Rumah » Penyakit mental » Perbezaan Gangguan Bipolar, Peribadi Borderline, dan Swadaya Mood

  Perbezaan Gangguan Bipolar, Peribadi Borderline, dan Swadaya Mood

  Anda mungkin pernah mendengar gangguan keperibadian sempadan, gangguan bipolar, dan ayunan mood. Ketiga-tiga mempunyai simptom hampir sama, di mana terdapat perubahan mood yang cukup menggembirakan. Walau bagaimanapun, jika diperiksa dengan lebih mendalam, ternyata terdapat perbezaan asas antara tiga keadaan mental. Mari lihat penjelasan di bawah.

  Apabila dilihat dari gejala, di mana perbezaannya ?

  Disorder personaliti sempadan (BPD) yang juga sering dipanggil gangguan personaliti ambangadalah keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran mengawal emosinya. Ini menyebabkan mereka mengalami perubahan mood yang cepat, tidak yakin, dan sukar untuk mewujudkan hubungan sosial. Mereka yang mempunyai keperibadian jenis ini akan mengalami gejala seperti:

  • Ketidakstabilan mood (rasa tidak selesa, tidak selesa yang boleh bertahan selama beberapa jam dan berlaku dalam masa beberapa hari)
  • Rasa kosong atau kosong
  • Kesukaran mengendalikan emosi, sering marah dan sering terlibat dalam perkelahian
  • Kesukaran dalam mewujudkan hubungan sosial yang baik dengan orang lain.
  • Ambil tindakan yang boleh membahayakan diri anda, atau berfikir dan merancang tindakan yang membahayakan diri anda
  • Mempunyai ketakutan terhadap penolakan atau kesepian

  Sedangkan gangguan bipolar adalah jenis gangguan yang rumit, menyebabkan perubahan mood yang sangat melampau. Dari episod mania (sangat teruja dan aktif) kepada episod kemurungan (sangat sedih, tidak ada harapan, dan tidak berkuasa). Jika pesakit berada dalam episod mania, pesakit akan mengalami gejala berikut:

  • Keyakinan diri yang tinggi, bahkan berlebihan
  • Tidak tidur, malah tidur hanya tiga jam sehari
  • Menjadi bercakap yang sangat aktif
  • Bercakap sangat cepat dan sukar untuk diikuti
  • Berbincang dengan topik yang berlainan dalam satu perbualan (no sambungkan)
  • Perhatiannya akan mudah diganggu
  • Gejala-gejala ini berlaku sekurang-kurangnya selama seminggu dan menyebabkan gangguan kehidupan sosial dan kehidupan harian pesakit

  Jika pesakit berada dalam episod depresi, pesakit akan mengalami:

  • Tidak teruja
  • Berat badan walaupun pesakit tidak menjalani diet
  • Rasa letih sepanjang hari
  • Rasa sia-sia dan tidak ada harapan
  • Keinginan untuk membunuh diri muncul

  Walaupun simptom mood swing sering berlaku pada wanita, terutamanya berhampiran usia menopaus atau ketika mereka mahu menstruasi (PMS). Mood swing menyebabkan perubahan dalam emosi dalam masa yang singkat. Sebagai contoh, anda sedang bergurau dengan kawan-kawan dan ketawa dengan kuat, kemudian beberapa saat kemudian anda berasa sedih dan ingin menangis. Di samping itu, anda juga berasa tidak dapat mengawal diri anda, merasa letih, dan merasakan emosi bercampur.

  Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada wanita, ayunan mood juga boleh berlaku pada lelaki, yang dikenali sebagai sindrom lelaki marah (IMS). Di mana, seseorang akan mengalami gejala kegelisahan, hipersensitiviti, kekecewaan, dan kerengsaan.

  Jadi apa perbezaan antara BPD, gangguan bipolar, dan ayunan mood?

  Gangguan bipolar sering disertai oleh gangguan psikotik (pesakit merasa bahawa mereka mendengar atau melihat sesuatu yang benar-benar tidak wujud). Sekiranya pesakit sedang mengalami episod mania, biasanya perkara-perkara yang didengar akan berupa pujian untuknya. Dalam episod kemurungan yang didengar adalah penghinaan atau cemuhan kepadanya. Manakala di BPD, pesakit jarang mengalami gejala psikotik.

