Rumah » Kanser kolon » Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Kolon (Kanser Kolorektal)

  Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Kolon (Kanser Kolorektal)

  Berdasarkan maklumat yang diperoleh dari Jawatankuasa Mitigasi Kanser Kebangsaan Kementerian Kesihatan, kejadian kanser kolon di Indonesia adalah 12.8 setiap 100,000 orang dewasa, dengan kadar kematian mencapai 9.5% daripada jumlah kes kanser. Berikut adalah semua maklumat yang anda perlu tahu tentang kanser kolon, yang juga sering disebut kanser kolorektal - sebab-sebab, gejala, risiko, dan bagaimana memperlakukannya.

  Apakah kanser kolorektal??

  Kanser kolon adalah kanser yang paling umum ketiga di dunia, dengan hampir 1.4 juta kes baru didiagnosis pada tahun 2012.

  Usus besar adalah bahagian terakhir sistem pencernaan yang berfungsi sebagai saluran saliran untuk tubuh. Usus besar boleh mencapai 1.5 m panjang. Pada akhir hujung besar adalah rektum. Kanser kolorektal berlaku apabila sel-sel kanser tumbuh pada akhir sistem pencernaan, termasuk usus, anus (rektum), dan apendisitis. Kanser usus dan kanser rektum berlaku dalam kedudukan yang berbeza, tetapi sering menyebabkan gejala yang sama supaya mereka dikumpulkan bersama sebagai kanser kolorektal.

  Apa yang menyebabkan kanser kolorektal?

  Seperti kebanyakan kanser lain, kanser kolorektal berlaku apabila pertumbuhan sel yang tidak normal di kawasan usus besar dan rektum menyebabkan tumor atau polip. Sesetengah polip kemudian menjadi kanser dari masa ke masa. Ini dipanggil kanser primer. Kanser kolorektal juga boleh berlaku kerana sel-sel kanser dari bahagian-bahagian badan yang lain merebak ke usus besar atau rektum. Ini dipanggil metastasis.

  Kebanyakan kanser kolorektal adalah adenokarsinoma, yang merupakan kanser yang bermula di sel-sel yang menghasilkan dan melepaskan lendir dan cecair lain. Adenocarcinoma menyebabkan lebih daripada 95% daripada kes kanser kolorektal. Kanker ini bermula di dalam sel yang membentuk kelenjar penghasil lendir yang melincirkan dinding dalaman usus besar dan rektum.

  Sesiapa yang berisiko untuk membangunkan kanser kolon?

  Sesiapa sahaja boleh mendapat kanser, termasuk kanser kolon. Pemeriksaan kanser disyorkan untuk kebanyakan orang berumur lebih dari 50 tahun. Tetapi ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko kanser kolon. Menurut data GLOBOCAN 2012, kanser kolon di Indonesia kini menduduki tempat ke-3, kerana mengalami peningkatan mendadak yang disebabkan oleh perubahan dalam diet Indonesia yang lebih tinggi dalam lemak dan rendah serat.

  Di samping itu, jika anda mempunyai faktor risiko berikut, maka anda harus memulakan pemeriksaan awal dari usia muda.

  • Anda mempunyai kanser kolorektal atau polip pada masa lalu
  • Anda mempunyai sejarah keluarga kanser kolorektal atau polip
  • Anda mempunyai kolitis ulseratif atau penyakit Crohn
  • Anda mempunyai warisan sindrom kanser kolon

  Apakah tanda-tanda dan gejala kanser kolorektal?

  Pada peringkat awal, polip colorectal boleh tidak dapat dikesan dan tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, apabila polip berkembang menjadi tumor kanser besar, anda boleh mengalami beberapa gejala yang termasuk:

  • Cirit-birit atau sembelit
  • Perasaan bahawa pergerakan usus anda tidak lengkap
  • Badak berdarah (sama ada merah terang atau sangat gelap)
  • Lebih pendek daripada najis yang biasa
  • Sering mengalami sakit perut atau kekejangan disebabkan oleh gas, atau merasa kenyang atau kembung
  • Berat badan tanpa mengetahui sebabnya
  • Keletihan 
  • Mual atau muntah

  Serangkaian simptom di atas mungkin salah difahami sebagai gejala keadaan kesihatan yang lain. Oleh itu, anda perlu segera berjumpa doktor jika anda mengalami:

