Rumah » Puasa Ramadhan » Tips untuk Homecoming yang Selamat dan Nyaman dengan Kanak-kanak

  Tips untuk Homecoming yang Selamat dan Nyaman dengan Kanak-kanak

  Homecoming telah menjadi tradisi untuk rakyat Indonesia pada bulan Ramadan. Anda pastinya perlu menyediakan segalanya secepat mungkin supaya perjalanan yang panjang apabila puasa anda masih selesa dan lancar, terutamanya jika anda perlu membawa bayi atau anak kecil. Datang, rujuklah tips mudik yang selesa dan selamat dengan kanak-kanak.

  Selamat dan selesa pulang ke rumah dengan anak-anak dengan petua ini

  Bayi dan kanak-kanak kecil mudah rewel setiap kali mereka merasa bosan atau tidak selesa, terutamanya dalam perjalanan panjang yang memaksa mereka duduk diam di dalam kereta selama berjam-jam. Daripada tiba di destinasi anda dengan senyuman, anda bahkan tertekan dan keletihan.

  Bagaimanapun, jangan bimbang dulu. Petua yang selamat dan selesa untuk pulang ke rumah dengan anak-anak di bawah boleh membantu anda dan keluarga anda.

  1. Periksa keadaan kenderaan dengan betul

  Sebelum berlepas, bawa kenderaan anda ke garaj untuk memastikan keadaan fizikal dan enjin kereta berada dalam keadaan sempurna. Keadaan kenderaan yang baik menjamin keselamatan anda dan keluarga anda.

  Di samping itu, keadaan kereta yang baik pastinya juga membuat perjalanan anda berasa selesa, tidak kurang bagi si kecil. Perkhidmatan ke bengkel secepat mungkin membantu anda mencegah semua kemungkinan yang paling teruk semasa perjalanan, seperti tayar bocor atau mogok.

  2. Pilih masa homecoming yang betul

  Pilih waktu untuk pulang ke rumah apabila anak anda biasanya pecah, contohnya semasa waktu tidur anak. Selain mencegah kanak-kanak yang rewel, memandu pada siang hari juga lebih selamat kerana ia menjadikan anda memandu boleh menjadi lebih fokus dan berjaga-jaga untuk membaca keadaan jalan raya daripada pulang ke rumah pada waktu malam.

  Jika anda tidak berhati-hati, memandu apabila mengantuk akan membahayakan anda dan keluarga anda.

  3. Sediakan makanan dan keperluan kanak-kanak

  Beberapa hari sebelum pulang ke rumah, pastikan anda telah melengkapkan semua peralatan bayi yang mesti dibawa semasa pergi - dari kelengkapan, selimut, lampin, pakaian ganti, mainan, ubat-ubatan.

  Letakkan segala-galanya dalam beg mudah alih, dan letakkan di tempat yang anda boleh dengan mudah mencapai semasa di dalam kereta (jangan letakkan di dalam bagasi). Jika perlu, bawa ia kerusi kereta atau tempat duduk kereta untuk kanak-kanak supaya anak anda lebih selesa di dalam kereta. Selesaikan dengan bantal hangat dan selimut supaya anak kecil anda akan lebih selesa semasa pulang dengan anda.

  Jika anda pulang ke rumah dengan kapal terbang, letakkan beg bayi di atas kabin kerusi anda untuk memudahkannya mengambilnya apabila diperlukan.

  Jangan lupa untuk juga membawa banyak makanan ringan praktikal yang masih sihat, seperti buah, bijirin, atau biskut kegemaran kanak-kanak. Mengambil susu dan air untuk mengelakkan dehidrasi pada kanak-kanak semasa perjalanan.

  4. Bawa mainan kegemaran kanak-kanak anda

  Mainan yang kuat untuk menenangkan kanak-kanak yang rewel apabila bosan terjebak dalam kenderaan selama berjam-jam. Jadi, jangan lupa "senjata" ini jika makanan ringan tidak mencukupi untuk mengalihkan perhatiannya. Semakin lama anak kecil sibuk dengan mainan, semakin kecil risiko anak rewel semasa perjalanan.

  Tetapi ingat, dari masa ke masa anak anda juga boleh merasa bosan dan ingin aktiviti lain yang lebih menarik. Untuk mengatasi masalah ini, letakkan muzik kegemaran anak anda dan ajak dia untuk bernyanyi dengan anda untuk mengalih perhatiannya. Anda juga boleh menetapkan video pendidikan untuk menarik minat mereka dan belajar dengan anda.

  5. Jangan panik apabila anak kecil anda rewel

  Kunci yang paling penting untuk pulang ke rumah dengan kanak-kanak berasa selesa bukan mudah panik. Sesungguhnya, kanak-kanak yang rewel membuat ibu bapa mudah diprovokasi oleh emosi, tetapi bukan membuang tenaga dengan emosi, adalah baik untuk menenangkan diri anda dengan serta-merta.

  Ketahui apa yang anda mahukan dan keperluan anda supaya dia boleh rewel dan menangis. Jika kanak-kanak itu rewel kerana dia berasa lapar, segera beri makanan kegemarannya dan pastikan anak anda makan sehingga penuh. Sementara itu, jika anak itu rewel kerana dia mengantuk, bantu anak anda tidur dengan selesa.

  Jika anak anda berasa bosan, tunjukkan suasana baru dengan memintanya bermain secara interaktif. Sebagai contoh, mengira bilangan pokok di jalan raya atau menyanyi bersama-sama. Ini akan membantu mengalihkan perhatian anak anda supaya perjalanan homecoming menjadi lebih tenang.

  6. Rehat badan anda dengan menarik diri di tempat yang selamat

  Jika anak anda terus bosan dan menangis walaupun dia telah dilayan dengan pelbagai cara, lebih baik untuk segera mengeluarkan kenderaan anda di stesen minyak, ruang makan, atau lain-lain kawasan tol terdekat. Tenangkan anak seketika sambil berehat badan anda selepas duduk berjam-jam di dalam kereta.

  Tidak perlu tergesa-gesa ke destinasi jika tidak mungkin. Melanjutkan perjalanan dalam keadaan tidak selesa sebenarnya boleh meningkatkan risiko berbahaya semasa dalam perjalanan.

  Sekiranya perlu, berehat diri sendiri dan keluarga anda di sebuah penginapan berhampiran untuk mendapatkan semula tenaga yang telah dikeringkan dalam perjalanan. Setelah anak kecil anda tenang dan stabil, maka anda dapat meneruskan perjalanan hingga mencapai tujuan anda.

  Tahniah untuk berseronok dengan kanak-kanak dan keluarga, ya!

  Juga Baca:

  • Persediaan Sukan Ketika Puasa Untuk #HidupEnak dan Sihat di Ramadan
  • Adakah Ibu Dapat Cepat Jika Mereka Telah Melahirkan?
  • Adakah Ibu Menyusu Boleh Berpuasa?