tempe dengan menggoreng, dan lain-lain.

  Memenuhi keperluan cecair anda pada subuh dan memecahkan puasa

  Anda dinasihatkan untuk minum sebanyak 8 gelas sehari atau lebih untuk memenuhi keperluan cecair anda. Kekurangan cecair semasa puasa boleh mengganggu puasa anda, menjadikannya lemah, dan boleh menyebabkan dehidrasi.

  Anda juga harus mengehadkan penggunaan minuman berkafein seperti kopi, teh, dan minuman ringan. Minuman ini boleh menggalakkan anda kehilangan lebih banyak cecair badan, jadi anda lebih berisiko mengalami dehidrasi ketika berpuasa.

  Perhatikan pengambilan vitamin dan mineral penting

  Kerana tidak semua makanan boleh dimakan oleh vegan, vegan lebih berisiko mengalami kekurangan nutrien tertentu. Sesetengah nutrien yang penting untuk vegan untuk dipertimbangkan ialah:

  • Kalsium. Ini boleh didapati dari beras, tahi, brokoli, biji wijen, kismis, dan makanan kalsium yang lain
  • Besi, yang diperoleh daripada sayur-sayuran berdaun hijau (bayam, brokoli, kale), buah kering, bijirin diperkaya besi, dan roti
  • Vitamin B12, yang kebanyakannya terkandung dalam tempe atau juga boleh didapati dari makanan yang diperkaya dengan vitamin B12

  Juga Baca:

  • Berapa Banyak Makanan Manis Boleh Dipakan Semasa Puasa?
  • 7 Cara Memelihara Tubuh Anda untuk Menjaga Keharmonian Semasa Puasa
  • 4 Alasan Mengapa Kita Perlu Vitamin C Semasa Puasa
  • Peraturan untuk Minum dengan Sempurna Semasa Sahur dan Memecah Cepat