  • Keluar darah dari dubur
  • Darah di dalam bangku atau di dalam tandas selepas anda buang air besar
  • Perubahan dalam bentuk atau konsistensi najis (seperti cirit-birit atau sembelit yang berlangsung selama beberapa minggu)
  • Sakit kram di bahagian bawah abdomen
  • Rasa tidak selesa atau mendesak untuk buang air kecil apabila anda tidak perlu buang air besar
  • Kelemahan atau keletihan
  • Kehilangan berat badan yang tidak disengajakan

  Semua orang boleh mengalami kanser dengan cara yang berbeza. Anda tidak boleh mengalami gejala sama sekali atau mengalami gejala dengan keterukan yang berbeza daripada yang lain. Satu gejala biasa pada orang yang menghidap kanser kolorektal adalah rasa sakit umum dan kesukaran membuang air besar.

  Apa komplikasi yang mungkin berlaku akibat kanser kolon?

  Komplikasi kanser kolorektal yang paling biasa adalah kanser yang menyebar ke bahagian tubuh yang lain. Rawatan kanser kolorektal juga menyebabkan beberapa komplikasi seperti:

  • Pengekalan kencing 
  • Kebocoran dari tapak pembedahan
  • Sakit
  • Reaksi alahan kulit atau sensasi terbakar
  • Penyumbatan mekanikal (penyempitan)
  • Pendarahan dan radionekrosis (kerosakan tisu akibat tenaga radiasi)
  • Mual, muntah
  • Cirit-birit
  • Ketidakupayaan untuk melawan jangkitan
  • Reaksi alahan

  Bagaimana kanser kolorektal didiagnosis oleh doktor?

  Kebanyakan orang hanya mendapat diagnosis apabila gejala muncul. Walau bagaimanapun, kanser kolorektal peringkat awal kerap tidak menyebabkan gejala, jadi kebanyakan pesakit hanya mendapatkan diagnosis apabila kanser mereka telah mencapai tahap lanjut. Inilah sebabnya mengapa anda harus menjalani ujian pemeriksaan yang disyorkan secara teratur untuk memeriksa keadaan anda.

  1. Pemeriksaan rektum digital

  Doktor akan merasakan untuk memeriksa polip atau pertumbuhan dalam usus besar anda dengan memasukkan satu jari telunjuk ke dalam rektum anda.

  2. Barium enema

  Enema barium dilakukan oleh doktor untuk menyuntik cecair ke dalam rektum anda (enema) untuk menjadikan usus besar lebih jelas pada x-ray. Doktor akan menyemak hasil imbasan untuk mencari sebarang kelainan.

  3. Ujian darah lemah

  Doktor akan memberi anda alat untuk mengambil sampel najis di rumah. Selepas itu, anda boleh bawa ke doktor untuk memeriksa sama ada darah terdapat di dalam najis. Anda mungkin perlu memakan makanan dan ubat tertentu untuk membuat ujian ini berkesan.

  4. Menjana ujian DNA

  Ini adalah satu lagi ujian najis untuk memeriksa sel-sel kanser di dalam najis. Jika ujian darah terdahulu menunjukkan hasil positif, doktor mungkin akan meminta anda menjalani ujian ini.

  5. Kolonoskopi

  Kolonoskopi dilakukan menggunakan tiub nipis dan fleksibel yang dimasukkan ke dalam rektum untuk memeriksa keseluruhan usus besar. Kolonoskopi boleh berasa tidak selesa, tetapi biasanya tidak menyakitkan.

  6. kolonoskopi maya

  Ujian baru ini menggunakan imbasan CT untuk memodelkan usus besar anda pada komputer. Jika doktor anda menemui polip atau keabnormalan yang lain, anda perlu menjalani kolonoskopi tradisional untuk memeriksa mereka dengan lebih terperinci atau mengangkatnya.

  Apakah rawatan untuk kanser kolorektal??

  Sekiranya anda mempunyai kanser kolon, doktor akan menerangkan pelbagai pilihan rawatan kepada anda. Rawatan kanser biasanya termasuk:

  Operasi

  Pembedahan biasanya merupakan rawatan utama untuk kanser kolon dan kanser rektum. Doktor akan menggunakan kaedah ini untuk membuang tumor.

