Rumah » Osteoporosis » Masih Kecil Adakah Ia Telah Osteoporosis? Mungkin ia. Inilah sebabnya

  Masih Kecil Adakah Ia Telah Osteoporosis? Mungkin ia. Inilah sebabnya

  Osteoporosis tidak hanya berlaku pada orang yang lebih tua, tetapi juga boleh menjejaskan usia kanak-kanak. Osteoporosis pada kanak-kanak kadang-kadang juga dikenali sebagai osteoporosis semasa remaja. Keadaan yang jarang berlaku ini biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan, seperti penggunaan ubat-ubatan yang membuat tulang berliang, atau faktor gaya hidup seperti diet yang buruk dan kurang senaman. Tetapi pada asasnya, osteoporosis pada kanak-kanak tidak banyak difahami dengan sebab yang tepat, dan ini dikenali sebagai osteoporosis idiopatik remaja.

  Apa itu osteoporosis?

  Osteoporosis boleh dikatakan sebagai keadaan apabila tulang di dalam badan mempunyai lubang. Osteoporosis berlaku apabila tulang kehilangan mineral, seperti kalsium yang berfungsi untuk mengisi kekosongan dalam lubang dalam tulang. Dengan lubang dalam lubang, tulang akan menjadi kurang padat, akan kehilangan kekuatan badan dan seseorang akan mudah letih dalam perjalanan.

  Biasanya keadaan osteoporosis lebih biasa pada orang tua, terutama pada wanita yang menopause. Tetapi sebenarnya keadaan ini boleh berlaku pada usia apa pun, termasuk kanak-kanak.

  Gejala Osteoporosis pada kanak-kanak

  Osteoporosis pada kanak-kanak tidak boleh menyebabkan keadaan badan berbahaya. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengetahui tanda-tanda dan gejala osteoporosis pada kanak-kanak seperti berikut:

  • Sakit di belakang, pinggul atau kaki bawah.
  • Struktur tulang belakang tidak tegak seperti lenturan di bahagian belakang atas (kyphosis).
  • Limping kronik.

  Punca osteoporosis pada kanak-kanak

  Dalam kebanyakan kes, osteoporosis pada kanak-kanak disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, dengan ubat-ubatan yang digunakan (jika memang juga mengalami penyakit tertentu), atau faktor gaya hidup. Penyebabnya termasuk:

  • Keadaan perubatan. Keadaan ini termasuk serangan terhadap remaja yang mengalami reumatik pada usia muda, keabnormalan genetik pada tulang (tulang mudah pecah atau kecacatan kolagen tulang), kencing manis, penyakit ginjal, keadaan kelenjar tiroid yang terlalu aktif dalam badan, dan juga anoreksia nervosa.
  • Perubatan. Osteoporosis pada kanak-kanak boleh berlaku jika kanak-kanak berada dalam tempoh rawatan tertentu, seperti rawatan kanser, ubat antikonvulsan (epilepsi), atau kortikosteroid (digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit termasuk arthritis dan asma)
  • Gaya hidup. Kanak-kanak dengan pemakanan yang tidak mencukupi sangat terdedah kepada pelbagai penyakit, termasuk osteoporosis (terutama kekurangan kalsium dan vitamin D). Boleh juga disebabkan oleh senaman berlebihan yang menyebabkan gangguan kitaran haid. Kanak-kanak yang hanya malas seperti tidur, boleh menghidap osteoporosis sejak kecil. Mengapa itu? Apabila seseorang tidak melakukan sesuatu aktiviti, keadaan badan berada pada peningkatan risiko osteoporosis awal. Badan dan tulang mereka tidak dapat melatih diri dalam aktiviti menanggung berat yang mendorong kepadatan tulang.

  Bagaimana merawat osteoporosis pada kanak-kanak

  Rawatan bergantung pada sebab-sebab dan keadaan kesihatan yang mendasari kanak-kanak dengan osteoporosis. Berikut adalah beberapa cara anda boleh pergi:

  • Apabila kehilangan tulang sudah berada di tahap yang membimbangkan, doktor boleh mengurangkan dos beberapa ubat (seperti kortikosteroid) atau menetapkan ubat yang berbeza semasa rawatan intensif..
  • Kanak-kanak boleh digalakkan dan dilatih dalam program untuk mengisi ketumpatan tulang seperti memegang beban. Aktiviti ini akan dilatih oleh profesional kesihatan (seperti ahli fisioterapi atau fisiologi sukan) untuk menggalakkan ketumpatan tulang.
  • Osteoporosis pada kanak-kanak juga dapat membantu dengan meningkatkan pengambilan kalsium dalam makanan, termasuk produk tenusu rendah lemak seperti susu tanpa lemak, keju, yogurt dan sumber kalsium termasuk sayur-sayuran berdaun hijau.
  • Kanak-kanak juga akan dinasihatkan keperluan vitamin D yang mencukupi di dalam badan. Biasanya manusia boleh mendapatkan kebanyakan vitamin D dari cahaya matahari, jadi sangat penting untuk mendedahkan tangan, muka, dan lengan mereka ke sinar matahari selama 5-10 minit setiap hari pada waktu pagi, terutama ketika matahari dan langit cerah.
  • Sila ambil suplemen kalsium dan vitamin D jika perlu dan selalunya keadaan ini dilakukan apabila kehilangan tulang tidak berada pada paras yang teruk.
  • Elakkan aktiviti yang berisiko untuk kecederaan patah, contohnya, dengan menghindari hubungan sukan yang melampau. Anda juga boleh menasihati kanak-kanak untuk mengelakkan kafein (seperti kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein).

  Juga Baca:

  • 10 Penyakit Tulang Yang Paling Biasa Anda Perlu Elakkan
  • Berhati-hati, Makan Gula Berlebihan Dapat Menyebabkan Osteoporosis
  • Saya berisiko untuk Osteoporosis?