Rumah » Osteoporosis » Kepentingan Mempunyai Badan yang Sihat dan Sihat pada Zaman 30 (Dapat Mencegah tulang Porous Awal, Loh!)

  Kepentingan Mempunyai Badan yang Sihat dan Sihat pada Zaman 30 (Dapat Mencegah tulang Porous Awal, Loh!)

  Gaya hidup yang sihat, termasuk pemakanan yang baik dan senaman yang kerap, bukanlah "trend" yang khusus bertujuan untuk belia tahun milenium. Kerana tubuh masih memerlukan rawatan khusus ini walaupun anda masih berusia 30-an. Tenang, tidak pernah terlambat untuk memulakan kehidupan yang sihat. Ayolah, mulakan kehidupan yang sihat untuk mencapai badan yang sesuai pada usia 30 tahun!

  Terdapat banyak perubahan badan yang berlaku pada 30-an

  Semakin anda berumur, semakin banyak fungsi tubuh anda akan berkurangan. Salah satunya adalah penurunan metabolisme. Ini menjadikan tubuh anda cenderung untuk menaikkan berat badan dengan lebih cepat yang menyebabkan berat badan berlebihan. Tidak menghairankan, pelbagai penyakit mula merasakan gejala pada usia 30-an.

  Bukan itu sahaja, fungsi tulang dan jisim otot juga mengecut - walaupun ia mungkin tidak terlalu kelihatan. Jika badan tidak sesuai, tidak mustahil anda akan lebih letih dan sedikit sakit apabila anda melakukan pelbagai aktiviti pada usia ini.

  Di samping itu, penurunan tahap kolagen juga mula berlaku pada 30-an. Ini menjadikan kulit anda kelihatan berkedut dan mula membentuk kedutan di muka. Ini boleh berlaku kerana sel-sel kulit baru tidak terbentuk secepat anda ketika anda masih muda.

  Tetapi jangan bimbang, penurunan fungsi badan ini boleh diperlahankan sekiranya anda memelihara tubuh anda.

  Kepentingan menjaga badan sesuai pada umur 30 tahun

  Memohon gaya hidup yang sihat dan mempunyai badan yang sesuai boleh melambatkan kesan penuaan pada badan anda. Kecergasan dapat meningkatkan status kesihatan anda serta mengurangkan risiko beberapa penyakit, seperti diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

  Kecergasan dapat dikekalkan dengan melakukan senaman dan makan makanan yang sihat. Latihan dapat membantu meningkatkan massa otot dan tulang, sehingga risiko kehilangan massa otot dan kehilangan tulang pada usia tua dapat berkurang. Mempunyai badan yang sesuai juga boleh meningkatkan kualiti tidur anda, mengurangkan tahap tekanan, dan meningkatkan kesihatan mental.

  Jadi, kebugaran bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Kesihatan mental dapat dicapai jika tubuh anda berfungsi dengan baik.

  Tidak terlambat untuk mula hidup sihat pada usia 30-an

  Bagi anda yang sebelum ini tidak mengamalkan kehidupan yang sihat, anda tidak terlambat untuk memulakan kehidupan yang sihat pada usia 30 tahun. Sebaliknya, kehidupan yang sihat pada usia ini dapat membantu anda mengekalkan kecergasan dan mencegah anda daripada pelbagai penyakit.

  Motivasi adalah kunci! Mula perlahan. Sesungguhnya, membentuk tabiat baru dalam hidup anda mungkin mengambil sedikit masa. Yang penting ialah anda secara konsisten menjalankannya.

  Lakukan senaman secara teratur

  Mulakan dengan melakukan sukan yang anda suka kerap. Sekurang-kurangnya melakukan senaman intensiti sederhana selama 150 minit seminggu atau 30 minit sehari. Jangan lupa untuk melakukan sukan yang melatih kekuatan otot, seperti angkat beban, yoga, pilates, push-up, dan sit-up, sekurang-kurangnya dua kali dalam seminggu. Ini berguna untuk meningkatkan jisim otot anda, dengan itu menghalang anda daripada kehilangan jisim otot yang berlebihan.

  Makan makanan berkhasiat

  Ini penting untuk mengawal berat badan anda. Ingat, yang lebih tua anda, lebih mudah anda akan mendapat berat badan, terutamanya jika anda tidak melakukan senaman secara teratur. Untuk itu, anda harus mula mengurangkan makanan yang mengandungi gula dan kalori yang tinggi, seperti gula-gula dan makanan ringan.

  Meningkatkan penggunaan sumber protein. Protein diperlukan untuk membaiki sel yang rosak dan juga untuk membantu mengekalkan jisim otot anda. Dan, jangan lupa makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, sekurang-kurangnya lima hidangan setiap hari. Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi banyak nutrien penting yang diperlukan untuk kekal sihat.

  Juga Baca:

  • Sukan Boleh Mencegah Badan dari Penuaan
  • 10 makanan yang boleh melambatkan proses penuaan
  • 5 Trik untuk Menurunkan Berat dalam 30-an anda
  • Kuiz: Berapa Banyak Tahu Mengenai Kebugaran dan Badan Badan?