  Kemoterapi

  Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel-sel kanser. Kemoterapi boleh mengurangkan sistem imun, jadi anda perlu menjalani imunoterapi untuk mencegah jangkitan semasa rawatan. Kombinasi rawatan ini telah ditunjukkan untuk mengurangkan penyebaran kanser dengan lebih berkesan daripada hanya menggunakan kemoterapi secara bebas.

  Kadang-kadang doktor akan mengesyorkan kemoterapi selepas pembedahan untuk membunuh sel kanser yang tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya. Kaedah ini juga sering digunakan jika terdapat kemungkinan berulang.

  Terdapat banyak ubat yang berbeza untuk kemoterapi dan imunoterapi. Doktor akan membantu anda menentukan apa ubat yang sesuai untuk keperluan anda.

  Radioterapi

  Rawatan ini menggunakan sinaran untuk membunuh sel kanser. Radioterapi boleh digunakan sebelum pembedahan untuk mengurangkan saiz tumor kanser. Kadang-kala kedua radioterapi dan kemoterapi digunakan selepas pembedahan.

  Cara menangani kanser kolorektal?

  Walaupun tidak ada jaminan bahawa anda akan kebal dari kanser kolorektal, anda boleh menjalani gaya hidup yang sihat untuk mengurangkan risiko kanser dan merawat kanser dengan lebih baik jika anda diuji positif untuk kanser. Anda boleh mulakan dengan perkara asas terlebih dahulu, iaitu dengan:

  Pemeriksaan rutin

  Mengambil pemeriksaan kesihatan rutin boleh mengesan tanda-tanda kanser kolon lebih awal dan meningkatkan kemungkinan rawatan yang berjaya. Sekiranya anda sedang menderita kanser kolorektal, anda memerlukan pemeriksaan rutin untuk memeriksa sama ada terdapat pertumbuhan atau metastasis baru di kawasan lain. Beberapa ujian biasa ialah ujian darah CEA (carcinoembryonic antigen), imbasan CT (tomografi dikira).

  Tukar diet anda

  Rawatan kanser boleh menjadi sangat melelahkan dan makan mungkin adalah perkara terakhir yang anda fikirkan. Anda boleh mengalami gejala yang membuat makan sukar, seperti mual dan muntah. Kesan sampingan rawatan ini boleh membuat anda sering mengalami penurunan berat badan. Anda mungkin merasakan bahawa makan lebih kecil setiap 2 hingga 3 jam sangat membantu sehingga anda merasa lebih baik. Anda juga mungkin ingin bertanya kepada pasukan kanser anda tentang melawat ahli pemakanan, ahli pemakanan yang boleh memberi anda idea tentang bagaimana menangani kesan sampingan rawatan ini..

  Rutin senaman

  Salah satu kesan sampingan rawatan kanser adalah rasa keletihan, yang boleh menyebabkan penurunan tahap aktiviti. Tetapi anda mesti tetap bersenam walaupun anda sedang sibuk melawan kanser. Aktiviti fizikal biasa sebenarnya boleh membantu anda mengurangkan keletihan. Jika anda tidak bergerak secara aktif semasa rawatan, hasilnya adalah tahap kecergasan dan ketahanan dan kekuatan otot. Jika anda tidak pernah digunakan untuk bersenam sebelum ini, mulailah perlahan-lahan, contohnya dengan berjalan di kompleks rumah. Bincang dengan doktor anda setiap rancangan latihan anda, supaya ia dapat disesuaikan dengan keadaan semasa anda. 

  Ambil rehat

  Jika anda merasa sangat letih, jangan paksa untuk bersenam dan keseimbangan aktiviti fizikal anda dengan rehat. Anda boleh berehat apabila anda benar-benar memerlukannya. Kadang-kadang sangat sukar bagi seseorang untuk membiarkan diri mereka berehat ketika dia digunakan untuk bekerja sepanjang hari atau menjaga pekerjaan rumah, tetapi ini bukan masa untuk memaksa diri sendiri. Dengarkan badan anda dan istirahat apabila anda memerlukannya.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Vitamin A, Harapan bagi Orang dengan Kanser Kolon
  • 10 Faktor yang Membuat Anda Berisiko untuk Kanser Kolorektal
  • Apa Penyebab Kanser Menengah?