Rumah » Penyakit mental » Petua untuk Membantu Kawan-kawan yang Mempunyai Keganasan Rumah Tangga

  Petua untuk Membantu Kawan-kawan yang Mempunyai Keganasan Rumah Tangga

  Adakah anda pernah melihat apa-apa lebam pada badan rakan anda? Adakah teman wanita atau rakan kongsi mereka agresif dan kasar? Walaupun anda mungkin tidak mahu mempercayainya, ada kemungkinan rakan anda sedang mengalami keganasan. Tindak balas pertama anda mungkin adalah mengabaikannya tetapi sebagai kawan anda mesti tahu tanda-tanda dan melindungi rakan-rakan anda dari kemungkinan bahaya di masa depan.

  Bagaimana untuk mengenali tindakan keganasan

  Apabila seseorang mahu mengawal dan mengawal seseorang dengan menakutkan dan menakutkan, mereka akan berkelakuan kasar atau agresif di rumah. Tingkah laku ini dipanggil keganasan rumah tangga. Istilah lain untuk keganasan rumah tangga termasuk keganasan intim, pemukulan, atau keganasan keluarga, yang melibatkan keganasan fizikal, keganasan seksual, keganasan psikologi, dan penyalahgunaan emosi.

  Anda mungkin tidak pasti jika apa yang rakan-rakan anda mengalami adalah "keganasan." Dalam kebanyakan kes, mereka boleh takut kepada orang yang menyeksa mereka atau sentiasa bimbang jika mereka tidak dapat menyenangkan mereka. Mereka berhenti bertemu rakan atau keluarga, atau bercakap secara ringkas di telefon apabila pelaku berada di dalam bilik. Mereka sering dikritik atau dihina oleh pelaku di hadapan orang lain. Mereka juga mengaitkan tingkah laku pesalah sebagai "cemburu," "marah" atau "bersikap". Jika rakan anda menjadi mangsa keganasan rumah tangga, mereka mungkin menjadi cemas atau tertekan, hilang keyakinan, atau diam, disertai dengan kecederaan fizikal. (lebam, tulang patah, keseleo, dan sebagainya)

  Bagaimana untuk membantu rakan-rakan yang mengalami keganasan

  Bercakap dengan mereka apabila pelaku tidak ada di sana

  Anda perlu memastikan bahawa perbualan dengan rakan anda adalah sulit dan selamat. Mula bercakap apabila rakan anda bersendirian tanpa disertai oleh pesalah. Ia bertujuan untuk melindungi rakan-rakan anda dan diri sendiri, dan memberi ruang kawan-kawan anda untuk membicarakan masalah mereka. Anda juga perlu memilih lokasi yang selamat untuk bercakap dengan mereka dan ada masa yang cukup untuk rakan anda untuk membicarakan masalah itu. Mangsa mungkin sanggup bercakap jika mereka merasa selamat dan mempercayai anda bahawa anda akan menyimpan rahsia ini hanya untuk diri anda sendiri. Soalan seperti, "Saya bimbang tentang anda kerana saya tidak dapat melihat anda kerap lagi," atau, "Anda kelihatan tidak bahagia kebelakangan ini" adalah idea yang baik untuk memulakan perbualan anda..

  Percayalah apa yang mereka katakan

  Dalam banyak kes keganasan rumah tangga, anda biasanya mengenali mangsa dan pelaku. Anda mungkin sukar untuk membayangkan seseorang yang anda tahu boleh menjadi kasar. Tetapi orang yang kasar boleh menunjukkan tingkah laku yang sangat berbeza dari apa yang dialami oleh mangsa. Oleh itu, penting untuk anda percaya apa yang dikatakan oleh kawan-kawan anda. Mereka cenderung untuk menganggap kelakuan ganas ini sebagai sesuatu yang tidak terlalu bermakna daripada membesar-besarkannya. Ini terpakai terutamanya kepada wanita. Seseorang biasanya tidak percaya apabila seorang wanita menyatakan tindakan keganasan, yang membuat mereka teragak-agak untuk berkongsi dengan orang lain.

  Bantu dia, jangan mengkritik dia

  Jangan menghukum apa yang dikatakan rakan-rakan anda. Jangan beritahu mereka apa yang perlu dilakukan, tetapi bantu mereka meneroka pilihan yang ada. Juga jangan paksa mereka untuk meninggalkan pasangan mereka atau mengkritik mereka apabila mereka memilih untuk terus hidup. Walaupun anda mungkin mahu mereka meninggalkan pasangan mereka, mereka mesti membuat keputusan itu sendiri. Satu kajian mendedahkan bahawa mangsa keganasan mudah diserang apabila dipisahkan atau segera selepas meninggalkan pelaku.

  Beritahu mereka tentang asas yang boleh membantu

  Anda perlu memberitahu organisasi yang boleh membantu rakan anda, termasuk perkhidmatan untuk membantu mereka mengelakkan keganasan jika itu yang mereka mahukan. Dalam kecemasan, anda perlu mencari bantuan profesional dan menggalakkan rakan anda untuk melakukan ini untuk diri mereka sendiri.

  Beritahu rakan anda jika anda fikir mereka mungkin perlu mendapatkan nasihat profesional dengan bantuan anda. Anda perlu meyakinkan mereka bahawa anda boleh membincangkan situasi dengan organisasi profesional tanpa mendedahkan nama mereka atau butiran pengenalan lain. Memaklumkan bahawa mereka berhak untuk hidup secara bebas daripada keganasan sangat disyorkan. Jika mereka ingin pergi ke tempat perlindungan atau tempat yang selamat, menyokong mereka untuk berbuat demikian dan hubungi pihak polis jika rakan anda berada dalam bahaya!

  Selalunya percaya bahawa keganasan rumah tangga adalah perkara peribadi, mesti ditangani di belakang pintu tertutup. Malah, bertentangan dengan itu, keganasan rumah tangga adalah satu jenayah yang mempengaruhi seluruh masyarakat dan tidak dapat diterima. Jika anda tahu bahawa rakan anda menghadapi keadaan seperti itu, sangat penting bagi anda untuk menyokong dan membantu mereka dengan cara yang betul.