Rumah » Kesakitan kronik » Apa yang Anda Boleh dan Tidak Dapat Dilakukan Apabila Anda Mempunyai Sakit Belakang Rendah

  Apa yang Anda Boleh dan Tidak Dapat Dilakukan Apabila Anda Mempunyai Sakit Belakang Rendah

  Pernahkah anda mengalami sakit belakang yang rendah? Sakit belakang atau sakit belakang yang rendah di bahagian bawah tulang belakang atau belakang. Bahagian belakang ini terdiri daripada susunan tulang belakang, cakera antara vertebrata, kord rahim (fungsi saraf), otot, dan ligamen.

  Trauma di kawasan ini boleh menyebabkan kesakitan. Sakit boleh bertahan beberapa hari atau bahkan berlaku untuk masa yang lama. Kemudian, apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan apabila mengalami sakit belakang belakang?

  Apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sakit belakang yang rendah

  1. Berikan kompres

  Apabila anda mengalami sakit belakang belakang, pertolongan pertama yang boleh anda lakukan adalah memampatkan. Dengan memampatkan bahagian sakit, ia akan melegakan saraf dan otot yang tegang menyebabkan sakit.

  Pertama, anda boleh memampatkan bahagian yang terjejas selama 1 hingga 2 hari, selama 20 minit setiap sesi. Mengapa begitu lama? Kerana tahap ini adalah peringkat awal keradangan yang memerlukan rawatan sederhana. Selepas rasa sakit mula mereda, maka anda boleh menggunakan kompress panas pada bahagian belakang yang terjejas.

  2. Tidur dalam kedudukan dan tilam yang selesa

  Poskan tidur anda dengan selesa, letakkan punggung anda dalam kedudukan tegak dan lurus. Pastikan leher, belakang dan tailbone yang lebih rendah selari, bermakna tidak menggunakan bantal atau sokongan di kepala terlebih dahulu.

  Kenapa kedudukan dan peralatan katil penting? Oleh kerana setiap jenis orang berbeza, mengikut struktur badan, saiz badan, dan keselesaan yang diperolehi, jadi penting dalam tempoh pemulihan sakit belakang yang rendah.

  3. Ambillah ubat penahan sakit

  Jika anda merasakan sakit belakang yang lebih rendah yang anda alami tidak boleh ditanggung, anda mungkin mengambil ubat penahan sakit yang dijual di farmasi. Jenis dadah sememangnya diperlukan untuk menghapuskan sakit saraf di dalam badan. Tetapi ingat, anda tidak boleh menggunakan ubat ini secara berterusan. Anda mesti mula meningkatkan gaya hidup dan kesihatan anda, contohnya dengan meregangkan otot-otot belakang selepas anda selesai bersenam.

  Yang harus dielakkan apabila sakit belakang belakang

  1. Jangan duduk dan diam

  Jika anda rasa sakit belakang yang rendah dapat disembuhkan dengan berehat badan anda, anda salah. Tubuh, saraf dan otot belakang perlu meregang apabila mereka meradang. Bangun dan peregangkan badan anda setiap 20 minit. Jangan lupa meregangkan kaki dan bahagian tangan anda.

  2. Makan terlalu banyak

  Malah, makan terlalu banyak boleh menyebabkan sakit belakang belakang lebih teruk. Badan yang telah meningkatkan berat badan, dapat menyumbang kepada gejala yang berkaitan dengan tulang belakang, seperti osteoporosis, osteoarthritis, rematik, dan stenosis tulang belakang.

  3. Mengangkat barang berat

  Seperti yang diketahui, sakit belakang belakang boleh disebabkan oleh kekerasan, kuasa, dan kedudukan yang salah apabila anda mengangkat objek berat. Ia tidak digalakkan untuk mengangkat barang terlalu berat. Sekalipun anda dipaksa, lakukan dengan posisi seperti yang disarankan di bawah:

  • Apabila anda ingin mengangkat, angkat dari jarak dekat
  • Posisi siku anda untuk bengkok, dan bengkokkan lutut anda.
  • Angkat bermula dari kaki dan naik ke otot abdomen
  • Apabila objek berada di tangan, jangan sekali-kali berputar pada badan

  4. Jangan duduk dalam kedudukan yang cuai

  Sekiranya kerja anda memerlukan anda untuk duduk dan menetap selama jangka masa yang lama, pastikan kerusi anda mempunyai lurus terus, laraskan dengan tempat letak tangan untuk menjadikannya lebih selesa. Beri pad pada bahagian bawah. Jangan lupa untuk meregangkan badan anda setiap 30 minit.

  Juga Baca:

  • 5 Penyebab sakit pinggang kronik yang paling biasa
  • 10 Bergerak untuk Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan
  • Membantu Pasangan Mengatasi Kesakitan Kembali