  Apabila dibandingkan dengan gangguan bipolar dan BPD, ayunan mood sering diikuti oleh gejala fizikal. Pada wanita yang akan mengalami menopause, aduan yang sering berlaku dalam bentuk perasaan kering dan kaku pada vagina akibat perubahan hormon (ini boleh menyebabkan kesakitan semasa seks dan meningkatkan risiko jangkitan), berpeluh malam, rasa kilat panas (haba mendadak yang merebak ke bahagian atas badan dan muka) dan kesukaran tidur.

  Sedangkan pada wanita dengan PMS, aduan dalam bentuk ketidakselesaan di perut, perut merasakan kembung, sembelit, jerawat, sakit sendi, sakit dada, dan rasa mual. Pada lelaki, aduan termasuk sakit belakang, sakit kepala, kekejangan abdomen, dan gangguan seksual. Selain itu, swing mood dan tidak boleh menyebabkan gangguan psikotik.

  Adakah penyebabnya sama?

  Kecacatan bipolar dan BPD sebenarnya disebabkan oleh banyak faktor, termasuk faktor genetik, gangguan dan ketidakseimbangan dalam neurotransmiter di otak, serta kehadiran kejadian kehidupan tercetak (seperti kematian dan perceraian seseorang yang dicintai).

  Mereka yang mempunyai BPD kelihatan mengalami gangguan di lobus frontolimbic (berlakunya defisit prefrontal dan hiperaktif dalam sistem limbik). Kewujudan defisit ini juga akan membuat seseorang tidak dapat mengawal dan mengawal emosi negatif. Gangguan ini juga akan mencetuskan sifat agresif dan ketidakstabilan mood.

  Manakala pada mereka yang mempunyai gangguan bipolar, lokasi gangguan itu berbeza. Gangguan berlaku di bahagian otak, subcortical dan anterior limbic prefrontal.

  Pada mereka yang mengalami perubahan mood, umumnya disebabkan ketidakstabilan hormon. Pada wanita, terutama mereka yang akan mengalami menopause atau PMS, tahap progesteron akan berkurang dan hormon estrogen akan menjadi kacau.

  Malah, hormon progesteron memainkan peranan dalam mengurangkan kebimbangan, sementara hormon estrogen sangat mempengaruhi pengeluaran serotonin hormon yang memainkan peranan dalam peraturan mood. Ini menyebabkan kawalan mood yang berantakan.

  Di samping itu, keadaan ini juga akan dicetuskan oleh tahap tekanan atau beban kerja berat, keletihan dan kesukaran tidur. Gabungan ketidakstabilan hormon dan perkara-perkara yang mencetuskannya akan menyebabkan ayunan mood. Pada lelaki, perubahan hormon dan ketidakstabilan, seperti pengurangan testosteron dan penurunan serotonin, juga mencetuskan IMS pada lelaki.

  Bagaimana dengan merawatnya?

  Gangguan bipolar boleh dirawat mengikut episod yang sedang dialami. Jika anda mengalami fasa mania, ubat litium boleh diberikan, sedangkan jika anda tertekan, anda boleh diberikan antidepresan.

  Penanganan bagi mereka yang mempunyai BPD lebih tertumpu pada psikoterapi dan kaunseling. Walau bagaimanapun, pentadbiran ubat juga boleh diberikan untuk merawat gangguan lain seperti kecemasan, kemurungan, atau gangguan impulsif.

  Untuk mengatasi mood swing, terapi hormon dengan estrogen dapat membantu. Terapi ini dipercayai agak berkesan dalam menangani aduan kilat panas dan berpeluh malam. Di samping itu, anda juga boleh cuba mengambil ubat SSRI untuk mengawal ketidakstabilan mood dan kesukaran tidur.

  Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan Antara Kemurungan dan Gangguan Bipolar?
  • Seperti apa yang dirasakan mempunyai Disorder Personaliti Borderline?
  • 4 Fakta Unik Mengenai Lithium, Ubat untuk Mengatasi Gangguan Bipolar (Ini dalam Minum Anda, Mengapa!)