Rumah » Penyakit mental » Tanda dan Gejala Gangguan Peribadi Borderline

  Tanda dan Gejala Gangguan Peribadi Borderline

  Kelainan personaliti sempadan (BPD) adalah penyakit mental yang serius yang dicirikan oleh perasaan, perasaan dan tingkah laku tidak menentu. Pesakit biasanya mempunyai masalah dengan emosi dan pemikiran; Kadang-kadang, mereka mempunyai tingkah laku ceroboh yang menyebabkan hubungan yang tidak stabil. Kelainan personaliti sempadan umumnya berlaku pada masa remaja atau dewasa dewasa.

  Apakah tanda-tanda dan gejala gangguan personaliti sempadan?

  Ia tidak mudah untuk membezakan gejala gangguan personaliti sempadan dari gangguan mental yang lain. Tetapi secara amnya, gangguan personaliti sempadan boleh didiagnosis dengan tanda-tanda dan gejala berikut:

  • Orang yang mengalami gangguan personaliti sempit biasanya mempunyai ketakutan yang serius terhadap pengabaian atau pengabaian. Mereka kadang-kadang mempunyai reaksi yang melampau, seperti panik, kemurungan, kemarahan atau kegembiraan jika mereka merasa atau benar-benar ditinggalkan.
  • Mereka tidak dapat mengekalkan hubungan yang stabil, walaupun dengan keluarga, sahabat atau orang terdekat. Mereka sering menimbulkan masalah dalam hubungan dengan mencontohi seseorang dan kemudian tiba-tiba membenci atau marah dengan orang itu.
  • Mereka dengan cepat berubah kepada emosi, nilai, perasaan, matlamat yang berkaitan dengan identiti diri dan imej diri. Pesakit tidak menghormati diri mereka atau merasakan mereka tidak berada di sana.
  • Kelakuan impulsif dan kadang-kadang berbahaya, seperti perjudian, membazirkan wang, hubungan seksual yang tidak selamat, penyalahgunaan dadah, memandu dengan cuai, pesta makan atau hentikan kejayaan secara tiba-tiba, seperti menghentikan kerja atau hubungan positif.
  • Tingkah laku bunuh diri yang berulang atau merosakkan diri, seperti memotong arteri, sebagai tindak balas kepada ketakutan pemisahan atau penolakan.
  • Suasana yang sengit dan tidak menentu, dengan setiap episod berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari yang boleh termasuk kebahagiaan sengit, marah, malu atau tidak gelisah.
  • Selalunya berasa kosong atau bosan.
  • Kemarahan, kemarahan, kemarahan sinis tidak berunsur fizikal
  • Mempunyai pemikiran paranoid yang berkaitan dengan tekanan atau gejala disosiatif yang serius, seperti merasa berasingan dari diri anda, memerhatikan diri anda dari luar badan, atau kehilangan hubungan dengan realiti.

  Walau bagaimanapun, tanda yang paling berbahaya ialah bunuh diri dan kecederaan diri. Kira-kira 4-9% orang yang mengalami gangguan personaliti sempit cenderung mempunyai tingkah laku bunuh diri atau cuba membunuh diri. Dengan masalah mental, bunuh diri adalah hasil yang paling tragis. Doktor sedang belajar untuk mendapatkan rawatan yang dapat mengurangkan kelakuan bunuh diri daripada orang yang mengalami gangguan personaliti sempit.

  Tingkahlaku kecederaan diri tidak begitu serius seperti cubaan bunuh diri, tetapi juga mempunyai pengaruh pada kesihatan fizikal dan fizikal pesakit. Dalam kes-kes tertentu, tingkah laku yang merosakkan diri boleh mengancam nyawa, seperti mengelap, membakar, memukul, menghirup kepala, merebut rambut dan tindakan berbahaya yang lain. Lebih buruk lagi, orang-orang ini tidak melihat kelakuan ini sebagai aktiviti yang berbahaya, tetapi sebagai cara untuk menyatakan rasa sakit dan menghukum diri mereka sendiri.

  Bilakah saya perlu berjumpa doktor??

  Segera melawat doktor sebaik sahaja anda mengetahui tanda-tanda dan gejala yang mengganggu kehidupan dan hubungan sosial anda. Anda perlu bercakap dengan keluarga atau rakan anda tentang mendapatkan bantuan perubatan apabila anda melihat tanda-tanda BPD pada mereka. Jika hubungan anda menimbulkan tekanan yang ketara, anda mungkin dapat melawat ahli terapi.